Доктор Джон Доуилард: Как да останете здрави? Накарайте лимфната система да се раздвижи!

Лимфната система все още не е добре изучена, но въпреки това е важна част от здравето. Ето един факт, който ще докаже това

В нашето тяло има два пъти повече лимфна течност, отколкото кръв! Лимфната система е мрежа от тъкани и органи, които изхвърлят от тялото токсини, отпадъци и други нежелани частици. Основната функция на лимфната система е транспортирането на лимфна течност. Лимфът е течност, която съдържа бели кръвни клетки, които са инструмент за борба с инфекциите навсякъде в тялото.

Именно затова добре работещата лимфна система е ключът към здравето на човешкия организъм.

Това са често срещани симптоми на претоварена лимфна система:

– Сковани пръсти
– Болезненост и/или скованост сутрин, както и при ставане от стол след дълго застояване
– Постоянно чувство на умора
– Подуване/поддържане на вода в организма
– Сърбеж по кожата
– Наддаване на тегло и допълнителни коремни мазнини
– Подути жлези
– Нисък имунитет
– Мозъчна мъгла
– Оток на гърдите или болезненост при всеки цикъл
– Суха кожа
– Лек обрив или акне
– Свръхчувствителност
– Леки главоболия
– Увеличен хистамин и дразнене, дължащи се на общи алергени
– Запек, диария и/или слуз в изпражненията.

Въпреки че има много причини, поради които лимфната система и лимфните възли могат да бъдат претоварени, е възможно те да бъдат сведени до три основни. Според доктор Джон Дулиард това са:

1. Стресът е идентифициран като причина за около 80% от всички хронични здравни проблеми.

2. Храносмилателният дисбаланс е класическа причина за лимфната конгестия. Тъй като по-голямата част от лимфата в тялото обкръжава червата (Gut Associated Lymphatic Tissues – GALT), работата на червата е от решаващо значение за правилня лимфен поток, детоксикация, асимилация и имунитет.

3. Дефицитът на йод е често срещана причина за лимфната конгестия. Йодът спомага за смекчаване ефектите от токсична среда и поддържа лимфната система на клетъчно ниво.

Как да подобрим здравето на лимфата – съветите на доктор Джон Дулиард

1. Упражнения: Най-добрият начин да се движи лимфната система е да се правят упражнения. Прости, сложни упражнения – важното е да се правят всеки ден, по едно и също време, в рамките на 10-20 минути. Подскоците са идеални за раздвижване на лимфата.

Джон Дулиард
Доктор Джон Дулиард

2. Сауна: Терапията със сауна позволява на тялото да се поти, докато е в режим на покой. Циркулацията/освобождаването на токсините, регенерирането на тъканите и топлината работят заедно за подобряване на лимфния поток.

3. Ин Йога: Ин йога изисква всяка поза да се прави от 3 до 10 минути. Промяната в тежестта, която човек преживява по време на този вид йога, и разликите в налягането спомагат за подобряване на лимфния поток.

4. Разходки: Точно така. Не бързо ходене или тичане, а разходки. Темпото, по време на разходките, не бива да е бързо, но не и прекалено бавно. Стегнете раменете, вдигнете главата и дишайте!

5. Крака на стената: Поставянето на краката директно на стената ще подобри потока в тялото. Също така тази приятна дейност ще насърчи премахването на токсините и ще спомогне за по-бързо заспиване.

6. Масаж: Има специален лимфен дренажен масаж, който може да ви помогне да раздвижите лимфата.
Това видео показва как сами може да си направите лимфно-дренажен масаж

7. Хидротерапия: Всеки ден, 5 минути, задължително контрастни душове. Това е достатъчно, както за хигиената, така и за раздвижване на лимфата.

Вижте как се прави масаж със суха четка в това видео:

8. Суха четка: Прекрасно средство за активиране на лимфата и поддържане на кожата. Всяка сутрин, преди хидротерапията.

9. Дълбоко дишане: Дълбокото дишане стимулира лимфния поток.

10. Хранене: По-малко яжте, повече пийте. Да, колкото по-малко, но по-често се храните, и колкото повече вода пиете (или и други течности), толкова по-добре не само за раздвижване на лимфата, но и за здравето като цяло.

* За Д-р Джон Дулиард

Доктор Джон Дулиард е световно признат лидер в областта на естественото здраве, аюрведа и спортната медицина. Той е създател на LifeSpa.com, водещ аюрведански ресурс за здраве и уелнес в мрежата с над 5 милиона показвания в YouTube.

Източник: lifespa.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *