ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Съдомиялните машини са признати за потенциално опасни от учените

Ново проучване, проведено в Университета в Любляна, показа, че съдомиялните машини са дом на много бактерии и гъбички

съдомиялните машини
Те могат да представляват заплаха за хората с отслабен имунитет, пише upi.com.

Изследователите са взели проби от каучуковата лента, която обточва вратата на съдомиялната машина от 189 съдомиялни машини в частни домове от 101 града на шест континента. Употребата на уредите варира от 6 месеца до 15 години. Ползват се от един път в месеца до три пъти на ден.

Проф. Нина Гънд-Цимерман

„Съдомиялните машини съчетават висока температура, висока алкалност, високи нива на сол и високо биологично натоварване. Затова те са перфектните екстремни места за развитие на патогени“, каза проф. Нина Гънд-Цимерман от университета в Любляна.

Освен това, в съдомиялните машини има и висока влажност. Също така в тях остават част от хранителните отпадъци и препаратите, които се ползват, за да са чисти съдовете. Такива условия са подходящи за разможаването на определени микроорганизми.

Учените са решили да разберат какви са бактериите и гъбичките в съдомиялните машини. Те са получили проби от микроорганизми от изброените по-горе съдомиялни машини, използвани в домашни условия. Учените открили, че най-често срещаните са бактерии от родовете Pseudomonas, Escherichia, E. dermatitidis и Acinetobacter. Също така експерти откриха в съдомиялните машини и гъбичките Candida, Cryptococcus и Rhodotorula.

Според учените, сред споменатите по-горе микроорганизми има опортюнистични патогени, способни да причинят инфекциозни заболявания при хора с отслабен имунитет. Здравите хора също трябва да се предпазват от тези микроорганизми. Експертите твърдят, че гъбичките и бактериите попадат в съдомиялните машини от чешмяната вода, както и от хора, домашни животни и храни. Те могат да бъдат неутрализирани при сушене на съдовете с горещ въздух или чрез отпадните води.

Високите и горещи среди са характерни за съдомиялните и пералните машини. Всички видове вредители показват забележителна толерантност към високите температури. Температури между 60 ° C и 80 ° C се получават периодично в цикъл на миене на съдовете. Вредните микрооганизми са издържали на високите концентрации на сол, агресивни детергенти, кисела и алкална среда. Тази комбинация от екстремни свойства не се наблюдава при гъбичките преди това.

Инвазията на тези вредните дрожди в нашите домакински уреди представлява потенциален риск за здравето, дори и за най-здравите хора

Например, E. dermatitidis често се среща като причинител на много заболявания при болни и здрави хора. E. dermatitidis участва в белодробна колонизация на пациенти с кистозна фиброза и понякога причинява фатални инфекции при здрави хора.

Откриването на това широко разпространено присъствие на екстремофилните гъбички в обикновените домакински уреди, като перални машини, съдомиялни машини и дори кафемашини, предполага, че тези гъбички са се развили и биха могли да представляват значителен риск за човешкото здраве в бъдеще. Фугите на каучуковите ленти, от време на време, са изолирани от вода и различни препарати, но за да се отървем от тях са необходими повече изследвания, каза доктор Нина Гънд-Цимерман.

Източник: www.labnews.co.uk

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *