Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Важна информация: Ето кога се нуждаете спешно от ендокринолог!

Ето някои основни неща за профилактиката и симптомите на ендокринната система, които трябва да ни сигнализират да потърсим консултация с лекар специалист.

1. Може ли наддаването на тегло да се дължи на проблеми с ендокринната система?

Да, определено. Нарушенията в ендокринните процеси действат „подмолно“ и човек дълго може да не свързва оплакванията си с разстроени функции на жлезите с вътрешна секреция (щитовидна, задстомашна, надбъбречна, хипофиза, хипоталамус и половите жлези), които са обект на ендокринните процеси.

Хормоналният дисбаланс също е следствие от проблеми с тях.

ендокринолог
Кога трябва да потърсим консултация с ендокринолог?

Ако трупането на излишни килограми се дължи на нарушена функция на щитовидната жлеза, потърсете причината и съставете режим за справяне с килограмите със специалист.

2. По кои външни признаци можем да заподозрем нарушения в ендокринните процеси?

Няма определени два-три симптома, по които човек да се досети. Специалистът поставя диагнозата на базата на комплекс от признаци и резултати от лабораторни изследвания, защото различните ендокринни разстройства се проявяват различно. Например, ако имате намалена функция на щитовидната жлеза (хипотиреоза), то ще чувствате постоянна слабост, сънливост, раздразнителност, намалено либидо, бързо ще се уморявате и рязко ще надебелеете.

3. Какви изследвания са необходими за проверка на обмяната на веществата в организма?

Те са строго индивидуални. Личният ви лекар ще прецени според рисковата група, в която сте. Безсмислено и скъпо е да настоявате за анализ на всички евентуални нарушения в ендокринната система. Тестовете са основно кръвни и се изследват различни хормони, както и нивото на кръвната захар. При необходимост ендокринологът ще поиска допълнителни изследвания – за изясняване на диагнозата.

4. Какви са симптомите за развитие на диабет и колко често трябва да изследваме нивото на кръвната си захар?

При наличие на генетична предразположеност, затлъстяване и прием на кортикостероиди е нужно редовно да изследвате кръвната захар – не по-рядко от веднъж на три месеца.

При поява на сухота в устата, постоянна жажда, по-често уриниране и/ или неволно изпускане на урина, рязко и необосновано отслабване трябва да потърсите консултация с ендокринолог за евентуално развитие на диабет.

Основни правила за профилактика

– Правете си преглед веднъж годишно при ендокринолог.

– Включете в менюто си храни, съдържащи йод като риба, морски дарове.

– Избягвайте стресови ситуации, защото те предизвикват „буря“ в хормоналното ниво.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *