Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Професор Асен Балтов: Най-добрата профилактика на артрозата са хранителните добавки с колаген

За да се предпазите от артрозата, болки в рамото и затруднена мобилност на крайниците – приемайте добавки с колаген, поне половин година, съветва проф. Асен Балтов

Професор Асен Балтов
Професор Асен Балтов

Артрозата, заедно с високото кръвно и депресията, е болест, която бавно, но сигурно се превръща в епидемия. Все повече хора изпитват затруднения при ходене, вдигане на ръцете и навеждане. Тези проблеми са особено осезателни за хората, които са над 65-годишна възраст.

За да си спестим болката в ставите, е нужна навременна профилактика. До този момент, макар и да няма основателни медицински доказателства, лекарите препоръчват употребата на препарати, които съдържат колаген. Такава е и препоръката на професор Асен Балтов, който беше гост в студиото на предаването „Духът на здравето“.

Професор Балтов е началник на Първа травматологична клиника. Той има придобита специалност по ортопедия и травматология. Преминал е през различни курсове и специализации у нас и в чужбина по фрактурна хирургия, ендопротезиране и др. Професор Балтов е тесен специалист в областта на диафизарните фрактури на раменната кост. Работил е в катедра по ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия – ВМА. В момента работи в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Преди да стане директор на „Пирогов“, е работил като санитар в спешно отделение.

Болките в рамото най-често биват остри и хронични. Остра болка в рамото възниква най-често като резултат от травми. При хора, които изпълняват еднотипни движения с ръцете и поддържат раменните стави в определена позиция, която е в напрегнато-мускулно положение, също може да са обект на остри болки в раменните стави. Тези болки са предизвикани от възпаление, което не е свързано с инфекциозен възпалител. Това е т.н. остър импинджмънт синдром, или раменен импинджмънт. Това е симптом на притискане, който води до остра болка, която води до възпаление. По този начин се получава един порочен кръг, каза професор Балтов,

Болките в рамото, предизвикани от възпаления или травми, не бива да се неглежират

Това би могло да доведе до частично или пълно разкъсване на някои от сухожилията, които се намират в т.н. ротаторен маншон.

Професор Балтов сподели още, че страхът на някои хора от поставянето на вътреставни инжекции, които успокояват болката в ставите, е напълно оправдан. При подобна манипулация би могло да настъпи разкъсване на сухожилието. Ето защо професор Балтов много рядко поставя вътреставни инжекции на своите пациенти. Такива инжекжии не е добре да се поставят рутинно, защото това води до разрехавяване на съединителната тъкан, която участва в образуване на сухожилията.

При остра болка физиотерапията трябва да бъде включена веднага, като част от лечението, препоръчва професор Балтов, за разлика от кинезитерапията.

Лечението на постоянната болката в рамото, когато е налице възпаление на сухожилията, е дълъг и сложен процес. В последните десет години най-успешен метод за преодоляване на хроничната болка е ендопротезирането, или смяната на биологичната става с изкуствена.

Смяната на ставата, без значение дали е раменна, тазобедрена или колянна, не е страшна. На година се правят около 200 подобни операции. Единственият проблем пред раменното протезиране е цената. Здравната каса не поема подобни операции.

Съветите на професор Балтов за здрави стави са: редовно практикуване на спорт, като плуване например. Важно е също така да не се прекалява с местните продукти, както и с такива, които могат да индуцират възпаление или натрупване на пикочна киселина в организма.

Източник: btv.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *