Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Мислите, че знаете истината за пукането на ставите? Прочетете това!

Полезно ли е пукането на ставите? А може би е вредно? Или нещо по средата… Днес ще научите малко повече за този навик

пукането на ставите

Някои го правят по навик, други – за да правят гимнастика на пръстите. Има хора, които започват да пукат ставите си по важни за тях бизнес причини.

Като цяло – причината не е чак толкова важна. Най-важното е чувство на лекота и гъвкавост на пръстите на ръцете след добро изпукване на ставите.

В тази връзка, навярно сте чували, че пукането на ставите може да ви докара някои не особено приятни заболявания в старческа възраст. Така ли е, наистина, или това е поредният мит… Сега ще разберем!

Защо пукат ставите?

Мнозина вярват, че пукота, който се чува при издърпването на пръстите, се образува от триенето на ставите. Имаме добри новини: триенето няма нищо общо с характера на тези изпуквания.

Между всяка една от ставите в нашия организъм има синовиална течност, която има консистенция на яйчен белтък. Тази течност действа като смазка, която гарантира мобилността на ставите. Преди се е смятало, че източникът на звука е спукването мехурчета от газ (въглероден диоксид), получен в течността.

Скорошни проучвания, използващи модерна рентгенова технология показаха, че звукът се генерира в синовиалната течност, в резултат на образуването на вакуум от внезапното движение на ставите, а не от триене.

null

Проведен е анализ на това действие – пукането на пръстите. Този анализ продължил 5 години и е бил дело на Американския съвет по семейна медицина. Многобройните наблюдения, тестове, изследвания и интервюта с участниците довели до извода, че няма връзка между пукането на пръстите и развитието на артрит. По-късно учените добавят, че болестта може да възникне в резултат на тежък физически труд и повтарящи се движения, както и от обездвижване, но не и заради това, че си пукате пръстите.

Разбира се, нещо което се прави прекалено често рано или късно се превръща в лош навик с последствия

Постоянното щракане и пукане с пръсти може да намали силата на задържане и да повреди на ставните връзки.

Наред с това, този звук може да дразнещ за околните. Затова, по-добре се откажете от пукането на пръстите. Това действие няма да ви донесе облекчение. То е навик, който може да има неприятни последици за здравето, ако се практикува прекалено дълго.

Източник: www.aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *