Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо жените обичат сладко? Ето го обяснението!

Доказано е, че представителките на нежния пол си похапват сладки храни много по-често от мъжете, които предпочитат ястията с месо. Ето обяснението на този факт.

Вече не е нужно да се виним за лошия си характер и липса на воля. Новите научни открития ни оправдават напълно за проявата на тази женска слабост – неустоимото ни влечение към сладките изкушения.

сладко
Ето защо жените обичат сладко

Кога започва всичко това?

Оказва се, че влечението на момичетата към шоколада се проявява още в майчината утроба. Те реагират много по-активно от момчетата, когато бъдещата им майка си хапва шоколад. При това, когато ядат, жените изпитват вина по-често, отколкото мъжете (независимо дали сладкиши, чипс или здравословно месно ястие, характерно за силния пол). Обяснението е, че по принцип дамите са по-склонни да се ограничават в храненето, за да запазят стройните си фигури.

Как се завърта омагьосаният кръг?

Поглъщането на сладки изкушения провокира още по-голямо самообвинение и недоволство от самия себе си за липсата на воля. Това пък води до ново ядене на сладко за „успокоение“ и всичко се повтаря до безкрай.

Стремежът да „потушиш“ напрежението със сладкиши има своето физиологично обяснение. При стрес организмът изработва хормона адреналин, който повишава нивото на кръвната захар за сметка на запасите от гликоген в черния дроб. Затова след неприятни преживявания тялото ни се стреми да набави отново нужните количества захар. Освен това похапването на сладко се приема и като награда за преживените негативни емоции. Калорийната храна повишава нивото на допамин – хормона на пристрастяването, който ни прави щастливи.

На какво се дължи различието във вкусовите предпочитания?

Една от причините за любовта на жените към сладкото е количеството вкусови рецептори по езика. Броят им се определя генетично и влияе на остротата на вкусовите възприятия: колкото са повече, толкова по-силно се усеща вкусът. В сравнение с мъжете, които обикновено са със средно количество рецептори, жените по-често имат или повече, или по-малко вкусови брадавички по езика. Така те усещат или по-силно вкуса на храната, или по-слабо, но различно от мъжете, които се водят със средно ниво възприятие.

Жените с изострен вкус избягват много сладките и мазни храни и като цяло ядат по-малко, защото насищат вкусовите си „апетити“ по-лесно. А тези, които са с намален брой вкусови брадавички (такива случаи също са повече сред жените), стават веднага любители на сладкото. Този тип хора предпочитат храна с ярко изразен вкус и са предразположени към прекаляване с количествата, за да усетят истинска наслада от яденето.

Има ли и други „виновници“?

Влечението към сладко зависи също и от менструалния цикъл. Преди месечното неразположение спада нивото на естрогена – женския хормон, който регулира изработката на серотонин и други хормони на щастието, произвеждани в организма. Това, от своя страна, поражда влечение към „нещо сладичко“, което да компенсира недостига на серотонин и съответно лошото настроение.

Освен това при ниско ниво на естроген организмът започва да го „търси“ в запасите на мастните клетки, които заедно с яйчниците имат способността да го произвеждат. Така се завърта отново „дяволският“ кръг. Колкото е по-силна нуждата от допълнителен естроген, толкова повече мазнини се стреми да натрупа организмът. А за тази цел, разбира се, се поглъщат все повече сладки изкушения.

Можем ли да обуздаем зверския глад за сладко?

Вече да! Благодарение на АПИ СЛИМ можете да обуздаете глада за сладко. По този начин ще свалите между 2-4 кг. на месец. Повече за АПИ СЛИМ четете тук.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *