ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

7 неща, които ще ви помогнат при хранително натравяне (изпитани методи)

Силното слънце и горещото време създават благоприятни условия не само за летен отдих, но и за храносмилателни разстройства. Ето изпитаните начини за справяне, ако станете жертва на хранително натравяне.

1. Живителна течност

Пийте течности – това е основното, от което се нуждае обезводнения ви организъм при стомашно-чревно разстройство. Течностите ще „отмият“ остатъците от развалената храна, която е причинила отравянето.

Минималната доза е 1 чаша вода на всеки час, която трябва да изпиете бавно и на малки глътки. Ако я погълнете жадно наведнъж, скоро ще я „върнете“ през устата, защото стомахът ви е прекалено раздразнен. Най-подходящо е да приемате вода или топъл подсладен чай, който ще попълни запасите от глюкоза, изгубени поради дехидратацията на тялото.

Факт. При хранително натравяне се нарушава водно-солния баланс в организма. Можете да го възстановите с прием на следния разтвор: В 1 чаша преварена гореща вода разтворете 1 чаена лъжичка готварска сол. Изчакайте да се поохлади и изпийте на малки глътки през 10-15 мин.

хранително натравяне
Пийте повече течности при хранително натравяне

2. Лимон и мента

При гадене помага ментовият чай. Залейте 2 чаени лъжички суха мента с чаша кипяща вода, захлупете (още по-добре е да го сипете в термос) и оставете 5 мин. Прецедете настойката, добавете лимонов сок и пийте бавно и по малко (1 кафеена чашка) на всеки час. Ако нямате мента, може да попарите парче лимон.

Факт. Не се опитвайте да предизвикате повръщане сами, като си бъркате дълбоко в устата, докато не ви е поставена диагноза отравяне. Повдигането и гаденето могат да бъдат симптоми не само на хранително натравяне, но и на още много неразположения – холецистит (възпаление на жлъчката), гастрит, вирусна инфекция, обострен хроничен панкреатит и други заболявания.

3. Активен въглен

Най-ефикасен е, ако се използва в първите 12 часа след хранителното натравяне. Дозата се изчислява по следната схема – 1 таблетка на 10 кг телесна маса. Препоръчва се таблетките да се натрошат на ситно и да се взимат с вода. Продължителният прием на активен въглен е вреден за здравето, защото той „поглъща“ не само токсините от стомашно-чревния тракт, но и много полезни за организма вещества – витамини, аминокиселини, ферменти и др. Дългото използване на активен въглен може да предизвика гадене, повръщане и други нежелани ефекти. Факт. Приемът на 1 г активен въглен е достатъчен за „деактивирането“ на 800 мг морфин, 700 мг барбитал, 300-350 мг други барбитурати и алкохол.

4. Целебна отвара

При стомашно-чревни разстройства организмът губи и голямо количество калий. За да го възстановите, помагат лечебни отвари от картофи или моркови.

Настържете на едро ренде 2-3 картофа (4-5 големи моркова), залейте с 2 чаши студена вода и сложете на огъня да заври. Варете 20 мин, прецедете и оставете да изстине. Преди пиене може да я посолите леко.
Факт. Сушените кайсии, стафидите и сушените сини сливи също са богати на калий. При хранителни разстройства обаче не бива да ги ядете, а трябва да приготвите отвара от тях и да изпиете само течността.

При варене и задушаване на тези сухи плодове калият преминава във водата и ако не я използвате, всички ценни свойства отиват напразно.

5. Лечебен глад

След като се почувствате по-добре, не хапвайте нищо поне 1 ден. Не спирайте течностите, пийте отвара от ориз без сол. Хапнете няколко сухара.

Факт. Не оставяйте продукти в хладилника, защото при дълго съхранение развиват вредни бактерии – превишават 750 пъти нормата.

6. Помощ за стомаха

Обикновено лекарят назначава ферменти и пробиотици – препарати с живи неболестотворни бактерии, които облекчават силно раздразнения стомах. Приемат се 2-4 седмици. По-дълга употреба не се препоръчва.

Факт. Най-ефикасните пробиотици са изолираните от човешки щамове. Те са безопасни, устойчиви на антибиотици.

7. Умерено захранване

След натравяне се хранете на малки порции и начесто – на всеки 3 часа, рядка, почти течна оризова или овесена каша, сухар и ментов чай. Постепенно добавете млечни каши, картофено пюре, солети, обезсолено сирене, варено пилешко месо. Внимавайте със свежите зеленчуци и плодове, както и със соковете от портокал, грейпфрут, домат.

Факт. Горчивият вкус се появява при проблеми с жлъчката и черния дроб. Сладкият е предвестник на диабета. Киселият сигнализира за гастрит, язва на стомаха или дванадесетопръстника. Металният говори за проблеми с черния дроб, жлъчния мехур.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *