Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Гинеколози коментират: Ето я цялата истина за дамските тампони!

Много жени признават, че ги ползват, защото са практични, но все още имат съмнения дали са напълно безвредни. Ето експертното мнение на гинеколозите по четири от най-често задаваните въпроси за дамските тампони.

Често имам бяло течение. Възможно ли е причината да е, че използвам тампони по време на месечния си цикъл и те да нарушават естествената микрофлора на влагалището?

На практика pH съставът на влагалищната среда се променя през периода на менструация, киселинността се повишава. Това обаче е естествен процес и научни изследвания доказват, че няма нищо общо с ползването на дамски тампони за поддържане на интимната хигиена по време на месечния цикъл.

дамските тампони
Цялата истина за дамските тампони

За пълното успокоение на жените, някои производители вече предлагат и тампони, изработени от влакна, които съдържат GML – глицерол монолаурат. Веществото поддържа нормалния баланс на влагалищната микрофлора. Освен това стимулира растежа и жизнеността на добрите бактерии – лактобактерии, както и потиска развитието на неблагоприятни микроорганизми, които могат да нарушат естествената среда и да предизвикат влагалищни течения.

Пробвах веднъж да ползвам тампон, но ми беше много неудобен, все едно вътре в мен имаше чуждо тяло. На какво се дължи?

Дискомфортът ви е бил породен от неправилното поставяне на тампона. Въвели сте го в първата третина от влагалището, където има много нервни окончания и чувствителността е висока.

Идеалното разположение е да е във втората третина на влагалището, където тампонът се държи от мускулите на тазовото дъно. Там има достатъчно място за набъбването му и не се усеща въобще, защото зоната е лишена от сензорни нервни влакна. За целта въведете тампона с помощта на показалеца си на дълбочина до средата на пръста си. За още по-удобното поставяне вече се продават и тампони с апликатори, които са и по-хигиенични.

Възможно ли е тампонът да блокира естествено изтичащата менструална кръв и да предизвика задържането й във влагалището, което да се инфектира?

Няма как да се стигне до подобен проблем. Тампонът действа като гъба и попива кръвта, а не като тапа, която да я спира. Абсорбиращото ядро поема течността, а когато се напои напълно, кръвта просто се просмуква покрай тампона и изтича навън. До този неприятен за дамите момент обаче не се стига при редовната смяна според указанията на модела – обикновено на 2-3-4 часа.

Ползвам тампони, защото са практични и удобни. Притеснявам се обаче да ги препоръчам на дъщеря си, защото е още девствена. Може ли да причинят дефлорация?

Няма такава опасност. При девойките, особено в периода на първите менструации, девствената ципа става много мека и еластична, защото нивото на естрогени се повишава при половото съзряване на организма.

Спокойно може да ползват дамски тампони, разбира се, с малък размер. За да свикнат с поставянето и изваждането им, е нужно малко повече време отколкото при недевствените жени, а за да се чувстват по-комфортно, нека избират модели с по-гладка повърхност от типа на копринените.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *