Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Индипасха – лечебното аязмо в Страджа, което лекува хора от цял свят и сбъдва желания

Индипасха е мистична местност в Странджа планина, която задължително се посещава от хиляди вярващи на Томина неделя. Там са намерили своето изцеление хора, болни от рак, както и такива с психични заболявания и кожни проблеми

 

Индипасха е местност, на която всеки човек може да намери лек за своята болест. Страшните заболявания си отиват след като лековитата вода от аязмото докосне тялото. Индипасха е симбиоза между езическо поклонничество и православна вяра. Там цари вечен полумрак, сътворен от вековната гора, която сякаш иска да скрие това мистично кътче.

Индипасха е тракийското оброчище в Странджа. Преди повече от две хилядолетия тракийски жрици извършвали жертвоприношения на това усойно място. В сърцето на Странджа планина те предсказвали бъдещето. На ритуалите присъствали само посветени хора, които знаели пътя до оброчището. Техен ориентир бил изсечените в скалите соларни кръгове.

В светилището течала „жива“ вода, която помагала на болни да оздравеят отново, на сакати да проходят и на слепи -да видят светлината и красотата на света около себе си.

Случило се така, че времето скрило това свято, лековито място, за повече от две хилядолетия. Тайната на Индипасха била открита случайно от едно животно – бивол…

Биволът бил стар и болен. Вече не можел да служи на стопаните си, но те, въпреки неговата негодност, решили да не му взимат живота. Селяните пуснали старото и сляпо животно да се разхожда на свобода. Къде се е скитал – не станало ясно, но след три дни бивола се завърнал без да има и следа от ослепяването му. След време пак ослепял, пак зачезнал на някъде, и отново се завърнал, без да има проблеми с очите.

Стопанинът му решил да го проследи, за да разбере как точно се случва това. Така, докато следвал животното, той стигнал до скала, от която се процеждала вода, образувайки малко езеро. Лечебната изворна вода от чудното аязмо започнала да дарява здраве не само на животните, които идвали край него, но и на хората. Те, от своя страна, започнали да отдават почит на Майката-Природа с различни ритуали.

Казват още, че водата на Индипасха е най-лековита в неделята след Великден, на Томина неделя

Няма обяснение каква е връзката между християнския празник и силата на водата от това чудодейното място. Факт е, че сред гъстите гори на Странджа всеки може да намери изцеление, следвайки надеждата, имайки вяра и запазвайки любовта към Живота.

За да се стигне до това мистично оброчище, трябва да се тръгне от параклиса „Св. Богородица“ в местността Качул. Това е на няколко километра от Граматиково по посока Малко Търново. След 8 километра горски път се стига до разклон с указателна табела „Индипасха“, която сочи вдясно.

Трикилометрова горска пътека ще ви отведе до място, на което има самоделно направени масички и пейки, пише вестник „Десант“.

Тракийското оброчище е в ниското, до него води стръмна просека, скрита във вековната гора.

Ако успеете да стигнете до мястото, сами ще се убедите колко невероятно красиво и мистично е то. Храмът на Майката-Природа е почетен от хората, които са построили малко параклисче, точно до лековитото аязмо. Болните потапят ръка в него и моят за изцеление. На тръгване всеки остава част от дреха – чорап, блуза, панталон, ръкавица, шапка, шал – според зависимост в коя част на тялото е болестта.

Макар и труднодостъпно, мястото заслужава да се посети, не само заради лечебното му излъчване. Индипасха е сред онези красоти, които ни оставят безмълвни и трудно могат да бъдат забравени.

Източник: вестник „Десант“

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *