Кои са най-разпространените митове за зъбите

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Струва ви се, че за зъбите всичко ви е известно. Но постоянно възникват нови версии на старите норми. В резултат се появяват съмнения -колко пъти дневно да миете зъбите си, трябва ли да ги избелвате, каква зъбна паста да изберете и т.н.

ЗДРАВИТЕ ЗЪБИ СЕ ПРЕДАВАТ ПО НАСЛЕДСТВО

Информацията за строежа на твърдите зъбни тъкани наистина се предава по наследство от роди¬телите. Но състоянието на зъбите зависи от множество допълнителни фактори: прекарани и съпътстващи заболявания, дневно меню, качество на лечението на млечните зъби и особено хигиената на устната кухина. За развитието на здравите зъби голямо значение има количеството флуор в питейната вода. Особено важно е това да се знае от бременните жени, тъй като формирането на млечните и постоянните зъби на бебето започва от 6-ия месец на бременността и завършва към годинката. Когато има дефицит на флуор, структурата на емайла е непълноценна и следствие на това е множественият кариес. Излишъкът на флуор предизвиква флуороза. Затова трябва да знаете количеството на флоура във водата, която пиете (нормата е 1 мл/л). Ако флуорът е по-малко от 0,3 мг/л, трябва да добавяте допълнително флуор (има такива таблетки, както и паста, съдържаща флуор). Ако съдържанието на флуор във водата превишава допустимата норма, използвайте бутилирана вода.

ЗЪБИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ МИЯТ ДВА ПЪТИ ДНЕВНО

Необходимо е зъбите да се мият минимум два пъти дневно. А по-точно, толкова пъти (дори и пет), колкото е необходимо за постигане на чувство за комфорт и свежест в устната кухина. Всичко зависи от това какво ядете, колко бързо се натрупва микробна плака в устата, от общото самочувствие. При боледуване зъбите трябва да се мият много старателно. Идеалният случай е да се ползва четката за зъби след всяко хранене. Неслучайно американците са маниаци (в добрия смисъл на думата) на тема хигиена на устната кухина. Те носят със себе си малки четчици и не смятат за нередно да си измият зъбите след ядене, притичвайки до банята.

СУТРИН ТРЯБВА ДА СЕ МИЯТ СЛЕД ЗАКУСКА

Зъбите трябва да се мият след ядене. За предпочитане е сутрин това да се прави преди закуска (за самия себе си, за да се почувства свежест в устата) и задължително след закуска – за профилактика на стоматологичните заболявания. Най-главното е методиката. Само зъболекарят може да ви научи как правилно да си миете зъбите. Тогава ще можете да извършвате тази процедура професионално, тя ще заема 3-4 минути. За начинаещите процесът се разтегля на 5-7 минути!

КОЛКОТО ПО-СКЪПА Е ПАСТАТА ЗА ЗЪБИ, ТОЛКОВА Е ПО-КАЧЕСТВЕНА

Не е задължително. Евтините пасти с неизвестен произход няма да ви избавят от микробите и дори ще ви помогнат да си „завъдите“ нови. Затова е най-добре да купувате паста за зъби от аптеките или в големите магазини, при това за сутрешното и вечерното измиване ползвайте различни пасти. Сутрин е добре да използвате високоабразивни пасти (Colgate, Aquafresh със сода и др.), а вечер – съдържащи екстракти от билки (Herbal, Paradontax). Сменяйте пастата, избирайте подходящата точно за вас. Микробите в устната кухина бързо свикват към полезните й свойства (особено ако пастата съдържа антисептици – триклозан, хлорхексидин) и престават да реаги¬рат на тях.

ЗДРАВИЯТ ЕМАЙЛ Е БЕЛИЯТ

Не е така. В природата няма абсолютно бели зъби. Цветът им зависи от дентина и се предава по наследство. По международната скала Vita съществуват 34 основни оттенъка на белия цвят на зъбите: А – кафяв, В – жълт, С – сив, Д – червен. Смята се, че най-здравите зъбни тъкани са тези, чийто цвят съответства на оттенък A3 (А са кафеникавите оттенъци; тройката означава тяхната интензивност: от 0 (ярка белота) до 4 (с всяка цифра кафеникавият оттенък се усилва). Смята се, че ако зъбът има оттенък, например А1, то той е „по-чуплив“ от имащия оттенък A3 (за хората от европейската раса).

ИЗБЕЛВАНЕТО Е ВРЕДНО – ТО УВРЕЖДА ЕМАЙЛА

Не забравяйте, че освен желанието да блестите с бисерни зъби, съществуват и ясни медицински показания и противопоказания за избелването. Ако искате да направите тази процедура, идете при опитен стоматолог, който ще реши дали трябва да я правите и по какъв начин.

Избелването е противопоказно, когато в устата има множествен кариес, заболявания, свързани с не-доразвитие на тъканите на зъба, некариозни увреждания на зъба, заболявания на венците, лоша хигиена на устната кухина. То се отменя по време на бременност и при кърмене. Дентинът придава цвят на зъба. Той е основната тъкан, която се намира под емайла. Самият емайл е полупрозрачна, приличаща на матово стъкло твърда тъкан на зъба (обвивка). За да се стигне до дентина и той да бъде обезцветен, активният химичен елемент (прекисни съединения) трябва да направи микропори в емайла. След това те се възстановяват за сметка на слюнката.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *