Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Парашкев Цветков: Прицелната терапия е най-новото лечение на онкологичните заболявания!

Новото прицелно лечение, което ще се използва за терапия на онкологичните заболявания е бъдещето, което ще облекчи състоянието на раково болните пациенти в България

прицелно лечение
Заедно с индивидуализиране на терапията към всеки отделен пациент, прицелното лечение беше споменато от д-р Парашкев Цветков, управител на Комплексния онкологичен център в Пловдив, на Онкологичната конференция, която се проведе в Правец. Акцент на Конференцията бяха именно новите терапии, с помощта на които ще се лекуват болните от рак.

Д-р Цветков е на мнение, че при лечението на злокачествените болести трябва да се разчита не само на химиотерапията. Прицелното лечение засяга новите молекули, тъй като те действат на генетично ниво. Различното при новата терапия е, че тя качествено се различава от предишната по изследването на нови маркери, нови части на молекулата на ДНК на туморите. Прицелното лечение ще има за цел да се погрижи конкретно за мутиралата част.

Д-р Парашкев Цветков

В Комплексния Онкологичен Център в Пловдив има уникална за Южна България апаратура, с която ще се изследват тумори с възможности за лечение с иновативните молекули.

Най-вероятно новото за България лечение ще намали броя на хората, които ходят да лекуват рак в Израел. Прицелната терапия (позната още и като целево лечение) там се практикува от няколко години.

Какво представлява целевото лечение на рака?

Целевото лечение използва лекарства, които блокират растежа и разпространението на клетки от определен вид рак. Те засягат специфични молекули, които участват в онкогенезата (процес, при който нормалните клетки се превръщат в ракови клетки) и туморния растеж.

Целевата терапия може да бъде по-ефективна и по-безопасна за нормалните клетки, отколкото при конвенционалната химиотерапия

Прицелнoто лечение се фокусира върху молекулярните и клетъчни промени, характерни за този вид рак.

Растежът и разделянето на нормалните клетки се контролират главно от редица химически и молекулярни сигнали, които дават индикации на клетките.

Генетичните промени могат да разстроят този процес, след което клетките спират да растат нормално. Развитието на тумора се улеснява от промените в два вида гени.

– Прото-онкогените са нормални гени, които участват в процеса на клетъчен растеж и деление. Промените в тези гени водят до образуването на онкогени, които допринасят и позволяват прекомерен, продължителен растеж и клетъчно делене на туморната клетка.

– Гените за потискане на туморите са нормални гени, които забавят растежа и делението на клетките. Когато туморният супресор функционира правилно, клетките не могат да спрат растежа си и да се разделят, което води до растеж на тумора. Методите на целевата ракова терапия по различни начини влияят върху растежа и делението на раковите клетки по време на развитието, растежа и разпространението на рака.

Въпреки това, целевата терапия има някои ограничения

Основната е способността на клетките да развият резистентност към лекарствата. В повечето случаи няма друга целева терапия за такива случаи и на пациентът се препоръчва да се върне към традиционните методи на лечение – химио и лъчетерапия. Поради тази причина целевата терапия се предписва заедно със стандартните методи за лечение.

Методите на целева ракова терапия помагат на лекаря по-добре да организира лечението на рака. Учените се надяват, че в бъдеще на всеки пациент ще може да се предпише индивидуално лечение въз основа на уникален набор от молекулни цели, произведени от конкретен тумор. Предполага се, че методите за целева терапия ще действат по-селективно, ще засегнат по-малко нормални клетки, ще причинят по-малко странични ефекти, като по този начин ще подобрят качеството на живот на пациента.

Източник: oncoru.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *