ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ТОП 10: Как да се измъкнем от токсичното влияние на самовлюбените личности?

Ето какво трябва да знаете за самовлюбените личности

Чувство за вина, ниско самочувствие, неспособност да реагирате на агресивно поведение – ако изпитвате такива емоции във всекидневието си, може би сте жертва на самовлюбени личности около вас. Как да разберете кои са те и да се измъкнете от токсичното им влияние?

1. Идентифицирайте ги

Внимавайте да не залепите набързо етикет „манипулатор“ на вашия взискателен шеф или на партньора при първото недоразумение. Истинският „нарцис“ отговаря на определени критерии, най-често срещаните от които са постоянните му опити да очарова, лицемерието, завистта, непризнаването на собствените грешки. Той нарочно се изразява двусмислено, всява смут, постоянно критикува всички, като в същото време иска да изглежда добронамерен.

2. Не показвайте какво изпитвате

Манипулаторите се „хранят“ от емоциите на другите. Ако плачете или крещите, това за тях е победа. Повтаряйте си вътрешно: „Нищо не може да ме нарани, от нищо не ме е страх“. Може да ви изглежда неестествено, но това упражнение наистина ще подсили самочувствието ви. Нищо не може да дестабилизира самовлюбения човек по-успешно от една спокойна реакция. Когато почувства, че не постига ефект, той се отдръпва. Поемете дълбоко въздух, преди да му отговорите или просто замълчете.

самовлюбените личности
Как да разберете кои са те и да се измъкнете от токсичното им влияние?

3. Водете си бележки

По-лесно ще се справите със самовлюбения човек във вашето обкръжение, ако си записвате какво и кога е било казано между вас. Това ще ви позволи да се предпазите от атаките му, а и да се уверите, че не страдате от параноя. Например, когато той ви подхвърли нещо в коридора на офиса, вие му отговорете писмено в стил „Във връзка с току-що проведения разговор, потвърждавам…“ и т.н. В личните отношения спазвайте същия принцип, отговаряйте с мейли или есемеси. По този начин остават следи, които не могат да бъдат заличени с манипулативни цели.

4. Поддържайте повърхностни отношения

Самовлюбеният човек няма да се промени. Не очаквайте от него дълбока и богата на общуване връзка, нито лична, нито професионална. Това може да се окаже тежък за преодоляване проблем, особено ако става дума за отношения между деца и родители.

Дъщерята, която цял живот се е чувствала недооценена, не много хубава или недостатъчно стройна в очите на майка си, има нужда от смелост, за да промени природата на връзката си с нея. В такива случаи помага поддържането на повърхностни разговори за времето и по други безопасни теми вместо за дълбоко лични изживявания.

Когато разберете, че имате работа с манипулатор, и ако няма възможност да скъсате напълно отношения с него, „сърфирайте“ словесно, без никога да навлизате в разчистване на сметки или силни реакции. Това ще го обезоръжи и ще живеете спокойно.

5. Отговаряйте на атаките, без да се оправдавате

Перверзният „нарцис“ се отличава със способността да прехвърля собствената си вина върху другите. Възможно е например той да започне да крещи, а вас да обвини, че повишавате тон. Или пък да напълни багажника на колата със свои вещи, а да упрекне жена си, че е взела прекалено много багаж. Забравете за отговори като „Не е моя вината, защо лъжеш, не е вярно…“

Самовлюбеният манипулатор не се интересува от истината. По-добре е да поискате обяснение: „Какво искаш да кажеш? Сигурен ли си? Кой точно ти каза това? Така мислиш ти, имаш право на мнение.“ Или пък след поредния упрек просто кажете: „Няма идеални хора, нали?“. Така ще сложите край на един неприятен разговор, без да попадате в капана на оправданията.

6. Използвайте техниката на развалената грамофонна плоча

Пригответе си предварително три-четири готови фрази за употреба в разговор с обсебващи самовлюбени хора. На колегата, който ви казва: „Ти си толкова мила и компетентна, мога ли да те помоля да ми помогнеш да довърша тази работа“, отговорете така: „Благодаря ти за доверието, но, уви, нямам никаква възможност да отделя време за работата, която ти е поверена, тъй като трябва да приключа още днес с това, което правя.“ Ако той продължи: „Но това ще ти отнеме само няколко минути!“, вие повторете: „Наистина нямам възможност да участвам в работата, която ти е възложена. Моята задача е спешна.“

Същият метод е ефикасен и при раздяла: „Размислих добре, вече не те обичам и реших да се разделим, решението ми е необратимо.“ Подбирайте прости и недвусмислени думи, които могат да противостоят на всяко възражение, например: „Не можеш да ме напуснеш след всичко, което направих за теб!“. Кажете отново: „Добре размислих, решението ми е взето.“ Диалогът може да продължи: „Няма да допусна да направиш това, ще превърна живота ти в ад!“, а вашият отговор остава неизменен: „Размислих, не те обичам вече.“

7. Отстоявайте позицията си

Семейните сбирки могат да бъдат и тягостни. Ако ви е омръзнало родителите ви да ви задават въпроси за вашето хранене или да правят забележки за възпитанието на децата ви, намерете фразата, която да ви послужи за любезен отказ: „Мамо, както говорихме вече няколко пъти, тази година няма да прекараме отпуската си при вас.“ Така ще покажете, че сте наясно с намерението на майка ви да се прави, че не е разбрала какви точно са намеренията ви и да опитва наново.

8. Реагирайте публично

Самовлюбените хора са убедени, че могат да си играят с останалите и безнаказано да се отмятат от думите си или тайно да не спазват предварителните уговорки. Манипулацията е в това, че те никога не допускат външни свидетели на случващото се. Това е особено характерно за служебните отношения, но също за семейните и приятелските. Ако в обкръжението ви има хора, които ви поставят в такова трудно положение, стремете се между вас да се появяват трети лица, използвайте ситуации, в които наоколо има други хора. По този начин доста ще затрудните опасните интриганти.

9. Обградете се с добронамерени хора

Жертвите на „нарцисите“ често изпадат в самота. Те постепенно загубват вяра в себе си, в професионалните си качества. А именно обкръжението е най-важният предпазващ елемент. Например, след тежка раздяла с партньор, който ви е задушавал психически, приятелската среда може да се окаже спасителна за възстановяването на вашата личност. Добронамерени приятели и други близки хора с радост ще ви помогнат, ако трябва да оставите децата за няколко часа, със съвет или просто с доброто си настроение и симпатията си.

10.Работете над самочувствието си

Добре е да си зададете въпроса защо сте оставили отворена врата за нахалното поведение на самовлюбения манипулатор, какво във вашата личност е направило това възможно. Обикновено отговорът се крие в ниската самооценка. Преживеният опит е източник на житейски уроци – научете се да обичате повече себе си, да се предпазвате, за да не попадате многократно в един и същи капан.

източници:“Здрaвeн журнaл“,Vbox7.com,Woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *