Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ще престанете да кръстосвате краката, докато седите, когато разберете колко вредно е това!

Краката са потърпевши от много наши навици, придобити волно или неволно.
Доколко вредно да се седи с кръстосани крака?

краката

Всяка жена неволно или умишлено кръстосва краката си, за да изглежда по-елегантно и секси. Това движение се смята за типично женски трик за привличане на вниманието.

Навярно ще има жени, които са започнали да четат този текст с кръстосани крака.

В края на краищата, седенето с кръстосани крака се предпочита от 60% от жените и над 30% от мъжете.

В тази статия разглеждаме подробно темата за кръстосаните крака и ви съветваме да не ги премятате един връз друг, докато не прочетете статията докрай.

Защо не можете да седите с кръстосани крака?

За първи път стана дума, че седенето с кръстосани крака е вредно, през 1999 г. Фармацевтичната компания Pharmaton повдигна темата за вредата от кръстосаните крака, когато пусна на пазара продукта „Venastat“. Представянето на „Venastat“ беше придружено от масивна рекламна кампания, в която фармацевтите призоваваха хората в продължение на 24 часа да се откажат да седят с кръстосани крака.

Оттогава насам учените многократно са се опитвали да разберат дали може да се седи с кръстосани крака, но никога не са стигнали до консенсус. Смята се, че дългото седене в поза с кръстосани крака заплашва с цял списък от неприятни последици.

Сред тях са високо кръвно налягане, разширени вени и дори увреждане на нервите на краката. Но колко от тези твърдения са верни, и колко – чиста спекула?

1. Дали кръстосаните крака причиняват разширени вени?

Спекулация! Днес всяка трета жена и всеки десети мъж страдат от разширени вени. Най-често заболяването се развива в зряла възраст от 30 до 40 години. Колкото по-дълго време човек прекарва в седнало положение на волана на колата или пред компютъра, толкова по-голям е рискът от разширени вени.

Въпреки това, повечето лекари вярват, че поставянето на крак върху крак не причинява разширени вени. Разширените вени са предизвикани от промени, свързани с възрастта, генетични фактори, наднормено тегло и бременност.

2. Дали подобна поза провокира появата на кръвни съсиреци?

Вярно! Изследванията показват, че кръстосването на краката пречи на кръвообращението, което може да доведе до появата на кръвни съсиреци. Не толкова буквално, разбира се – седнах веднъж с кръстосани крака, и получих тромб.

Но ако имате проблеми с кръвоносните съдове, тогава да – такава позиция може да попречи на доброто кръвообращение. Ето защо тази поза не е подходяща дори и за хората с високо кръвно налягане.

3. От кръстосването на краката се появява проблем с нервите в стъпалата на краката?

Вярно е! Нервите, които контролират стъпалата и краката, могат да бъдат увредени, ако често седите в поза с кръстосани крака. Фибуларният нерв участва в предаването на моторния импулс и усещания към долната част на крака, стъпалото и пръстите. Често увреждането на перновия нерв е причинено от поза, в която единият крак лежи върху другия.

4. Кръстосаните крака увеличават кръвното налягане?

Да! Проучванията показват, че поставянето на крак върху крак може временно да увеличи кръвното налягане, но не е ясно дали тази стойка може да предизвика увеличаване на налягането за продължителен период от време.

Преди време в Истанбул бяха проведени проучвания: сравниха налягането на хора с хипертония (високо кръвно налягане), докато седяха с крак връз крак, и на други, които стояха с крака, плътно прилепнали към пода. Налягането при кръстосаните крака наистина се е увеличило, но 3 минути след като тази позиция е била сменена кръвното налягане се е върнало към нормалното.

5. Влошава ли се здравето на краката?

Не! При сядане с кръстосани крака може да възникне неправилно положение, което води до болезнени последици, но сама по себе си подобна поза не води до влошаване състоянието на краката. Дългото седене на неудобен стол ще доведе до по-голяма повреда на позата, от кръстосаните крака.

6. Кръстосването на краката причинява прекомерен натиск върху тазобедрената става?

Мит! Кръстосаните крака по-скоро укрепват тазовата област, вместо да увеличават натиска върху тазобедрените стави. Според проучванията, краката, които са кръстосани, увеличават с 11% крушовидния мускул, в сравнение със седнало положение без кръстосване на краката, и с 21%, в сравнение с изправена стойка.

7. Кръстосаните крака са причина за болка в гръбнака?

Това, за съжаление, е вярно. Човешкият гръбнак не е прав като пръчка. Обикновено той има три извивки: цервикална лордоза, гръдна кифоза, лумбална лордоза. Две вдлъбнатини и една изпъкналост.

Нормалната физиологична позиция на лумбалната област е вдлъбната. Когато поставяме крак върху крак, страда лордозата. Прешлените се разгръщат (наляво или надясно – в зависимост от това кой върху кой крак е кръстосан) и се притискат в посока, обратна на естествената.

В това положение можете да останете в продължение на часове – както е при повечето хора, които водят заседнал начин на живот. След няколко години с такова заседяване тези хора отиват при лекаря с оплаквания за болки в гърба и в долната част на гърба. Те често са с диагноза „херния“. 50-60% от тези хернии са на хора, които работят в банка, като адвокати и счетоводители, отколкото като хамали.

Има друга страна на монетата. В страни като Турция и Гана хората могат да сметнат тази поза за обидна. В някои държави позата с крак върху крак показва неуважение и пренебрегване на събеседника.

Надяваме се тази статия да ви е накарала да преосмислите навика си да седите с кръстосани крака.

Източник: bbc.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *