Елизабет Блекбърн, нобелов лауреат: Ето какво трябва да направите, за да не остареете преждевременно!

За учения и Нобелов лауреат Елизабет Блекбърн проучване на основният проблем на човечеството „Как и защо стареем ?“ започва с хромозомите

Елизабет Блекбърн
Елизабет Блекбърн е моликулярен биолог и получи Нобелова награда именно за изследванията си в областта на процесите на стареенето. Конкретно, тя откри ползите от удължаване на теломерите. Заедно с Елиса Епел, психоло, доктор Блекбърн написа книгата Ефектът на теломерите (The Telomere Effect.) Книгата е предназначена за широка аудитория. Целта на този световен бестсейлър е да бъде мотиватор за промяна на нездравословните навици, които всеки от нас има.

Теломерите са специални части в края на всяка хромозома, които са пряко включени в процеса на клетъчно деление. Те защитават копираната ДНК по време на този процес. Поради разделянето теломерите изчезват. Като се защитават с ДНК, те постепенно се съкращават и в края на цикъла умират заедно с клетката.

Но, този процес се наблюдава само в човешките клетки… Изучавайки водораслите, Елизабет забелязала странна особеност: клетките на морското растение никога не остаряват и умират. С течение на времето теломерите не се скъсяват, а дори и нарастват. Какво допринася за вечната младост на водораслите?

Оказа се, че причината за това явление е специален ензим – теломераза, който помага да се възстановят теломерите. По време на експеримента Елизабет изолирала теломеразата от водораслите. Това довело до бърз растеж на клетките и преждевременна смърт. Но не си мислете, че вече е открит желания еликсир на младостта и безсмъртието, и трябва само да имаме бутилка теломераза, за да възстановите здравето си. Факт е, че изобилието от този ензим в организма провокира развитието на злокачествени неоплазми.

Елизабет Блекбърн, нобелов лауреат и молекулярен биолог

Ученият се интересува от начина, по който можете самостоятелно да контролираме дължината на теломерите, а чрез тях и състоянието на собственото си здраве

Психоложката Елиса Епел проведе проучване, което показа как постоянните стресови ситуации оказват влияние върху дължината на теломерите. Оказало се, че хората, които са били в постоянен стрес, са имали ниско ниво на теломераза и теломерите им са станали много по-къси.

Други учени също се интересуват от изучаването на теломерите и ето какво успяха да разберат в хода на експериментите си.

Не можем да станем безсмъртни, но сме в състояние да се предпазим от преждевременното стареене – ЕТО КАК!

1. 12 минути медитация на ден в продължение на два месеца могат да повишат нивото на теломераза в организма с 43%.

2. С изучаването поведението на жените, които се грижат за деца с аутизъм и други увреждания, изследователите заключават, че при стрес-устойчивите майки теломерите се скъсяват по-бавно. Онова, което е добре всеки да постигне е спокойствие във всяка ситуация.

3. Също така, присъствието на втора половинка е много важно за запазването на младостта. Хората, които имат стабилен и дълъг брак често имат дълги теломери.

4. Магически състоянието на теломерите е повлияно от комуникацията с приятели или просто хубави хора. Затова си струва да се грижите за емоционалното си здраве и често да се срещате с онези скъпи за вас хора, които ви карат да се чувствате спокойни. Както не бива да се пренебрегват и срещите с нови хора.

5. По ирония на съдбата, финансовите доходи са важен компонент на доброто здраве и дългите теломери. Стабилният доход спомага за избягването на стресови ситуации.

Всеки от нас има възможност да работи върху своите теломери и здраве, да не забравяме за това! Онова, което трябва да се направи, просто ТРЯБВА да се направи, а не да се отлага.

Източник: inosmi.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *