ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Чудното откритие на генетиците: салмонела „изяжда“ тумор в мозъка

Все още трудно можем да си представим как опасната бактерия салмонела може да помогне на болните, които имат тумор в мозъка

салмонела
Всеки ден науката ни прави свидетели на нови и вълнуващи открития. Някои от феномените, или организмите, които изглеждаха опасни врагове на човешкото здраве, днес са способни при определени обстоятелства, да донесат огромни ползи. Изненадващо, дори вредни бактерии като салмонелата е в състояние да бъде дяволски много полезна!

Днес ще ви разкажем за изумителното откритие на генетиците. Те откриха нов, радикален метод за лечение на рак на мозъка.

Не е тайна, че суровите яйца са изключително опасен продукт, който може да причини салмонелоза.

При това заболяване налице е остра чревна инфекция. Инфекцията се причинява от бактерията Salmonella, която засяга милиони хора по целия свят, като 40% от тези случаи са фатални. За щастие, последните проучвания в генетиката са доказали, че салмонелата може да се превърне в спасител на човешкия род. Ето как!

Глиобластом – това е най-честата и смъртоносна форма на рак на мозъка. Заболяване, което взима живота на хиляди хора всяка година. В края на краищата, туморът не може да бъде напълно контролиран чрез химио- и лъчетерапия. Пациент, диагностициран с „глиобластом“, ще има късмет, ако живее повече от две години. Това заболяване е толкова страшно и упорито, че и дума не може да става за лечение с нетрадиционни средства от народната медицина.

Напук на това твърдение, днес учените са напълно убедени, че там където нищо друго не може да се справи, на бойното поле излиза салмонелата.

Екип изследователи от Университета Дюк е в състояние да препрограмира ДНК на вредните бактерии. По този начин ужасната бактерия няма да напада храносмилателната система, а агресивните ракови клетки.

Добрата новина е, че те почти са успели. Тази информация беше разпространена от сериозни издания като Ню Йорк Таймс и Science Daily, които цитираха откритието. BBC News пише:

Само още няколко удара в генетичния код на опасната бактерия салмонела, и тя ще се превърне в оръжие за масово унищожение на раковите клетки

Създаване на изкуствен недостиг на пурини в тялото на салмонела я кара буквално да „яде“ зловредния тумор, който е толкова богата на същите тези аминокиселини. „Гладните“ бактерии отиват направо в мозъка, където се размножават и унищожават болните клетки.

И най-важното – бактерията салмонела е програмирана да се самоунищожи поради липса на кислород. Това е снимка, която показва, че след унищожаването на тумора в тялото не остават следи от вредните бактерии.

Изследванията на лабораторни плъхове показват, че в 20% от случаите след интервенцията на салмонелата животните са увеличили своя живот с до 100 дни. Това е еквивалентно на 10 години от човешкия живот.

Сега остава само учените да разберат как да използват бактериите, без да има допълнителна вреда за човешкото тяло. Генетиците сега работят усилено, за да разберат как да използват салмонелата за транспортиране на терапевтични противоракови лекарства при образуване на рак.

Ясно е, че това откритие не е пълна победа, но поне сега генетиците са наясно каква насока трябва да спазват, за да не бъдат туморите в мозъка чак толкова смъртоносни.

Източници: http://bit.ly/2sFTDrU
www.sciencealert.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *