Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Офталмолог обяснява: Ето в кои случаи трептенето на клепача алармира за заболяване

Трептенето на клепача понякога алармира за хиперфункция на щитовидната жлеза

Научното название на трептенето на клепача е „блефароспазъм“. Немалка част от хората в определен етап от живота си се оплакват от това състояние. Американският офталмолог Джоел Шуман обяснява какви са причините за трептенето на клепача и в кои случаи трябва да се потърси лекарска помощ.

трептенето на клепача
Д-р Джоел Шуман обяснява какви са причините за трептенето на клепача

Какви са симптомите?

Клепачът или фини мускули във външния ъгъл на окото или под него започват да трептят, а понякога и леко да гъделичкат.

Какво означава?

Хормонът на стреса адреналин стимулира готовността на мускулите да се свият. Това се забелязва най-често по малките мускулни влакна под кожата, преди всичко около окото.

Какви са причините за трептенето на клепача?

Неприятното трептене обикновено се дължи на недостиг на сън и/или стрес, на изнервеност. Много експерти са на мнение, че прекаляването с алкохол и кафе също води до това състояние. Според други изследвания хранителният дисбаланс причинява трептене на клепача. В по-редки случаи причината може да е и очна алергия.

Какво помага?

Правете по-често почивки, докато работите. Научете се да се отпускате и да спите по 7-8 часа през нощта. Много добре действат кратки упражнения по йога. Разхождайте се на чист въздух, спортувайте – това ще успокои нервите ви и ще понижи нивото на хормоните на стреса.

Кога да отидете на лекар?

Ако трептенето се появява в продължение на повече от 4 седмици, трябва лекар да установи причината. Възможно е тя да се крие в недостига на магнезий, а в редки случаи – в хиперфункцията на щитовидната жлеза.

Източник:businessinsider.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *