Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проверете дали сте хипохондрик (всеки десети европеец е такъв)

Всеки десети европеец е хипохондрик. Да вярваш, че си болен, когато си в прекрасно здраве, изглежда е модно. Нека погледнем отблизо това странно смущение…

Уморени очи? Несъмнено това е началото на глаукома! Дупка в паметта? Болестта на Алцхаймер ни заплашва! Много хора са убедени, че са болни, без да имат никакъв проблем със здравето.

хипохондрик
Хипохондрик ли сте?

Реални последици за организма

Вече осмяна от френския драматург Молиер в „Мнимият болен”, хипохондрията става все по-често явление.

При това се касае за сериозна патология. Човекът, който страда от нея, приема всичките неразположения на организма си като симптоми на едно или цял куп тежки заболявания, което в по-сериозните случаи провокира екстремна тревожност. Стомашни спазми, безсъние, болки в гърба, това са реални смущения, които с времето при по-голяма продължителност могат да имат тежки последици за организма. А също и да съсипят социалния живот на хипохондрика, които в един момент започва да изнервя всички.

Колкото по-добре информирани, толкова по-зле

Питаме се как може човек да се докара до такова състояние днес, когато, благодарение на интернет и медиите, сме по-добре информирани отвсякога за всичко, което касае здравето ни. Всъщност точно тази толкова лесна достъпност до информацията създава проблема! Многото медицински статии в интернет и в пресата, независимо дали се касае за рак, диабет, Алцхаймер, грип, подхранват хипохондрията.

Доказателството: лекарите установяват, че нараства броят на хипохондричните кризи при всяка по-голяма здравна кампания, която медиите отразяват, било то за превенция от рак на гърдата или на маточната шийка, било то за скрининги за СПИН, било то за борба с диабета. Всичко това влудява хипохондриците.

Психотерапевтите ще помогнат повече от джипито

Впрочем всички ние в различна степен сме хипохондрици. Мнозина от нас вече са имали страхове за здравословното си състояние, които са ги накарали да се консултират с лекар. В това няма нищо лошо.

Разликата е, че успокояващата диагностика на джипито не променя нищо при истинския хипохондрик.

Логично, тъй като в тежките случаи (за щастие, значително по-малобройни), проблемът всъщност си е за психотерапевт. В очакване на пълното излекуване близките на болния не бива нито да споменават за страховете му, нито да му се присмиват.

Спорт, релакс и позитивни мисли са най-добрият начин да се овладеят тревогите. И още една подробност, която несъмнено няма да учуди жените: хипохондрията засяга най-вече мъжете.

4 хитрини да успокоите кризата

1. Практикувайте дълбоко дишане: вдишайте бавно и много дълбоко, после издишайте постепенно целия въздух в белите ви дробове. Повторете упражнението десетина пъти.

2. Визуализирайте нещо позитивно: затворете очи и си представете например едно щастливо същество – сияещо и в чудесна форма – дете или кученце или пък каквото вие решите.

3. Веднага се захванете с някаква дейност: още щом усетите първите кризи на хипохондрията, се заемете да вършите нещо, което ще ви разсее: пазаруване, домакинство, градинарство… Важно е да ангажирате мозъка си на мига.

4. Говорете за това с близките си: споделете проблема си с някого. Макар да знаете предварително какво ще ви посъветват другите, самият акт на споделяне ще ви помогне да се освободите от напрежението и тревогата.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *