Начало / Здравето от А до Я / Дерматолози съветват: Ето как се лекува разноцветният лишей


Дерматолози съветват: Ето как се лекува разноцветният лишей

Малките петна по кожата, които се появяват най-често през лятото, нито сърбят, нито болят и затова ги смятаме за обикновена промяна в пигментацията. Всъщност обаче те са белег за едно от най-разпространените дерматологични гъбични заболявания, известно като разноцветен лишей.

Кои са рисковите фактори?

Най-често страдат жителите на топлите страни с повишена влажност на въздуха. Но нерядко разноцветният лишеи се развива и при хора, живеещи при други климатични условия. Забелязва се и предразположеност по наследство – ако единият от родителите е боледувал дори веднъж в живота си, вероятността заболяването да се прояви и при детето нараства многократно.

разноцветния лишей

Ето как се лекува разноцветния лишей

Гъбичката, възбудител на инфекцията, може дълго време да се спотайва по кожата без видими белези.

Тласък за проявлението на разноцветните петна – от бели до кафяви, може да бъде промяна в Ph (алкално-киселинния баланс) на кожата, отслабена защитна функция на обвивката на тялото ни, изменение на хормоналния фон (при бременност, захарен диабет), който провокира обилно потене, намален имун-тет, стресова ситуация за кожата (например соларуим, антибактериални дерматологични медикаменти и гелове за душ).

Внимание: Дерматолозите предупреждават, че основният път на заразата минава през спалното бельо, кърпите и дрехите. Все пак не е достатъчно да ги ползвате заедно с болен от разноцветен лишей, за да се заразите.

Необходимо е съвпадението на още фактори като определен химически състав на потта, склонност към обилно потене, отслабнал имунитет. За всеки случай спазвайте основните хигиенни норми: не ползвайте общи кърпи за баня, следете за чистотата на спалното бельо, ако спите в едно легло, и не си разменяйте дрехите с приятели.

Кога разбираме, че сме се заразили?

Не веднага, инкубационният период е от две седмици до няколко месеца. Отначало се появяват съвсем малки петънца, колкото върха на топлийка, с различен цвят – от който провокира обилно бледорозов до кафяв.

С течение на времето, ако не се лекуват, петната се разпростират, сливат се едно с друго и стават доста големи участъци от кожата. На повърхността им започват да се образуват едва забележими тънки корички, които се белят. Други характерни симптоми няма. В редки случаи може да се усили потенето, да се появи сърбеж и оттам – нервност.

Разноцветният лишей поразява най-често повърхностните открити части на тялото – шията, раменете, както и бедрата и корема. По-рядко атакува кожата на главата, краката, китките на ръцете.

Какво се случва, ако не се лекува?

Силно се понижава самочувствието, защото засегнатата кожа загрозява външния вид. Както всяко дерматологично гъбично заболяване, той е безобиден до определена степен. Главната функция на кожата е защитна, тя е обвивката на тялото и го пази от атаките на причинителите на инфекции. Когато „бронята“ ни е пропукана, имунитетът ни е отслабен и сме по-лесно податливи на болестотворните агенти.

Как да се избавим?

Разноцветният лишей може да бъде излекуван успешно. Първото условие е диагнозата да се постави от дерматолог – колкото по-рано, толкова по-добре. Специалистът ще ви предпише антимикозни препарати – лосион, крем, маз, които трябва да използвате не само до изчезването на петната, но през целия срок на лечение, определен от дерматолога.

Необходимо е да смените всички предмети за хигиена в банята (гъби, четки) с нови, защото те са най-благоприятната среда за развитие на гъбичките. Продължете с почистване с препарати, съдържащи хлор, на вещите, които търпят такова чистене, както и основно хигиенизиране на дома.

Можем ли да се предпазим?

За да предотвратите повторната поява на разноцветния лишей, са необходими профилактични мерки. Може да се възползвате от народната медицина, която предлага лимонов лосион за тяло: 1 ч. л. лимонов сок се смесва с 1 ч. ч. вода и редовно се натриват шията, раменете, гърдите и корема с тампон, натопен в лосиона.

Гъбичките не обичат киселата среда и няма да се върнат по тези места.

Оценете статията
Оценка от гласували

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

Избрано за теб