Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво означава и какви незабавни действия трябва да се предприемат при постоянен лош вкус в устата? (ВИДОВЕ И ЛЕЧЕНИЕ)

Понякога съгрешаваме неволно с обилна вечеря. В този случай няма причина за изненада: усвояването на храната през нощта може да доведе до лош вкус в устата

лош вкус в устата

Какво означава ако лош вкус в устата се появява редовно, без да сме приемали течности и храна през късните часове на нощта?

Има определени медицински състояния, които причиняват лош вкус в устата. Например, непрекъснатото усещане за сладък вкус в устата може да е предупреждение за повишаване нивото на захар в кръвта и ранно развитие на диабет.

Лош вкус в устата – видове и здравословни начини за противодействие

1. Горчив вкус в устата

Горчивината в устата показва застой на жлъчката в тялото. Това означава, че черният дроб не може да се справи. Възможно е развитието на холецистит. Горчивият вкус в устата сутрин алармира и за проблеми с жлъчните пътища.

Какво да се прави?

Пийте много вода. Не яжте пържено, мазно и солено поне седмица. Ако горчивият вкус в устата продължава да ви тревожи, въпреки вегетарианската диета, която спазвате, консултирайте се с лекар.

Причината за горчив вкус в устата може да бъде и „мързеливи черва“: състояние на тялото, когато храната не е добре смляна и е в застой в организма.

Какво да се прави?

Яжте колкото се може повече пресни плодове и зеленчуци. Можете да пиете билкови чайове, които увеличават перисталтиката. Такива са чайовете от мента и хвощ.

Друга причина – честа консумация на алкохолни напитки.

Какво да се прави?

Изключване на алкохолните напитки, както незабавна детоксикация на черния дроб. Не яжте сладко, захар, не пийте безалкохолни напитки, поне месец, и сами ще се уверите в положителната промяна, която ще настъпи в тялото ви.

2. Сероводороден вкус в устата

Може би най-отвратителният вкус, който съществува в света! Ако усещате в устата си вкус на водороден сулфид, може би стомахът ви произвежда недостатъчно количество стомашен сок. Това се случва при гастрит с ниска киселинност.

Какво да се прави?

За да се повиши секрецията на стомашния сок, трябва отново да преминете на храни, които са варени или задушени. В никакъв случай не може да се преяжда, особено през нощта!

3. Солен вкус в устата

Интересен факт: в нашата слюнка има много натриев хлорид – сол. Когато в тялото липсва вода, всички течности се сгъстяват, включително и слюнката. Така че този странен солен вкус в устата може и да е поради липса на достатъчно вода или начална фаза на обезводняване.

Този проблем е познат на хората, които са любители на високо алкохолните напитки. Бирата и виното премахват влагата от тялото. Това е и причината след препиване да се чувства ужасна жажда през нощта.

4. Сладък вкус в устата

Сладък вкус в устата, особено сутрин, е много лош сигнал. Това означава, че нивото на захарта в кръвта се е увеличило.

Ако смятате, че сладостта в устата е редовно явление, посетете лекар. Препоръчително е да бъдете прегледани от ендокринолог и да се тествате за диабет.

5. Кисел вкус в устата

Киселият вкус в устата е знак на повишената киселинност в стомаха. Ако солната киселина, която се произвежда при храносмилането, е в излишък, се усеща кисел вкус в устата.

Соленият вкус в устата може да бъде резултат на проблем с панкреаса, например след тежка, празнична вечеря.

Какво да се прави?

И тук, както и при предните състояния, е добре да се откажете от готвеното за известно време. Направете си разтоварващи дни със смутита и сокове от зеленолистни зеленчуци.

6. Метален вкус в устата

Металният вкус в устата показва периодонтит и други заболявания на зъбите и езика. Също така, това странно усещане може да се появи след отравяне с тежки метали, като живак, арсен и олово. Такъв вкус може да придружава и приема на някои лекарства, като например метронидазол.

Няколко полезни съвета!

Добийте навик да изплаквате устата си след всяко хранене с немного силен разтвор на вода и хлебна сода. Неприятните усещания в устата веднага изчезват, а зъбния емайл няма да бъде засегнат!

Посещавайте редовно зъболекар и се откажете от пушенето.

Източник: www.aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Какво означава и какви незабавни действия трябва да се предприемат при постоянен лош вкус в устата? (ВИДОВЕ И ЛЕЧЕНИЕ)

  1. Валя каза:

    От 2 седмици не усещам нищо сладко в устата.Може ли да ми кажете каква е причината

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *