Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Специално за жените! Тези 5-минутни методи премахват стреса, успокояват нервите

Лесни начини за успокояване на нервите

Не е чудно, че силите не ни стигат при нашето претоварено ежедневие. Последствията от стреса са безсъние, проблеми с храносмилането, хормонът кортизол блокира имунната система.

Разбира се, не всички жени реагират точно така на стреса. Някои имат повече енергия, различен начин на разтоварване, при други перфекционизмът не е толкова силен, друг е и начинът на живот. Определете кой тип сте и според това – каква стратегия на разтоварване трябва да приложите. Нашите антистрес предложения не траят твърде дълго, защото ние не искаме да ви докараме нов стрес…

успокояват нервите
Тези методи успокояват нервите

I тип: неспокойната

Не може да стои на едно място. Ако се опита да медитира, се изнервя още повече. Така планира ангажиментите си, че не може да свърши всичко. По природа е заредена с енергия, отнася се позитивно към предизвикателствата и в работата се раздава на 100%. Храни се бързо. Мудните хора я дразнят. Обича всичко да става от първия път. Спонтанна е, няма режим на хранене или на сън. Похапва нещо набързо, наваксва съня през уикенда. Често страда от проблеми със стомаха – понякога разстройство, след това запек. Може би защото често пие кафе и енергийни напитки и яде в заведенията за бързо хранене. Понякога мускулите на врата й се схващат, страда от болки в гърба и главоболие. Няма време за спорт.

II тип: винаги готовата да помогне

Всички я обичат. Разбира се с хората, за нея е важно да е в хармонична среда. Хаотично планира времето си. Никога не отказва да помогне, дори и когато е под стрес. Не успява никога да си легне навреме. Често има дни, в които е изморена и депресирана, но го крие зад малко изкуствена усмивка. При напрежение хапва винаги нещо сладко – шоколад, торта. Най-голям апетит има вечер. Сънят й е здрав, сутрин й е много трудно да стане. Не се справя добре с негативни преживявания. Сковава се вътрешно при критика и скандали. Често има болки в гърба и корема.

III тип: грижовната

Възпитана в предпазливост. Често се безпокои. Ако трябва да вземе решение, си представя какви негативни последици може да има. Не й е приятно да е на място, където познава малко хора. Стресира се при среща с непознати и в несвойствени ситуации. Има нужда от силно рамо, на което да се облегне – приятели, семейство, любим. Не може да избяга от стремежа си към перфекционизъм – къщата вечно трябва да блести, в работата всичко да е наред. При стрес понякога забравя дори да се храни. Често настива, боледува от вирусни стомашно-чревни инфекции. През нощта не спи добре.

Методи за релаксация

Всеки тип има различни потребности, така че и начините за справяне с претоварването и стреса са специфични и траят различно дълго. Затова пристъпете към следващите редове, едва след като сте определили какъв типаж сте.

За I тип – до 5 минути

Смехотерапия

Смехът убива хормоните на стреса, настройва оптимистично. Гледайте по-често добрите стари смешни филми и новите комедийни предавания.

Превключване към спокойствие

В началото на работния ден седнете 2 минути спокойно и се концентрирайте върху вдишването и издишването. В края на деня повторете същото. Ефектът е голям – с времето ще се научите да превключвате от стрес към спокойствие.

Слънце за душата

Не е необходимо да се примирявате с лошото настроение и умората. Билката жълт кантарион прогонва тъгата и осигурява по-добър сън. Подобрение се усеща след 10 до 14 дни. Говорете с лекар или аптекар за точната доза.

Сладък сън

Стресът е най-големият враг на съня. Защо да не опитате старото бабино лекарство – топло мляко с мед? Млякото съдържа триптофан, една аминокиселина, от която мозъкът произвежда серотонин за съня. А за да стигне триптофанът до мозъка, използва молекулите на меда като „такси“.

Хубаво се протегнете

При нервно напрежение дишайте дълбоко с гърдите и корема 2-3 минути и се протягайте няколко пъти като котка. Това ще ви разтовари.

За II тип – до 15 минути

Храна за нервите

Овесените ядки са храна срещу стрес. Това се дължи отчасти на витамин В1, отчасти на магнезия, който активира около 300 различни ензима на обмяната на веществата.

Възползвайте се от светлината

Ако няма слънце, няма и енергия. Затова се възползвайте от всяка възможна минута светлина. Направете например една разходка в обедната почивка. Дори и в облачни дни небето ни дава 8000 лукса* светлина. Лампата на бюрото – 500 лукса.
*лукс – единица за осветеност

Витамин С

Осигурете си го в по-големи количества, особено в напрегнати дни. Хормоните на стреса адреналин и норадреналин бързо го изяждат. Най-богатите източници са червените чушки, портокалите и броколито.

Медитация със свещи

Затъмнете стаята, седнете удобно и се концентрирайте върху пламъчето. По възможност мигайте по-малко и оставете мислите ви да се реят.

Успокояващо докосване

Това е японски хармонизиращ лечебен метод – за деблокиране на енергията. Хванете нежно с дясната ръка показалеца на лявата. Пръстите са свити около него без напрежение. Задръжте колкото искате, но най-малко 3 минути. Сменете ръцете.

За спокоен сън

Валерианът успокоява и помага да заспим. Половин час преди лягане е добре да изпиете чаша чай от валериан или да си купите на капки или билкови таблетки от аптеката.

За III тип – до 30 минути

Ароматерапия

Ароматите влияят на психиката ни. Затова етеричните масла са много полезни. Можете да ги поставите в специалните лампи и да ги оставите да действат половин час. Риганът отпуска мозъка и мускулите. Салвията (градински чай) ободрява и е полезна за нервите. Бергамотът повишава настроението.

Редовно хранене

При напрежение понякога нямате време дори да похапнете. Необходимо е обаче да отделяте време за спокойно хранене три пъти дневно. Така, освен всичко друго, ще внесете по-спокоен ритъм в ежедневието. Това помага да се справите с предстоящите задачи, а и организмът ви преработва храната по-добре.

Да се отървем от излишните неща

Вкъщи и в работата – винаги е полезно да разтребите. Да подредите бюрото си, да изчистите жилището, да изхвърлите ненужните неща – отнема време, но си заслужава. Добре подреденото пространство улеснява живота.

Топлината прави чудеса

Ако вратът ви е схванат или коремът ви се бунтува, ще ви помогне топлината. Един термофор върху болното място или една топла вана с лавандула – това успокоява и вегетативната нервна система.

Музика за релаксация

Няма нищо по-хубаво от това – мускулите се отпускат, кръвното се понижава, дишането се нормализира. Най-добре си пуснете спокойна музика по ваш избор – класика, етюди за китара, пиано.

Източници:woman.ru,журнaл,pixabay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *