Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Вижте съветите на д-р Бакалов при проблеми с щитовидната жлеза

Проблеми с щитовидната жлеза – разговор с д-р Дениз Бакалов.

Заболяванията на щитовидната жлеза са 3 основни групи. Хиперфункция (завишена функция) на щитовидната жлеза – загуба на тегло, необяснимо безпокойство и изпотяване, промяна в настроението, промяна в цикличността на месечния цикъл, наблюдава се ускорен пулс, който може да достигне 90-100 удара в минута. Базедова болест – най-често срещаното заболяване. Хипофункция (намалена функция) на щитовидната жлеза – жените се оплакват от сънливост, лесна умора, покачване на теглото; събуждат се с отоци по крайниците – пръстите на ръцете и ходилата; чупливи нокти, суха кожа, косопад; пулсът е забавен – между 50 и 60 удара в минута; наблюдава се постоянна отпадналост и невъзможност да си отпочине след сън. Най-често срещаното заболяване – болест на Хашимото.

 

Разговорът с д-р Дениз Бакалов в предаването „Пулс“ на Канал 3 е изключително полезен за дамите, които имат проблеми с щитовидната жлеза.

 

 щитовидна жлеза
Гергана Добрева и нейният гост коментират заболяванията на щитовидната жлеза

Жените са засегнати много повече от мъжете от заболявания на щитовидната жлеза. Дамите трябва да обръщат особено внимание на щитовидната жлеза по време на пубертета, по време на бременност и кърмене, и когато навлязат в менопауза. Д-р Бакалов коментира, че в последно време все повече пациентки са диагностицирани с проблеми на щитовидната жлеза. Не трябва да се подценява факторът фамилна обремененост, когато се появят болести на щитовидната жлеза.

Заболяванията на щитовидната жлеза могат да бъдат разделени на няколко типа. Такива, при които има алармиращи симптоми с промяна функциите на щитовидната жлеза, без значение дали се наблюдава хиперфункция – повишена функция или хипофункция – намалена функция. Другият вид заболявания са свързани с образуването на възли по щитовидната жлеза, но не е задължително да има промяна в нейната функция.

При повишена функция на щитовидната жлеза пациентите се оплакват от промяна в теглото – за кратко време отслабват. Настъпва необяснимо безпокойство и изпотяване, промяна в настроението. Променя се цикличността на месечния цикъл. Наблюдава се ускорен пулс. Дори и в покой може да достигне 90-100 удара.

проблеми с щитовидната жлеза
Д-р Бакалов дава полезни съвети как да разберем, че имаме проблеми с щитовидна жлеза

При намалена функция на щитовидната жлеза, отново се променя месечният цикъл. Жените се оплакват от сънливост, лесна умора, покачване на теглото. Събуждат се с отоци по крайниците – пръстите на ръцете и ходилата. Чупливи нокти, суха кожа, косопад. Пулсът е забавен – между 50 и 60 удара в минута. Наблюдава се постоянна отпадналост и невъзможност да си отпочине след сън.

 

Причини за появата на проблеми с щитовидната жлеза и видове заболявания:

 

Причини за появата на заболявания на щитовидната жлеза. На първо място са автоимунните заболявания. При тях имунната система разпознава щитовидната жлеза като чужд и вреден организъм и започва да се бори против нея. Произвеждат се автоантитела, които потискат нейната функция.

Базедова болест – появява се при хиперфункция на щитовидната жлеза, когато тя започва да произвежда много по-голямо количество хормони от необходимото. Дефектът се дължи на фамилна предразположеност.

 щитовидна жлеза
Д-р Бакалов и Гергана Добрева в студиото на „Пулс“

Болест на Хашимото – заболяване, което се появява при хипофункция на щитовидната жлеза. То също е автоимунно заболяване, описано преди 100 години от японския хирург Хашимото. Той оперирал подобни пациенти, а след това описал тези случаи в немско списание за медицина. Заболяването протича на различни фази в продължителен период от време, докато накрая изчерпи функциите на щитовидната жлеза. Самата жлеза нараства като размери, за сметка на нейните функции.

Проблемите с щитовидната жлеза се установят чрез изследване на хормона TSH. Д-р Бакалов обяснява, че дори и тяхното ниво да е нормално, пак е възможно някакво заболяване на щитовидната жлеза да е стартирало с положителни антитела спрямо щитовидната жлеза. Ако при такива пациенти има фамилност на заболяването – задължително трябва да бъдат поставени под наблюдение.

Друга ситуация е нормални нива на хормоните, но са налични възли по щитовидната жлеза. Това се установява при преглед с ехограф. Такива възли са солидни или кистични.

Тънкоиглена аспирационна биопсия (ТАБ) – чрез много тънка и куха игла се вземат клетки за микроскопско изследване. ТАБ е напълно безопасна и безболезнена процедура.  Направената биопсия показва дали има наличие на атипични клетки за развитие на карценом.

 

хипотиреоидизъм, хипертиреоидизъм, хашимото, гуша
Ти лайф – билков чай за нормализиране на функцията на щитовидната жлеза

заболявания на щитовидната жлеза

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *