Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Психологът Андрей Коновалов: Тези лесни методи гонят депресията и стреса

Напрежението у дома може както да помрачи атмосферата и настроението, така и да предизвика различни неразположения. Добрата новина е, че срещу него може да се използват и алтернативни методи, при това с доказан ефект. Ето какво трябва да промените, за да се чувствате добре, да смъкнете нивата на стрес и да избягате от депресията.

 

– Цветовете

Не прекалявайте с бялото, тъй като се счита за най-студения от всички цветове по отношение на интериора.

Да, стои изискано, а е и модерно цялото жилище да бъде в бяло. Но за да бъде и здравословно, задължително

Психологът Андрей Коновалов
Психологът Андрей Коновалов: Цветовете лекуват

разнообразете с цветни елементи: картини, вази, растения. Другият цвят, който психолозите отхвърлят за дома, е черното, тъй като действа твърде демотивиращо и потискащо.

Жълтото е свежо, но само ако стаята се обитава от един човек. Когато са двама и повече (например, ако бебето или малкото дете все още спят при своите родители), то може да доведе до нервно напрежение.

Оранжевото е весел нюанс и създава настроение, твърди психологът Андрей Коновалов. Подходящ е за дневната, кухнята, трапезарията. Червеното е силен цвят и с него трябва да се внимава. То ускорява сърдечния ритъм и е в състояние да държи човек буден и активен дълго време. Не го използвайте в спални помещения или детска стая, тъй като превъзбужда.

Но е добър вариант за коридори и фоайета, тоест там, където има много движение. Акценти в червено в кухнята повишават апетита, така че ако имате проблем с наднорменото тегло, по-добре изберете друг цвят.

Сините и нежно лилавите нюанси са идеални за спалнята, тъй като успокояват. Тъмносиньото пък се препоръчва при хора, които имат натоварено работно ежедневие, защото спомага за релакса, казва още Коновалов. Наситено лилавото е твърде мистично и по тази причина е по-подходящо като акцент, не и като преобладаващ цвят.

Зеленото е перфектно за банята, защото създава илюзия за чистота и обем.

– Осветление

В стаите, в които се учи или работи, светлината трябва да е силна и бяла. За спалните помещения изберете по-мека и по-приглушена. Такива са енергоспестяващите крушки с топла жълта светлина например. Неоновите са абсолютно забранени за дома. Осветлението в кухнята трябва да бъде интензивно и в никакъв случай цветно.

– Аромати

Някои есенции прогонват умората и помагат за по-пълния релакс, други – повишават настроението, трети действат благотворно и ускоряват оздравяването след прекарано боледуване. Която и обаче да изберете, ще освободите излишното напрежение. Има много варианти: спрей, свещи, ароматна лампа, капки есенция върху крушките, индийски пръчици и т.н.

Ароматът на портокал е подходящ за спалните помещения, тъй като успокоява и помага за по-добър и качествен сън. Мирисът на кедър, босилек, бор и сандалово дърво помагат да бъде преодолян страхът. Ако детето ви се буди нощем, тези аромати са добър вариант за детската стая.

Майорана и риган ще ви помогнат да се концентрирате. Анасонът действа антидепресивно и прогонва мрачното настроение, вдъхвайки оптимизъм. За гардеробите пък най-полезни са уханията на магнолия, момина сълза, лавандула и орлов нокът, тъй като едновременно освежават и пропъждат молците.

– Полезен шумов фон

В това число не влиза говорът, който идва от телевизора. Той действа по-скоро натоварващо, отколкото релаксиращо. Най-добре ще отпочинете, ако слушате Моцарт.

– Флора и фауна

Цветята имат място в дома. Най-вече заради полезните си свойства. От една, страна пречистват въздуха от бензинови пари, формалдехид и трихлоретилен, от друга – насищат с влага. Най-силно пречистващо действие имат стайната азалия, бръшлянът и фикус Бенджамин. Фикусът е и много подходящ за жилища на пушачи, тъй като има свойства да акумулира тютюневия дим.

Що се отнася до животните – те помагат за намаляване на напрежението. Съжителството с куче или котка намалява риска от повторен инфаркт с 50%. Рибките пък успокояват и внасят хармония в дома, особено златните.

– Интериор

Колкото и малка да е спалнята, непременно обособете кът за релакс през деня (там може да прочетете книга, разгледате списание или да се отдадете на любимо хоби – плетене например). Поставете фотьойл до прозорец и допълнете с меки възглавнички, които засилват чувството за топлина и уют.

За кухнята идеални са мебелите от дърво, топлите цветове и естествените тъкани. Ако трапезарията и кухнята са едно цяло, сложете масата за хранене до прозореца, а не в тъмен ъгъл.

Източници:psy-helper.ru,interior-dekor.ru,rusachka.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *