Киселини, парене в хранопровода и стомаха? Ето какво ще ви помогне!

Какво да ядем при киселини?

Киселини, парене в хранопровода и стомаха – почти всеки от нас е имал някое от тези оплаквания. Често не им обръщаме внимание и чакаме да отминат. Когато неразположенията се комбинират и започнат да се повтарят, състоянието може да се окаже сериозно.

Специалистите го определят като гастроезофагеален рефлукс. При това хронично заболяване обработената от стомаха храна се връща отново по обратния път към хранопровода. Това води до куп неприятни последствия, свързани с това, че определени стомашни ензими атакуват и увреждат деликатната лигавица.

Лечението е с медикаменти, които лекарят ще ни предпише. Състоянието обаче можем да облекчим и със силата на природата. Някои полезни храни са идеално допълнение към предписаните лекарства.

Облекчение

Ползите от хапването на суперхрани са големи както за хората в добро здраве, така и за тези, които страдат от различни болести. Натуралните продукти и естествените билки са едни от най-добрите начини за справянето с мъчителните симптоми на заболяванията на храносмилателната система.

В борбата с рефлукса помощ ни оказва копърът. Благодарение на противовъзпалителното си действие той облекчава неприятното усещане в стомаха. При честа употреба дори предотвратява появата не само на рефлукса, но и на други стомашни проблеми. По тази причина от векове насам го използваме като много ефективно лекарство при подобни заболявания.

Джинджифилът е една от най-полезните храни за страдащите от киселини и парене. Поради съдържанието на антиоксиданти той има противовъзпалителни свойства. Помага при гадене и проблеми със стомашно-чревния тракт. Може да се настърже и приема заедно с мед или да се пие под формата на чай. Бананите са също сред натуралните средства за потискане на характерните за рефлукса киселини. Това се дължи на неутралното Ph и вещества, които облекчават процеса на образуване на киселинност в стомаха.

киселини
Какво помага при киселини?

Добре е обаче да ядем по-свежите плодове, тъй като презрелите увеличават ферментацията след храносмилане. Друго естествено лекарство срещу симптомите на рефлукс са овесените ядки. Тъй като намаляват киселинността в стомаха, те се оказват ефективна и облекчаваща закуска.

Овесените ядки действат благоприятно на храносмилателната система и не предизвикват парене, повръщане или диария. Освен че са полезни и засищащи, те ни дават достатъчно енергия за деня.

Вредни

Тези полезни храни облекчават състоянието на болните от рефлукс и други стомашни проблеми, но има и храни, които са полезни по принцип, но за хората, страдащи от болести на храносмилателната система, могат да се окажат много коварни. Пример за такава билка е ментата.

Нейните качества са неоспорими, но в този случай тя се оказва вредна. Мускулно релаксиращото й действие може да засили връщането на стомашни сокове към хранопровода и да утежни оплакванията. В случаи на коремни болки и спазми обаче тя би могла да се окаже най-ефикасното лекарство.

За хората с проблеми със стомаха и перисталтиката е много важно да приемат ограничено количество мазна храна. Именно затова е препоръчително по-често в менюто им да присъстват салатите. Проблем се оказва обаче, ако те съдържат често срещаните домати и лук. Това се дължи на високата киселинност на доматите и веществата в лука, които предизвикват парене в хранопровода.

Източници:Тeлегрaф,Pixabay.com

„Гастромакс“ – решение при киселини и подут корем

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *