Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво ще се случи със здравето ви, ако един ден в седмицата спазвате сух пост?

Да се практикува сух пост стана доста популярно през последните няколко години. Последователите на различните религии по различен начин спазват сухия пост

сух пост

Какво ще се случи със здравето ви, ако един ден в седмицата спазвате сух пост? Отзивите са различни, както и начина, по който се спазва. Има хора, които спазват сух пост, като се отказват само от вода и храна.

В Библията, например, има описани няколко начина на въздържание:

1. Абсолютен – С този пост човек се въздържа от храна и вода, т.е. „Да не се яде или пие“ (Естир 4:16; Деяния 9: 9 ..)

2. Периодичен – Това е въздържание от храна или напитки, с изключение на вода, за няколко дни или седмици. Пие се само вода и нищо друго. Изглежда, че Исус е пазил точно такъв пост, защото в Библията се казва, че след четиридесет дни, че е бил гладен, но не жаден; а когато Давид пости в продължение на седем дни, Библията казва, че той не е ял само хляб.

3. Един ден – след лека вечеря се гладува и не се пие вода до утрото на последващия ден.

Според разни ведически практики сухият пост е отказване, освен от храна и вода, и от кафе, цигари, гледане на телевизия (смартфони, компютри), четенето на книги (освен религиозна литература), интимна близост и всякакви други забавления, които противоречат на религиозните вярвания.

Известно е, че човек може да издържи без храна няколко седмици, докато без вода – само няколко дни. И все пак, има хора, които умишлено се въздържат от храна и вода в продължение на цяла седмица. Най-често това са хора, болни от тежки, неизлечими болести. И, колкото и да е странно, след един такъв период на въздържание, те започват да се чувстват много по-добре.

Има и такива, които след продължителен сух пост образуват кръвни съсиреци, и това значително уврежда здравето им.

И тук стигаме до древната максима, според която – няма отрова, има доза

Екстремното лишаване от храна и вода не е препоръчително. Не и без почти постоянно лекарско наблюдение. Сух пост не бива да се прави пред да сте обсъдили здравословното си състояние с лекар.

36-часовата жажда и глад няма да навреди. Ако се определи един ден от седмицата, през който да не се яде и пие, това само ще освежи организма. Ползите, преди всичко, са за имунната система.

Последователите на индуизма смятат, че такива гладуване активира вътрешните ресурси на организма, очиства го от токсините, подобрява здравето, подмладява и дори да удължава живота.

Още Хипократ е препоръчвал гладуването. Смята се, че сухият пост може да облекчи симптомите на заболявания, като астма, различни видове алергии, хипертония, заболявания на стомаха и червата, диабет и други.

Важно е да се подчертае, че постът е метод на алтернативна медицина. Лекарите, като правило, не поддържат такива радикални мерки. Кардиологът Изедор Розенфелд се противопоставя на диети, които включват консумацията на по-малко от 1200 ккал на ден. Сигурно има защо.

Последователите на сухия пост (повече от ден) признават, че първите няколко дни се наблюдават някои нежелани реакции, като:

  • виене на свят;
    гадене;
    главоболие;
    неправилен сърдечен ритъм;
    понижаване на кръвното налягане и други.

Но се смята, че това е естествена реакция на организма, който се чисти от отровите и шлаката. Ако сухият пост се прави за кратко, и се практикува редовно, тези симптоми не се появяват.

Извод – еднодневното лишаване от вода и храна няма да навреди. Ползите са индивидуални – според съществуващите заболявания и здравословно състояние.

Решението за спазването на сухия пост е ваше. Не забравяйте преди да започнете да обсъдите намерението си лекар!

Източник: lifehacker.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *