Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Плуването и посещението на басейн може да бъде опасно ето при тези заболявания!

Посещението на басейн е удоволствие, както през лятото, така и през зимата. Басейнът, в повечето случаи, носи само здраве и добри емоции

Всички знаем колко много и какви са ползите от плуването. Плуването не само укрепва имунната система, но и помага на тялото да се развива правилно.

Освен това, плуването служи като превантивно средство за много заболявания. Лекарите-терапевти често предписват посещение на басейн и занимания по плуване, като част от лечението.

В тази връзка, едва ли има човек, който ако го попитате „Идваш ли с мен на басейн?“, да отговори отрицателно.

Но, посещението на басейна само заради удоволствието не винаги е правилно решение. Има заболявания и състояния, които категорично изключват каквито и да е занимания в басейна.

Мога ли да отида на басейн?

Бихме казали, че това не само е възможно, но и необходимо. Плуване в басейн – това е действие, което дава възможност за подобряване на здравословното състояние, правилна стойка, подобряване на сърдечната и белодробната функция, както и да се справим с излишните килограми. Някои басейни, разположени в различни курорти имат благоприятно влияние върху нервната система. Водата има релаксиращ ефект и помага да се справим ефективно със стреса. Тя оказва благоприятен ефект върху психическото и емоционалното състояние на човека.

Плуването помага при различни заболявания, но има състояния, които може да се обострят, и при които посещението на басейн е опасно

Нека разберем кои са те, защото някои от тях дори не сте и предполагали, че може да представляват проблем при посещението на басейн.

1. Инфекции и периоди на напрежение

Това са едни от най-важните противопоказания. Настинки, грип, цистит – забравете за басейните, ако е налице някое от тези заболявания. Последствията могат да бъдат много сериозни. Затова е по-добре е да се откажете от лечение с вода.

2. Злокачествени новообразувания

Онколозите препоръчват да се ограничи физическото усилие на хора, които са диагностицирани със злокачествени тумори. Когато се упражнявате в басейна, участват всички мускулни групи, които могат да повлияят неблагоприятно на състоянието и развитието на болестта. В този случай е важно да се консултирате с лекар.

3. Сърдечни заболявания

Противопоказно е посещението на басейн при сърдечни заболявания, като аритмия, ангина пекторис, сърдечна недостатъчност. В някои случаи, обаче лекарите предписват плуване, като част от процеса на рехабилитация при сърдечни заболявания. Човешкото тяло е много уникално, затова всеки случай трябва да бъде разглеждан индивидуално.

4. Кожни заболявания

Гъбички, дерматити, екзема и множество други кожни заболявания са противопоказни за посещение на басейн. Не само, че може да влошите състоянието си, защото е трудно да се предвиди как кожата ще реагира на хлорираната вода, но застрашавате и другите посетители на басейна. Оздравейте и едва тогава мислете за плуване!

5. Алергии

Ако страдате от алергии, преди да отидете до басейна – отидете на лекар. Трудно е да се предскаже как тялото ще реагира на водата от басейна.

6. Открити рани

В басейна има голям шанс за улавяне на инфекция. Не поемайте излишни рискове.

7. Очни болести

В този случай всичко е много индивидуално, но ако имате проблеми с очите, е необходимо да се консултирате с офталмолог. Някои заболявания на очите могат да се влошат, както от самото плуване, така и заради състава на водата в басейна.

8. Месечно неразположение

Това е същото, като да имате отворена рана. Не се заблуждавайте, че тампоните представляват съществена защита.

Ако имате някои от противопоказанията, изредени до тук – не можете да плувате. Всичко е много индивидуално, но по-добре не експериментирайте. Много е важно да се консултирате с лекар. Вероятно можете да се занимавате с плуване, само в много щадящ режим.

Източник: medportal.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *