Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Анри Шено, диетолог: Фармацевтичната индустрия има нужда от дебели и болни хора!

Диетологът Анри Шено за здравословното хранене, търговията с лекарства, рекламите и стереотипите,
които ни разболяват


Има един малък град, Мерано, в подножието на италианските Алпи. За него доста често можете да чуете по телевизията, особено ако гледате спортни новини и предавания. Освен това, Мерано е познат и на хората, които искат да се хранят правилно. Защото там се намира клиниката на един от най-прочутите диетолози в света – Анри Шено. Анри Шено е познат и като автор на науката „биотология“.

В клиниката „Henri Chenot Espace“ хората се научават как да се хранят правилно и си тръгват от нея с едно-единствено съжаление – че не са дошли по-рано. Г-н Шено е специалист по здравословно хранене и е написал много книги по темата. Освен това той популяризира точно онова, което му е помогнало на него самия. Неговият метод не е просто рекламен трик.

Днес ще се опитаме да обясним какво точно означава здравословното хранене, дефинирано от д-р Шено. Като факт ще споменем само, че много от пациентите стават негови приятели, сред които са принцесата на Монако – Стефани и членове на клана Фенди. Много политици и бизнесмени следват съветите му вече повече от 30 години.

Правилно хранене и здравословен живот

Първото и най-важното – основата на здравословното хранене, е възрастта. Не височината и теглото, а броят на годините. Метаболизмът се променя на всеки 5-7 години, и е много важно да се вземе предвид този факт. Също така, д-р Шено разделя хората на 5 типа, в зависимост от психотипа и здравословните проблеми. Помнете – няма универсален съвет за всички. Има просто рамка, около която е построена индивидуалното ви хранене.

Хората ми се обаждат и искат някакви универсални съвети. И аз започвам да говоря дълго за начина на живот, възраст и т.н. Не съществува универсален съвет! Повечето хора са луди, 2/3 от лекарите са прекалено нервни, или работят в интерес на фармакологичните компании. Единственият интерес, в името на който трябва да работи всеки лекар, е пациента и неговото здраве.“

Според д-р Шено кафето не е най-доброто средство за начало на деня

По-добре да се изпие чаша зелен чай. В най-добрия случай кафе се пие в средата на деня, или след обяда. Препоръчително е кафето да е късо еспресо и да е само едно на ден.

И като цяло, според диетолога, сутрин не е необходимо да се претоварваме с храна. Важно е да задействаме стомаха. Но, нека това не става с млечни продукти, тестени изделия, сирена и ядки.

Аз ям плодове на закуска. Правя си плодова салата и чак след това приемам въглехидрати: ориз или тестени изделия. Вечер ям зеленчукова супа. Понякога си позволявам риба или пиле, понякога и месо. Бялото месо е много полезно. Червеното – не чак толкова. Но, не отказвам, ако съм на гости и домакините сервират нещо, което е в разрез с моята диета. Задължително гладувам три дни в месеца.

Сигурен съм, че традиционните 3 хранения на ден са достатъчни

Всичко зависи от натоварването. Ако живеете на село и отивате на полето сутрин, закуската трябва да е по-солидна. А ако отидете в офиса, а след това се прибирате у дома – зелен чай и малко плодове ще свършат работа. На обед може да хапнете повечко, стига да не обядвате в 3 следобед.

Друга често срещана заблуда: не можете да ядете след шест часа

Днес много хора си лягат в два часа сутринта. Да не се яде нищо през всичкото това време е издевателство над организма.“

Посочената по-долу диета, предложена от доктор Шено продължава не повече от 3 дни. Между другото, всички ограничения в храненето трябва да започнат с почистването на тялото. Тази диета се основава на плодове, зеленчуци, течности и зърнени храни. Напълно изключва солта и наситените мазнини.

Закуска. Една чаша пасирани плодове и една чаша пасирани зеленчуци. Изберете любимите и сезонни плодове и зеленчуци. 30 минути след това хранене е полезно да пиете зелен чай.

Обяд. Един плод като „аперитив“. Салата от зеленчуци, „облечена“ с една супена лъжица рафинирано растително масло с лимонов сок. 60 грама червен или див ориз със зеленчуков сос.

Вечеря. Задушени зеленчуци и 60 грама ориз.

Освен това, Анри Шено критикува преобладаващото мнение днес, че е най-полезно за организма да се яде храна, която се отглежда на родна земя. Не се лишавайте от богати на протеини и витамини продукти, само защото се отглеждат в Азия, а не в Европа, и обратно. Същото важи и за сезонността. Храната трябва да бъде разнообразна. Забравете за монодиетите. те са вредни и никак не са ефикасни.

Диетологът казва още, че единствените лекарства, които трябва да приемаме, е добре да са предписани от лекар. Самолечението може да има опасни последици за пациентите (и клиенти), и да даде отлични финансови резултати на фармацевтичните компании. Които, между другото, имат нужда от дебели и болни хора, за да „върви търговията“.

Походът срещу глутена Анри Шено смята само за мощен маркетингов ход

Mного малък процент от хора наистина имат непоносимост към глутен, а останалите просто следват модата, без да знаят защо. В храненето е важно да разберем „какво“ и „за какво“.

Докторът съветва да се практикува спорт. Но, вместо да се тича, или да се ползват фитнес уреди, най-добре е да се ходи бързо. Бягането е само за онези, които знаят как да дишат правилно, докато правят сутрешния си или вечерен крос. И като цяло полезният спорт не трябва да причинява задух. И медитация. Най-малко 10 минути на ден. В края на краищата, метаболизмът често се влошава, не заради лошо хранене, а от нерви.

Много полезен съвет! Не забравяйте да споделите статията с приятелите си в социалните мрежи!

Източник: aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *