Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Христо Димитров, ръководител на ансамбъл Българе: Ръченица спасява от злокачествени заболявания

Ръководителят на ансамбъл Българе Христо Димитров за ползата от българските народни танци. Може ли ръченицата да ни спаси от злокачествени заболявания?

Христо Димитров, ръководител на ансамбъл Българе: Ръченица спасява от злокачествени заболявания

Едва ли има българин, който да не е гледал поне един от чудните спектакли на ансамбъл Българе. Ръководителят на формацията Христо Димитров сподели в предаването „Супердоктор“ защо и как народният танц може да носи не само красота, но и здраве.

Отскоро една нова дума, един неологизъм стана популярен сред привържениците на здравословния живот, не само у нас, но и в Европа. Художественият ръководител на формация „Българе“ обясни от ефира на телевизия Bulgaria ON AIR какво означава ФОЛКНЕТИКАТА.

Фолкнетиката е съчетание между музика, танц и спорт. Танцът не е спорт, уточни Христо Димитров. Когато хората танцуват, те не спортуват, защото танцът е духовно преживяване.

Христо Димитров, ръководител на ансамбъл Българе

Много хора по света, а и в България практикуват танците като спорт. Идеята е да отслабнат, да стегнат тялото и да бъдат тонизирани. И най-вече да са здрави и да изглеждат добре.

Танцьорите винаги изглеждат добре. Те нямат излишни килограми, не се оплакват от проблеми, свързани с кръста, гръбнака, шията и раменете. Стрес и депресия сред танцьорите също има много рядко. След като изброи всички тези ползи, прочутият у нас и в чужбина танцьор каза нещо, което дори и присъстващият в студиото медик не обори, а именно – народните танци пазят от рак. Ръченицата е най-добрата превенция на това ужасно заболяване, а едно дълго и тежко българско хоро е в състояние да убие всякакви тумори.

В твърдението на Христо Димитров има голяма доза истина.

Хората, които редовно играят народни танци, и ги играят от сърце и душа, няма как да се разболеят от рак

Когато душата и тялото са синхронизирани от радостта от движението и насладата от обичаната музика, всяка лоша болест ще стои далеч.

И все пак, нека видим какво казва медицината по въпроса може ли фолкнетиката и танците да държат рака далеч от нас?

Влияние на танците върху човешкото здраве

– Танците тренират почти всички мускули на тялото и оказват положително влияние върху ставната тъкан.

– Заздравяват мускулите на гърба и спомагат за формирането на красива поза.

– Танците имат възстановителен ефект върху тялото. Вследствие на това честотата на катарните заболявания намалява.

– Танцуващите имат здрава дихателната система.

– Ръченицата увеличава циркулацията на кръвта, което на свой ред увеличава притока на кислород в тялото и благоприятно засяга практически всички вътрешни органи и системи.

– Танцът подобрява координацията на движенията и укрепва вестибуларния апарат.

– Има положително влияние върху функционирането на сърдечно-съдовата система.

– Редовните танцови класове спомагат за изгарянето на излишните калории, което помага за намаляване на теглото. И заедно с тренировките на мускулите фигурата придобива красив, стегнат външен вид.

– Увеличава се работоспособността и издръжливостта на тялото.

– Танците със сложни движения подобряват мозъчната активност и паметта, намаляват риска от болестта на Алцхаймер.

– Танцът забавя процеса на стареене, защото „Движението е живот“.

И, разбира се, танците положително засягат психическото състояние на човека, тъй като те помагат да се развиват хормоните на щастието – ендорфини. Подобреното настроение, помага за борба със стреса, депресията, страховете и нервността.

Танцувайте с удоволствие и бъдете здрави. Не забравяйте, че здравословният начин на живот е не само физическа активност, но и правилно хранене, здравословен сън, спазване на хигиенните правила и най-вече – радост от живота!

Източник: www.bgonair.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *