ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

103-годишен хирург, ветеран от Втората световна война, споделя ВАЖНИ тайни за дълголетието

Днес, да бъдеш хирург, е като да бъдеш пилот на самолет. Трябва да учиш и практикуваш доста, преди да вземеш човешкия живот в ръцете си

хирург

Д-р Елсуърт Уеърхам помни времето, когато стажантите-хирурзи симулирали човешки процедури върху кучетата, преди да работят сами върху пациент.

Д-р Елсуърт Уеърхам е от Лома Линда, Калифорния. Той е един от първите лекари, практикуващи открита сърдечна операция в САЩ и първият в Университета „Лома Линда“, чиято програма за кардиоторакална хирургия е класирана сред най-добрите сърдечни болници в Съединените щати.

През целия си живот д-р Елсуърт Уеърхам е отговарял на точно толкова въпроси, свързани с кариерата му на сърдечен хирург, колкото и на такива, които засягат доброто му здраве, а в последствие и неговото дълголетие. Макар и на 103 години, той продължава да градинарства в двора на своята къща, да пътува и да се среща с приятели и последователи.

Поддържането на доброто си здраве лекарят-ветеран дължи на няколко важни аспекта от неговия живот.

Първо – д-р Елсуърт Уеърхам е дълбоко религиозен човек. Лома Линда, градчето в което живее, има една от най-високите концентрации на адвентисти от седмия ден в света, а жизненият начин на живот е основният идеал на вярата. Градът забрани пушенето, а алкохолът едва се продава. В резултат на това Лома Линда е единствената така наречена „Синя зона“ на САЩ, област, в която мъжете и жените живеят далеч по-дълго от средния американец.

Второ – през по-голямата част от живота си, той е бил вегетарианец. Всъщност, за да сме точни, лекарят става веган в средата на своя живот – някъде около 50-те. Като специалист в сърдечната хирургия д-р Елсуърт Уеърхам знае колко е важно да се спазва опредлен хранителен режим, след определена възраст. И най-вече – след като човек започне да остарява.

Уеърхам е служил във Втората световна война като лекар е американския флот. Оттам се е научил на дисциплина. От времето, когато е станал веган, докторът започва всеки свой ден с контрастен душ и поне половин час гимнастика. Дали ще потича бавно из квартала или ще прави упражнения у дома – няма значение.

Живот след операционната зала

Всеки ден Уеърхам спи по осем или девет часа. Събужда се в 5 часа сутринта, яде две ястия – винаги пълнозърнесто зърно с мляко за закуска и цитрусов плод. Той продължава да се въздържа от консумацията на животински продукти, като се позовава на проучване от кливландската клиника, според което сърдечните заболявания могат да бъдат спрени чрез приемане на нискомаслена, веганска диета.

„Ако вашият холестерол е под 150, шансовете ви да получите сърдечен удар са много ниски“, каза Уеър. „Моят холестерол е 117. Аз дори няма да се притеснявам, докато разчитам електрокардиограма си (ЕКГ), ако имам болка в гърдите. Една трета от хората по света ще умрат от коронарна болест на сърцето. Ако можете да го предотвратите това, струва си.“

Д-р Елсуърт Уеърхам не използва бастун и винаги е избрал стълбите, вместо да вземе асансьора. Той цитира изследване на Станфордския университет още от преди около 25 години, което предполага 46% намаление на случаите на смърт от сърдечно-съдови заболявания чрез катерене на стълбище 20 пъти седмично.

Както сами се убеждавате, лекарят не споделя някаква кой знае колко нова или несподелена, все още, тайна за здравето. Простите неща са най-ефективни, казва той. Не е нужно да посещавате скъпи фитнес зали, да купувате скъпи храни, само защото имат добра реклама. Не ви трябва и кой знае колко време. Нужно ви е само желание и дисциплина. Както и убеждението, че всички усилия, които ще положите, касаят вашия собствен живот.

Източник: foxnews

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *