Ако имате тези симптоми, значи живеете под силен стрес (техники за отпускане)

Силният стрес причинява редица здравословни проблеми

Има различни видове стрес и съответно различни практики, с които можем да отпуснем напрежението. Учени са доказали, че когато се тревожим за финансите си, се състаряваме най- много.

Всеки ден се сблъскваме с различни видове стрес. Най-често напрежението ни атакува на работното място, вкъщи, а дори и попадането в досадното задръстване всеки ден е способно да ни изкара извън равновесие.

Учени смятат, че малките неща, които ни ядосват в ежедневието ни, не само не са вредни, но са дори полезни за нас. Ново проучване обаче показва, че по-сериозният и дългосрочен стрес е пагубен както за здравословното ни състояние, така и за външния ни вид.

стрес
Стресът разболява

Притеснение

Напрежението, породено от финансови проблеми, е един от най-често срещаните видове стрес в живота ни. Американско изследване сочи, че именно безпаричието ни състарява най-много. Според учените това се дължи на факта, че хората под голям финансов стрес обръщат по-малко внимание на външния си вид и не се грижат за себе си. В него участвали 200 души. Хората били снимани в началото и в края на експеримента, след което доброволци трябвало да преценят видимата им възраст на всяка от снимките.

Оказало се, че именно стресът, породен от парични неволи, води до най-видимо състаряване в сравнение с всички други причинители. Освен че участниците изглеждали състарени, те заявили и че се чувстват по-възрастни.

Ефект

Стресът ни дебне навсякъде и безпаричието не е единственият фактор, влияещ на начина, по който изглеждаме. Притесненията на работното място също състаряват клетките и съответно целия ни вид, разкрива друго американско проучване. Учени откриват също връзката между високите нива на всекидневно напрежение и остаряването на мозъка, като смятат, че това дори повишава риска от заболявания като Алцхаймер и деменция.

Влияние се наблюдава също върху зрението и слуха, което би ни накарало да се чувстваме на повече години, отколкото сме всъщност. Проблемите рано или късно оставят своя отпечатък върху лицата ни. Пример за това са тъмните сенки под очите, издаващи недоспиване и тревоги. Същото се отнася и за торбичките под очите, придаващи ни изморен вид.

Бръчките също не остават незабелязани. Когато сме под напрежение, се усмихваме по-малко и се мръщим повече, което ни носи дълбоки вдлъбнатини между веждите и по челото. Вследствие на стрес може дори да се разделим с прекрасната си коса, тъй като той влияе и на нея.

Често срещан резултат на хроничното притеснение са косопадът и преждевременно побелелите коси. Наблюдава се също така поява на акне, лош вид на кожата и напукани устни.

Контрол

Безпокойството със сигурност е пагубно за здравето ни, но понякога не можем изцяло да изключим дразнителите от ежедневието си. Не можем да напуснем работа или пък да прекъснем връзка със семейството си, така че единственият начин да си помогнем и да се предпазим е като се научим да контролираме напрежението. Това можем да направим чрез няколко прости техники, като например ежедневната разходка. Дишането на чист въздух и поемането на дълбоки бавни глътки доказано действа много успокояващо на нервната система.

Друг ефективен метод за разпускане е създаването на навици. Вашият „ритуал за спокойствие“ би могъл да бъде душът преди лягане, в който да се поглезите с хубава козметика и да се отпуснете под струята гореща вода.

Друг вариант за релаксация е превръщането на ангажимента да разходим кучето си във време за самите нас. Друг много добър начин за намаляване на стреса е спортуването. Посещаването на фитнеса, бягането в парка или участието в групови спортове ни уморява физически, но предизвиква отделянето на ендорфин, познат още като „хормона на щастието“. Благодарение на него се чувствам по-добре и оставяме проблемите на заден план. Всички тези техники за разпускане на напрежението са не само ефективни, но и приятни.

Важно е под въздействието на тревогите и негативните емоции да не прибягваме към вредни практики. Голяма част от нас посягат към цигари и алкохол, смятайки, че по този начин ще се справим с проблемите.

Друг разпространен вреден навик е преяждането вследствие на стрес, което води до проблеми с теглото и съответно с визията ни. За да се чувстваме по-щастливи и да изглеждаме по възможно най-добрия начин, е важно да се грижим за здравето си и да не позволяваме на стреса да стане неотменна част от деня ни.

Източници:Тeлегрaф,Pixabay.com

Сила за нервната система
Сила за нервната система – помага при хроничен стрес, депресии, превъзбуда, безпокойство и безсъние, при умора и главоболие

Оценете статията
Оценка 4.7 от 3 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Актуални промоции в lekuva.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.