Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Петко Стефановски: Внимание! Това са симптомите на топлинен удар

Топлинен удар – вижте какви са симптомите

Често пъти хората не са в състояние да разпознаят симптомите на топлинен удар, а това утежнява още повече състоянието на потърпевшия.

За никого не е тайна, че човешкото тяло съдържа 75% вода, която е разпределена по различен начин в него.

топлинен удар
Д-р Петко Стефановски обяснява какви са симптомите на топлинния удар

Жегите водят до разширяване на кръвоносните съдове, което пък налага преразпределение на водата в тялото. В такива моменти най-много страдат краката – появяват се отоци.

Обикновено от тези т.нар. температурни отоци страдат дамите на възраст. В такива случаи те не могат да сложат пръстените си, тъй като не им стават.

Ако си осигурите повече време в покой, след 1-2 седмици тези симптоми ще отшумят. Разбира се, ако нямате някакъв сериозен здравословен проблем.

Д-р Петко Стефановски предупреждава, че в такива случаи диуретиците няма да ви помогнат.

Най-уязвими на топлинен удар са децата под 4-годишна възраст и възрастното население над 65-годишна възраст.

„Проблемът“ при децата е, че имат несъвършенство в терморегулационната система. Бебетата получават обриви в жегите, тъй като потните им жлези все още не функционират добре.

Що се отнася до възрастните, при тях проблемът е друг. Те обикновено приемат доста медикаменти, тъй като страдат от редица хронични заболявания. Високите температури, медикаментите, сърдечната слабост, от която страдат повечето възрастни хора, водят до отоци. Това пък на свой ред затруднява сериозно дейността на сърцето, тъй като среща затруднение при изпомпването на кръвта.

В тези случаи се завърта механизъм, който води до аритмии, синкопи и се стига до усложнения на основното заболяване.

За съжаление в нередки случаи се стига до инсулти.

Първите симптоми, които издават топлинен удар при младите хора, са главозамайване, тежест и повръщане. В повечето случаи се стига и до припадък.

Ако пострадалият седне, когато усети, че му прилошава, опита ли се да стане, ще припадне. Това е т.нар. ортостатичен колапс. Дължи се на разпределението на вода и загубата на минерали и соли от организма, изпарили се при обилното потоотделяне.

Топлинният удар може да предизвика краткотрайни синкопи, колапс, количествено или качествено изменение в съзнанието. Не е изключено да се стигне до сопор или кома в по-тежките случаи.

Имайки предвид, че при състояние на топлинен удар телесната температура се повишава до 45 градуса, може да се стигне и до гърчове.

За да се предпазите от подобни неприятности, най-добре е да не излизате на слънце в часовете между 11 и 16 ч.

Забравете за алкохола в жегите! За сметка на това приемайте много течности. Най-добре е да заложите на водата, но може да пиете айран, чай, нектар или пък да хапнете таратор. Течностите трябва да бъдат със стайна температура.

Източник: pik.bg, снимка: БГ Север

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *