ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Калоферските лечебни места и извори лекуват белодробни заболявания и проблеми със сърцето

Красивият български град Калофер и околностите му са чудесна дестилация за екскурзия. И не само защото това е родният град на поета-революционер Христо Ботев

Калофер
Казват, че въздуха на Калофер лекува. Който прекара поне една седмица в калоферските гори, се връща в града ободрен, изпълнен със сили и без проблеми с дишането. Възрожденският град се намира в южните склонове на Стара планина. Той е на 164 км от столицата, на 56 км от Пловдив и на 220 км от Бургас. Безценното му културно-историческо наследство е съчетано с уникални природни забележителност.

Край Калофер се намира екопътеката Бяла река и водопада Райското пръскало. Ако изберете тези два маршрута, те ще са причина да се приберете у дома поне с един-два килограма по-слаби и с облекчени стави.

В самия Калофер, а и покрай него има и няколко свети места и извори, които са известни с лечебните си сили места и техните лечебни извори. Макар и не особено голям, град Калофер се гордее с 6 църкви, 2 манастира, 3 метоха и множество параклиси.

В центъра на града е големият храм „Успение на св. Богородица“ от 1848 г. Както и на много други свети места в България, и той има сводеста постройка с колони, където е лечебното аязмо. мраморна плоча напомня, че Христо Ботев е роден в една от стаите на стария метох и училище, намирали се около църквата.

В Калофер има Девически манастир, посветен на Божията майка

Той е създаден в началото на 18 в., но е двукратно опожаряван. В сегашния си вид е от 1862 г. Църквата му, възстановена с руски средства след Освобождението, е украсена с руски икони, сред които най-ценни са копията на Казанската, Тихвенската и Смоленската Богородици. Там е аязмото, вкопано на 2 м под нивото на пода. Според преданието някога то се намирало в олтара на старата църква. Вярва се, че водата му е лечебна.

На 5 км извън града е мъжкият манастир „Свето рождество Богородично“. В него има икона на Божията майка, която има чудотворна сила. До манастира, на левия бряг ня Бяла река, е аязмото Св. Пантелеймон, а над него има параклис. Има поверие, че всеки, който измие очите си 3 път с водата, ще се излекува от страданията си или ще се предпази от болест.

Местността Паниците е изходният пункт за покоряване на старопланинския първенец връх Ботев и към най-високия водопад на Балканския полуостров Райското пръскало.

Източник: pravoslavie.b

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *