Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как ще повлияе на здравето Суперлуната на 3 декември?

Първата, последната и единствена Суперлуна за тази година ще зарадва звездобройците след около ден – на 3 декември

Суперлуна
Суперлуната е едно изключително красиво и сравнително рядко природно явление. Това не е просто Пълнолуние, а Суперлуна, която ще впечатли с размерите и светлината. Северните народи я наричат и Студена луна.

Защо Луната ще бъде Суперлуна на 3 декември? Защото ще бъде сравнително близо до Земята и ще изглежда със седем процента по-голяма и с 16 процента по-ярка от обичайното.

Малко научна информация

Всъщност, това е четвъртата Супер Луна за годината. В началото казахме, че е единствена, първа и последна, защото ще може да се наблюдава с просто око. Другите три Супер Луни за 2017 г. съвпадаха с новолуние. Тогава лунният диск е абсолютно тъмен.

Кога ще може да я видим?

Суперлуната официално пристига в 17:47 българско време. По-малко от ден по-късно лунната орбита ще достигне най-близката си точка до Земята, когато Луната ще се намира на 357 987 километра от нашата планета.

Може да я видите най-добре няколко минути след залез слънце. Тогава, заради оптичния ефект наречен лунна илюзия Суперлуната ще изглежда много по-голяма и по-ярка отколкото след като се издигне в небето.

А дали Суперлуната ще окаже влияние на здравето?

Някои лекари са на мнение, че голямата Луна може да докара сърцебиене на по-впечатлителните хора.

Според московския главен специалист по превантивна медицина, Нана Погосова, емоционалните промени могат да доведат до реакция повече заради информацията за небесното явление, отколкото би могла да навреди самата Суперлуна.

И все пак…

„Луната несъмнено има емоционален ефект“, казва д-р Жан-Лук Марго, астроном в UCLA. „Това е красив небесен обект, който ни изпълва с чувство на страхопочитание, и това е всичко, което прави.“

Затова, лекото безсъние, което би могло да обхване една част от хората, би могло да се оправдае и с Огромната Луна. Илюстрацията на статията, която бихте могли да видите по-горе, не е фотошоп – такава беше една от Суперлуната през 2014-та, наблюдавана в Сидни, Австралия.

Небесното явление може да е причина и за кратка лудост, която да накара някои хора да не могат да си намерят място. Не е случайно, че точно такива хора понякога са наричани и „лунатици“. За радост на по-силната половина, по-вероятно е кратковременния лунатизъм да обземе дамите.

Голямата Луна влияе върху течностите, минаващи през тялото ни, като кръв, слуз и мозъчни химикали. Всъщност проучване от 2004 г. показва, че броят на болничните случаи, свързани с гастроинтестинално кървене, се увеличава значително по време на Суперлуната.

РЕДАКЦИОНЕН СЪВЕТ

Не се вълнувайте излишно. Суперлуната е красиво явление, което не би трябвало да предизвиква тревоги. Според синоптичната прогноза небето над София, Пловдив и Бургас ще бъде ясно и всеки, който иска, би могъл да се полюбува на огромната луна.

Източници: nationalgeographic.bg, prevention.com, health.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *