Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Съветите на проф. Богов ще ви помогнат да имате здрави бъбреци

Бъбреци – най-силно кръвоснабдените органи, които след сърцето и мозъка, се нареждат на трето място по важност за организма. Благодарение на бъбреците се поддържа хомеостазата в организма; поддържат стабилността на кръвното налягане; поддържат киселинността в организма, чрез обмяната на бикарбонатните разтвори. Причини за появата на заболявания на бъбреците. Рискови фактори, които увреждат бъбреците.

Проф. Богов дава полезни съвети как да съхраним бъбреците си здрави.

 бъбреци
Проф. Богов съветва при болни бъбреци да не се прекалява с черен и зелен чай

Бъбреците имат уникална структура, ето защо не е известно да се възстановят чрез трансплантация на стволови клетки. След сърцето и мозъка, бъбреците се нареждат на трето място по важност за организма. Благодарение на бъбреците се поддържа хомеостазата, поддържат стабилността на кръвното налягане, като поддържат и киселинността в организма чрез обмяната на бикарбонатните разтвори.

Проф. Богов обяснява, че има заболявания на бъбреците, които могат да бъдат избегнати, но има и друг тип, при който това няма как да стане. Такъв тип заболявани на първо място са наследствените. На следващо място са заболяванията на бъбреците, които са получени от други заболявания. Така например страдащите от високо кръвно налягане, от затлъстяване и от захарен диабет задължително имат и увредени бъбреци.

Има фактори, които увреждат бъбреците и те могат да бъдат избегнати, като например злоупотребата с медикаменти (болкоуспокояващи и антибиотици) и хранителни добавки от фитнес маниаците. Те вредят на бъбреците поради високото им съдържание на белтъци.

Ако пациентите със захарен диабет прилагат контрол над захарта и провежда правилно лечение, това е изключително полезно и за бъбреците, тъй като уврежданията ще се забавят с 15 или 20 години и едва тогава ще бъде назначено лечение чрез хемодиализа.

Хроничните бъбречни инфекции могат да бъдат получени при посещение на басейни, на плажове без хигиенен контрол. Самолечението е вредно, затова е наложително да се посети специалист нефролог. Уролозите оперират, а нефролозите диагностицират и лекуват бъбреците и отделителната система. Специалистите препоръчват ежегодно да се провежда контрол на бъбречната функция.

Рисков фактор, които уврежда бъбреците е дехидратацията. Когато човек усети жажда, това е симптом, че е ожаднял и трябва да пие течности, най-вече вода. Водата се приема на малки порции през целия ден, максимум до 250 мл наведнъж, тъй като приемът на големи количества, на един път, рязко натоварва работата на бъбреците.

Всеки здрав човек трябва да приема по 1,5 до 2 литра вода за денонощие, а по време на летните жеги и по 2,5 литра. На всеки 3 месеца трябва да се сменя марката на минерална вода, за може човек да се предпази от соли, които са предпоставка за образуването на камъни.

За профилактика при бъбречно-каменна болест се пие топла бира, но не трябва да се забравя, че тя има диуретична функция и вместо да хидратира организма, тя го обезводнява допълнително. Ето защо е важно да не замествате водата с бира, когато искате да се хидратирате.

Различните видове чайове действат по различен начин, обяснява проф. Богов. Зависи от какъв продукт е направен самият чай, както и от количеството му. Има специални чайове за бъбреци – кидни чайове, а другите са билковите отвари, зелен и черен чай. Прекомерната употреба на зелен и черен чай довежда до появата на проблеми с бъбреците. Напоследък на пазара се предлагат различни китайски чайове, които са опасни за бъбреците – предизвикват токсични увреждания и прекалена загуба на калиеви йони. В повечето случаи черния и зеления чай се използва от жените като средство за отслабване, тъй като са диуретици.

В същото време много полезни за бъбреците са добре познатите ни билкови чайове от липа, червена боровинка, шипки и други, но и при тях прекомерната употреба не е полезна. Най-добрият начин за подобрява циркулацията на кръвта, раздвижване работата на бъбреците и отделянето на урина е движението.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *