ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Сърби ме кожата на главата! Каква е причината и какво помага?

Раздразненият и люспещ се скалп може да е повече от пърхот

Себореен дерматит

Кожата се овлажнява и предпазва от естествени мазнини, произвеждани от мастните жлези. Но жлезите на главата ни често са засегнати от кожни дрожди, което предизвиква възпаление, водещо до образуване на дебели, бели, сърбящи, мазни люспи (може да се разпространи и на веждите, миглите и ушите). Стрес, болести и някои медикаменти може да провокират екземата.

Миенето на главата с противопърхотни шампоани, както и с такива с масло от чаено дърво или с катранен сапун може да е от помощ. По-дебелите люспи обаче трябва първо да се омекотят с помощта на зехтин, който се втрива и се оставя да подейства няколко часа.

Ако тези шампоани не помагат, главата трябва да се третира два пъти седмично с шампоан с 2% кетоконазол. Ако проблемите продължават, консултирайте се със специалист.

кожата на главата
Сърби ме кожата на главата

Псориазис на скалпа

Това е хронично възпаление на кожата, което може да се предава по наследство. Може и да страдате от псориазис на скалпа и без да имате другаде белези от заболяването.

На скалпа ви псориазисът може да наподобява себореен дерматит – червеникави, люспести се петна или такива с твърди сребристи плаки, които трябва да се лекуват от специалист.

По-леките случаи могат да се облекчат с лосион за глава, съдържащ стероид или калципотриол (производно на витамин D3). По-дебелите плаки трябва първо да се омекотят и премахнат, което може да направите с мехлем, съдържащ катран или кокосово масло. Намажете и оставете да престои така през нощта, след това измийте с медицински шампоан.

Трихофития и въшки

Трихофития е гъбична инфекция, която се предава чрез инфектирани шапки, кърпи, възглавници и др. При тази болест се забелязва уголемяващо се парче, което е покрито с люспи и може да доведе до загуба на коса и дори да се стигне до поява на циреи и рани. Необходима е консултация със специалист и обикновено се предписва противогъбичен препарат.

Въшките се разпространяват при близък контакт. Те предизвикват интензивен сърбеж и могат да се забележат гниди, които са залепени за отделни косми. За премахването им е добре да се използва специален гребен. По-ефикасно е ресането на косата след измиване с шампоан, докато е още мокра. Трябва да се мине с гребена цялата коса, отрязък по отрязък, като се сресва от скалпа към краищата й. Най-вероятно ще ви е необходим и специален лосион против въшки, който можете да купите от аптеките.

Инфекции

Фоликулитът е бактериална инфекция на космените фоликули навсякъде по тялото и може да засегне и скалпа. Характеризира се със сърбеж, болезненост и евентуално струпеи и циреи, които могат да доведат до загуба на коса и/или белези. Заболяването се лекува с антибиотици.

Ерозивна пустулозна дерматоза – може да се развие след дълго излагане на слънце на скалпа и челото, особено ако кожата е била наранена от операция или херпес зостер. Страдащите от това заболяване имат гнойни пъпки, корички и белези, които могат да се инфектират, затова е добре да не се пропуска навременната консултация със специалист.

Източници:Журнaл,woman.ru,hеalthspectra.cоm

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *