Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Марта Дончева: Грипът е най-опасен за бременните и плода в първото тримесечие

В повечето случаи бременните жени успешно ще се справят с грипа, ако се консултират навреме със специалист и спазват елементарни правила за предпазване и превенция на грипа

бременните

Бременните жени са в рисковите групи на заболеваемост и смъртност от грип. Застрашени са всички бременни. Плодът е по-податлив на влияние на грипния вирус до 12 г.с. Усложненията при грип могат да доведат дори до спиране на сърдечната му дейност.

Симптомите на грипа са познати на всеки. В повечето случаи има висока температура и треска. Наблюдава се главоболие, болните са отпаднали и им липсва сила. По-късно се появяват ставни болки и болки в гърлото, мускулен дискомфорт и кашлица.

Какви лекарства трябва да взима бременната, ако се случи да се разболее от грип? Доктор Дончева съветва при първите симптоми на болестта бременните жени да си останат у дома, да не излизат и да не се срещат с други хора, поне до отшумяване на епидемията. Най-добре е Най-добре е да приемат противовъзпалителни и понижаващи температурата препарати, които съдържат парацетамол. Витамин C до 1000 мг. на ден също се препоръчва да се взима, както и да се ползват популярни рецепти от народната медицина.

Д-р Марта Дончева

Ако вирусната инфекция претърпи усложнения и стане бактериална, тогава вече се назначават изследвания, които да докажат това. Изследванията се назначават от личния лекар или гинеколог. Тези изследвания се правят, когато не настъпи подобрение след 2-3 дни. За целта се взима секрет от гърлото или носа. Има и бързи тестове за грип, но те не са чак толкова прецизни.

Когато вирусното заболяване се докаже, и след като е налице обостряне се назначават противовирусни лекарства. Обострянето при по-тежкото протичане на грип се изразява в появата на пневмония, астма и проблеми със сърцето. Препаратите, които обичайно се назначават, са от групата на невроаминидазните инхибитори. Антибиотиците са единственото лечение при грип, но те се назначават след консултация със специалист.

Кога заболяването от грип е наистина опасно за бременната и нейното бебе?

Всяко заболяване, което протича с висока температура е опасно за плода, особено в първото тримесичие. Влошеното общо състояние на бременната жена създава дискомфорт на плода, независимо в кой етап от бременността е тя. Това се случва заради интоксикацията и изтощението на организма. Като следствие от грипа може да се случи преждевременно пукане на околоплодния мехур и преждевременно раждане, тежестта на което зависи от срока на бременността и зрелостта на плода.

До колко безопасно и препоръчително е използването на противогрипна ваксина от бременните?

Д-р Дончева е на мнение, че противогрипни ваксини не бива да се поставят от всички бременни. Те могат да се използват само от жени, които имат доказани хронични заболявания. Личният лекар и гинеколога могат най-добре да преценят дали да се препоръча използване на противогрипна ваксина.

Д-р Марта Дончева е акушер-гинеколог в Акушеро-гинекологична болница Свети Лазар. Повече от 10 години има интерес в областта на ендоскопските методи за диагностика и лечение. Толерира и подкрепя естественото раждане, но също така уважава избора на жената за раждане-оперативно или естествено, след подробно обсъждане на плюсовете,
минусите,рисковете и непредвидените обстоятелства.

Източник: www.credoweb.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Д-р Марта Дончева: Грипът е най-опасен за бременните и плода в първото тримесечие

  1. Елеонора Стайкова каза:

    Здравейте,
    Виждам, че г-жа М. Атанасова е ползвала едно интервю на д-р Марта Дончева, публикувано в CredoWeb, като основа за статия.
    Ако имате желание да публикувате мнениеот първа ръка на акушер гинеколога д-р Дончева по дадена здравна тема или да направите интервю с нея, може да ми пишете или да ми се обадите – аз съм Елеонора Стайкова /0888605808/. Ще Ви дадем точна и оригинална информация. Защото визитката, която сте публикували на д-р Дончева, с данни вероятно взети някъде от интернет, не е вярна. Тя работи вече само в медицинския център , на който е упрвител – MClinic – клиника за жената.
    Оставам на разположение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *