Начало / Здравето от А до Я / Признаци на съдови аневризми: научете се как да ги разпознавате, за да няма изненади


Признаци на съдови аневризми: научете се как да ги разпознавате, за да няма изненади

Съдови аневризми могат да настъпят заради други опасни заболявания. Но в много случаи причините за настъпването е неизвестно. Аневризмите са тихи, но опасни

съдови аневризми

Затова информацията за видовете съдови аневризми, която ви предлагаме в тази статия, ще ви е само от полза.

Какво е аневризма? Аневризмата е коварна болест, която има непредвидим изход. Най-просто обяснено – аневризма е издуване стените на артериите или вените, поради тяхното изтъняване или разтягане. Следователно, образува се аневризъм, торбичка, която оказва натиск на околната тъкан.

Това заболяване е характерно за по-възрастни пациенти. При младите хора може да настъпи като следствие от друго тежко и инвалидизиращо заболяване, или поради травма.

Съдови аневризми настъпват, когато са налице ето тези заболявяния: атеросклероза, хипертония, инфаркт на миокарда, последен стадий на сифилис и диабет.

Признаци на съдови аневризми

Човек може да живее в продължение на години и да не е наясно, че в тялото му има заболяване, което е като бомба със закъснител. По всяко време повредената артерия може да се спука, което да доведе до смърт. В момента на спукване на аневризмата се усеща силна болка, а кръвното налягане започва да спада с бързи темпове.

Аневризмата често се открива случайно при ултразвуково изследване на вътрешните органи. Тази диагноза изисква незабавна лекарска намеса.

Въпреки това, има някои симптоми, които не трябва да бъдат пренебрегвани, защото те могат да бъдат насочващи към една или друга форма на аневризма.

1. Аневризма на артерията на мозъка

Аневризма на артерия на мозъка е най-опасната форма на заболяването. В случай на спукване на тази аневризма се чувства остра болка и се губи съзнание. Постоянни главоболия, подобни като пристъп на мигрена, трябва да бъдат причина за незабавен преглед.

2. Аортна аневризма

Тази форма представлява 85% от всички аневризми. В по-късните етапи, пациентите се оплакват от репресивни болки в една или друга част на тялото. Аневризма на коремната аорта се развива без явни симптоми.

3. Периферна съдова аневризма

В повечето случаи оплакванията на пациентите не са свързани с наличието на аневризма. Това ще рече, че оплакванията може да са от общ характер. Често болните постъпват за лечение поради внезапно настъпила остра артериална исхемия. Тази исхемия е вследствие на усложнение от страна на аневризмата. Не са рядкост случаите, в които аневризмите се откриват при операция, която отново няма нищо общо с това заболяване. Периферната съдова аневризма представлява повредени кръвоносни съдове на крайниците – ръцете и краката.

4. Сърдечна аневризма

Тази форма на аневризма се диагностицира при 5 от 20 пациенти, които са имали инфаркт. Рядко е придружена от някакви симптоми. Понякога наличието на болестта, показва нощно хъркане, чувство на стягане в гърдите и болки в гърба, задух, както и дискомфорт при преглъщане.

Както сами разбирате, аневризмите се диагностицират трудно и още по-трудно се лекуват. Целта на статията не е да ви изплаши по някакъв начин, а да ви накара да помислите за превенцията на това опасно заболяване.

Как да се предпазите?

Съветите са общи, и включват намаляване на телесното тегло и включване на колкото се може повече движение.

Освен това е добре да се пият повече течности, за да е по-разредена кръвта. Така няма да се затруднява работата на сърцето и предвижването на кръвта по артериите.

За да не сте съвсем в неведение, може да си направите ултразвуково изследване, което ще даде светлина върху състоянието на вашите артерии.

Източник: serdceinfo.ru

Оценете статията
Оценка от гласували

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

Избрано за теб