Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как липсата на месо ще се отрази на здравето на вашето дете: вегетарианство и деца

Вегетарианството набира популярност. Практикуването на вегетарианство днес не е убеждение, а мода. И често това е опасно за здравето

вегетарианство

Самото вегетарианство, като нещо в което голям и зрял човек вярва и следва, не е чак толкова вредно. Това е въпрос на личен избор. Избор, който може да бъде направен от пълнолетен човек, отговорен за своите действия.

Когато става дума за деца, липсата на месо може и трябва да бъде оправдана само с едно – лошо качество нам месото. Но така, както днес е модерно да си вегетарианец, е и лесно да се купи качествено месо.

Ако се доверим на статистиката, вегетарианството е вредно, дори опасно за живота на малките деца и бебетата.

От друга страна, същата тази статистика коментира случаи на родители, които са забранили употребата на всякакви видове тестени и захарни изделия на своите деца. При тези случаи смърт няма, даже напротив. 5-годишната дъщеря на семейство, което живее в Манчестър, Англия, никога през живота си не е яла хляб, кекс, питка, кифла, вафла, геврек, дъвка, бонбон… Нищо от всички онези неща, с които връстниците ѝ непрекъснато се тъпчели. Единственото изключение бил сладоледа.

Английският вестник Дейли Мейл цитира случая на 5-годишната Ава от Манчестър като нещо изключително, което би трябвало да е за пример. Детето никога, до този момент, не е боледувало, дори и от обикновена настинка. Енергията, от която преливало това хлапе, била чиста енергия, енергия от съвсем друг род и вид… За излишни килограми и дума не можело да става.

В този ред на мисли – има разлика от какво лишаваме децата си. В случая на Ава това е едно абсолютно разумно и здравословно лишение. Когато става дума за месо и млечни произведения, лишението нито е оправдано, нито е отговорно, нито е здравословно.

Да, на малките деца им е трудно да свикват с нови продукти. Те приемат по един и същ начин и месото, и зеленчуковите пюрета.

Има ли вегетарианска диета, безопасна за деца?

Очевидно е, че месото, рибата и млечните продукти са основен източник на протеин. протеинът е градивен материал за мускулите на хлапетата. Обръщайки се към вегетарианска диета, детето може да загуби и лесно смилаеми и полезни микроелементи, като желязо, цинк, калций.

Липсата на месо е лишение, което не бива да се случва в детска възраст. Всеки компетентен диетолог ще ви каже това. И пак диетолозите са тези, които надълго и нашироко ще ви обяснят колко трудно е да се изготви адекватен вегетариански режим за дете. Педиатрите ще подкрепят това мнение.

Разбира се, друг е въпросът, ако детето трябва да бъде лишено от месо, поради медицински предписания. Но, подобни случаи са много редки. За здрави бъбреци и сърце е нужно просто да се ограничат прекалено мазните храни.

Грамотно измисленото детско меню няма да навреди. Но, за да е такова, е нужна консултация със специалист.

Останете здрави!

Източник: ellink.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *