Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Прочистване от токсини – какви са правилата и подходящите добавки

В статията ще намерите информация за основните правила за правилно прочистване от токсини. Подготвителен етап. Избор на подходящо време. Оптимална продължителност. Съвети за хранене. Билки при нарушено храносмилане. Препоръчителни хранителни добавки. Изход от детокса и противопоказания.

Прочистване от токсини

В съвременния свят, особено в големите градове, е невъзможно да се опазим от вредните въздействия на околната среда. Най-опасни са токсините, които за съжаление са навсякъде около нас – именно те са отговорни за проблеми като слаб имунитет, повечето заболявания, лош вид на кожата и косата. Понякога организмът ни не е в състояние самостоятелно да се справи с атаката на вредните вещества.

И тогава трябва да му изпратим на помощ детоксикиращ режим.

Детоксът представлява своеобразна ваканция за тялото. Основната му цел е да пречисти организма от шлаките и токсините – а като бонус получаваме сваляне на няколко излишни килограма. Детоксикиращата диета е средство за борба с нарушената дейност на червата, с дискомфорта в стомаха, безсънието, хроничната умора, понижената трудоспособност, проблемната кожа, слабите и чупливи коса и нокти, наднорменото тегло.

Може да открием разнообразна информация за множество детокс програми, всяка от които предлага собствени методи за пречистване на тялото – с чай, сокове, зеленолистни зеленчуци и др. Независимо от избрания режим обаче трябва стриктно да следваме някои правила, за да получим максимум полза и да се заредим с енергия и тонус за няколко месеца напред.

Подготвителен етап за прочистване от токсини

Диетолозите са категорични, че детоксът изисква предварителна подготовка – не само физическа, но и психическа (да се настроим психически за отказ от любимите ни вредни храни и напитки). Колкото по-дълъг период дадете на тялото и ума си да свикнат с предстоящите лишения, толкова по-лесно организмът ще се приспособи и ще получи оптимална полза от пречистващия режим.

Първият стадий от подготвителния етап е отказът от кафе. Постепенно заменете кафето със зелен или бял чай, в които има много по-малко кофеин, но дават също толкова енергия. Следващото правило е да увеличавате всеки ден количеството на консумираните плодове и зеленчуци до три (за плодовете) и четири (за зеленчуците) порции. Най-важното е те да са във възможно най-разнообразни цветове. Богатството от цветове в чинията ви ще повиши имунитета и ще подобри състоянието на кожата. Наблягайте смело на киви, ябълки, зеленолистни, авокадо, моркови, тиква, портокали, ряпа, домати.

Намалете количеството на млечните продукти. Причината е, че организмът ги преработва трудно. Заменете обичайното мляко с бадемово и кокосово. Още една стъпка към подготовката за детоксикация е спортът. Най- подходящи са спокойните спортове – йога, пилатес, плуване или най-обикновена гимнастика.

Изберете подходящо време за прочистване от токсини

Най-добре е да направите детокс режим в период, когато имате достатъчно сили да устоявате на изкушенията. Не бива да подлагате организма си на допълнителен стрес, затова не правете детоксикация, ако ви предстоят важни мероприятия в работата, изпити или имате проблеми отличен характер. Идеален вариант е да си вземете отпуск. По време на детоксикиращата програма спете достатъчно (поне 8 часа на денонощие), ходете пеша поне 30-40 мин дневно и се опитайте да поддържате добро настроение.

Оптимална продължителност

Обикновено детокс програмите са между 3 и 10 дни. Сам по себе си този процес представлява голям стрес за организма – и това е причината да не се прилага за продължителен период. Продължителността варира според целите. Ако искате да пречистите тялото си от вредните вещества, е достатъчно да се придържате към диетата за 3 дни. Ако целта ви е да възстановите защитните функции на организма, най-добре е да я спазвате 5 дни. За 10 дни ще постигнете пълно обновяване и пречистване на кръвта и ще направите профилактика срещу различни заболявания.

Правилните храни

Яжте малко и често

Намалете размера на порциите, но увеличете количеството им до 5-6 хранения на ден. Това е просто, но изключително ефективно правило, което ще ви помогне да подобрите метаболизма и да нормализирате нивото на кръвната захар. Освен това когато похапвате често плод, зеленчук или няколко ядки, ще предотвратите неконтролируемите пристъпи на глад и преяждането. Същевременно храносмилателният тракт ще работи постоянно, извеждайки по този начин токсините от тялото. Хранете се в спокойна атмосфера, не бързайте и се наслаждавайте на всяка хапка.

Променете обичайното си меню

По време на детокс диетата изключете от менюто си всичко мазно, пържено, тестено. Забравете за рафинираните продукти (бял хляб, бял ориз), захарта, картофите, маслото, кафето, алкохола, никотина. По този начин ще позволите на тялото си да почине, тъй като преработването на тези храни изисква много енергия. За да се справите с лишенията, визуализирайте ефекта и помнете защо сте предприели детокс режима. Здравето, красотата, бодростта и енергията са чудесен стимул.

В менюто си наблягайте на пресните сурови плодове.и зеленчуци. В тях има много фибри, които стимулират стомашно-чревния тракт да изведе токсините от тялото. Съдържащите се в сезонните плодове и зеленчуци антиоксиданти усилват този благотворен ефект.

От 8 ч. сутринта до обяд може да приемате храна в неограничени количества – най-добре плодове. От обяд до 20 ч. хапвай­те зеленчуци – печени, приготвени на пара или сурови. След 20 ч. не се препоръчва да се храните. Разрешени са също пълнозърненстите продукти, ядките, чаят, кълновете, яйцата в малки количества. Ако диетата продължи повече от 7 дни, е разрешено да включите един протеинов продукт: риба, пилешко, козе сирене.

Използвайте зехтин

Зехтинът съдържа много полифеноли, които имат силен антиоксидантен ефект, подобряват храносмилането и пречистват организма. Затова го добавяйте към зеленчуковите салати по време на детокс режима.

Откажете се от солта

Много често отоците и подпухването са резултат не от прием на твърде много течности, а от излишък на сол в тялото. Проблемът е, че солта възпрепятства извеждането на течностите от тялото. Като цяло прекомерната употреба на сол може да нанесе сериозни вреди на здравето – проблеми със сърдечносъдовата система и бъбреците, задух, наднормено тегло, хипертония. За да се предпазите, четете внимателно етикета на продуктите, които купувате – добавят сол дори в изварата и хляба, а в соевия сос само половината съдържание е от соя, другите 50% са сол.

Пийте много вода

Колкото по-малко вода консумираме, толкова по- бавно се обменят веществата – което означава, че шлаките и токсините се отделят трудно. Ако пиете минимум 1,5 л вода на ден, ще ускорите метаболизма и процеса на детоксикация. Повечето диетолози препоръчват всяка сутрин на гладно да приемаме 1 ч.ч. топла вода, най-добре с добавка от лимонов сок – така стимулираме стомаха и червата да заработят активно след събуждането от сън. Освен това водата с лимон лекува възпаленията на стомашно-чревния тракт и действа благотворно на черния дроб и бъбреците.

Пийте чай и много течности

Пийте чай

В периода на детокс е необходимо напълно да забравите за кафето и черния чай. Диетолозите съветват да ги замените с билков, бял и зелен чай.

В зеления и белия чай се съдържа огромно количество антиоксиданти, които ускоряват метаболизма и извеждат токсините.

Ако имате проблеми с червата, пийте редовно чай от джинджифил; при стомашно разстройство ще ви помогне лайката, а за нормализиране дейността на черния дроб се препоръчва ментов чай.

Човешкият организъм получава вода от 3 източника: чрез приемане на вода или течности (сокове, супи, напит­ки и др.), чрез храната и чрез обмяната на веществата (метаболизма). При този процес клетките получават вода по химичен път. Ако човек поема 2,8 л вода на ден, в него циркулира 3,2 л течност, като разликата е за сметка на метаболитната вода.

Трябва да се пият 5—8 чаши течности през деня, бавно, на глътки, без да се изливат наведнъж в стомаха. Не се пие вода най-малко 1/2 ч преди ядене, по време на ядене и 1/2 ч след ядене. Установено е, че за повишаване на температурата на 1/2 л вода от 12° на 37° С е необходима енергия колкото за повдигане на тежест от 500 кг на височина 10,5 м. Ето защо всяка течност, която се поема чрез стомашно-чревния канал, трябва да се затопли до температурата на тялото, за да не отнема енергия.

Какви са полезните навици за хранене?

Съществено е да се установят точни часове на хранене, по което време рефлекторно се отделят ензимите на храносмилателната система. Храната трябва да се дъвче бавно и продължително — всеки залък по 20—30 пъти, с което се ослюнчва добре, лесно се смила в стомашно-чревния канал и дава усещане за ситост. Храненето трябва да става в приятна и спокойна обстановка, без нервност и припряност. Не е редно да се яде между основните хранения. В интервалите може да се пият сокове, билкови чайове, минерална или обикновена вода. Човек не бива да яде никога, когато не е гладен. Организмът има много точни механизми, които чрез глада дават сигнал кога има нужда от храна.

Трябва ли при хранене да оставаме малко гладни?

Храненето трябва да приключваме малко гладни. Храносмилането протича нормално, когато стомахът е запълнен 1/2 част с храна, 1/4 — с течност и 1/4 — с въздух. При усвояването на месна храна се отнемат 70 % от наличните енергии на организма. Вредният навик на съвременния човек да преяжда се превръща в нездравословна традиция.

Хранене при прочистване от токсини

Кои са главните принципи на храненето според Атерхоф?

Според видния западногермански природолечител Атерхоф, занимаващ се с проблемите на суровоядството, цялата наука за хранене може да се сведе до 2 главни изисквания:

  1. Човешката храна трябва да се състои изцяло от живи клетки, за да може да задоволява изискванията на организма. Човек не е лешоядно същество. Той не е месоядец по природа.
  2. Човекът може да избира най-ценните храни от растителен произход — плодове, зеленчуци, житни растения и кореноплоди. Той може да ги култивира, произвежда и подбира най-добрите за своето хранене.

Кои храни са пълноценни?

Пълноценни са само пресните храни, които съдържат всички хранителни вещества така, както са дадени от природата — нито рафинирани, нито „усилени“ или обогатени. Това означава хляб, направен от брашно с триците, картофи, варени с люспите, кафяв, необелен ориз, кафява тръстикова захар. От концентрираните или рaфинираните храни са разрушени и отстранени важни хранителни вещества, като витамини, ензими, минерални съставки и др. Бялата захар и бялото брашно са главни причинители за влошаване на здравето на цивилизованите народи.

Ако се налага кулинарна обработка на храната, желателно е тя да бъде краткотрайна и да става при сравнително ниски температури (на тих огън). Храните да се задушават с малко вода и малко мазнина, а най-добре — на пара. Да не се правят запръжки на силен огън и винаги към мазнината да се прибавя малко вода. Зеленчуците да се задушават, като при това се запазват почти твърди. Стремежът е по възможност да се консумира сурова или полусурова храна. Рафинирането, фабричната и кулинарната обработка са противоестествени за човека.

Нормализирайте микрофлората на стомаха

Честият и обилен прием на калорична храна води до нарушения в микрофлората на стомашно-чревния тракт. Задачата на детокса е да пречисти вредните бактерии от стомаха и да ги замени с полезни. За това ще ви помогнат ферментиралите продукти – кисело зеле, туршия, кимчи (пикантна корейска туршия).

Повече зелени зеленчуци

Зелените зеленчуци са най-мощното оръжие на детокса. В тях има много витамини, минерали и фибри, а при редовната им консумация се засилва имунитетът и се пречистват токсините.

Най-добре ги изкисвайте около 20 мин преди употреба, за да се застраховате срещу съдържанието на нитрати.

За още информация прочетете и статиите по-долу като последвате линка:

10 храни, които да добавите към вашия хранителен списък за пролетна детоксикация

Кои плодове и зеленчуци са подходящи за сокове с детоксикиращи качества?

Как да използвате активен въглен за детоксикация?

Използване на билки по време на детокса

Приемат се следните билки за добро храносмилане

АИР

Прилага се запарка от 3-4 г стрит корен от аир, залят с 1/4 л вряща вода. Запарката се приема топла половин час преди ядене.

МЕНТА

Прави се запарка от 2 чаени лъжички сушени листа от мента и 1/4 л вряща вода. Запарката се изпива на глътки за 1 ден, без да се подслажда.

ПРЕСЕЧКА

Стръковете от пресечка (около 5 г) се варят в 100 мл вода. Прецедената отвара се изпива на 3 пъти за 1 ден.

СЕЛИМ

Приготвя се запарка от 1 чаена лъжичка стрити корени от селим и 1/4 л вряща вода. След като изстине, запарката се прецежда и се изпива на части за 1 денонощие.

СИНЯ МЕТЛИЧИНА

Една чаена лъжичка цветове от синя метличина се запарват с 1/4 л вряща вода. Запарката се оставя да изстине, прецежда се и се изпива на 3 пъти преди ядене.

ПОДБЕЛ

Вземат се 2 супени лъжици листа от подбел и се заливат с 1/2 л вряща вода. След като изстине, запарката се прецежда. Изпива се за 1 ден.

ЛЮЛЯК

Половин шепа изсушени цветчета от люляк се заливат с 1 л вряща вода и се оставят да киснат половин час. Запарката се прецежда и от нея се пие по 1 чаена чаша 3 пъти на ден преди ядене.

ДЕВЕСИЛ

Една чаена лъжичка ситно стрити коренища от девесил се заливат с 1/2 л кипяща вода. Запарката се оставя да престои 3-4 часа, след което се прецежда. Разделя се на 3 равни части и се пие сутрин, обед и вечер преди ядене. Билката не бива да се прилага повече от 1 месец.

ВОДНА ДЕТЕЛИНА

Две чаени лъжички листа от водна детелина се заливат с 1/4 л вряща вода. След изстиване запарката се прецежда. Това е дозата за 1 ден, която се приема на 3 пъти половин час преди хранене.

ЧЕРВЕНО ПОДЪБИЧЕ

Приготвя се запарка от 4 чаени лъжички ситно нарязани стръкове от червено подъбиче и 1/4 л ки­пяща вода. Течността се прецежда и се изпива за едно денонощие.

ХМЕЛ

Една чаена лъжичка стрити на прах шишарки от хмел се заливат с 1/2 л кипяща вода. Запарката се оставя да престои 3-4 часа, след което се прецежда през филтърна хартия. Приема се на 3-4 пъти през деня преди хранене.

РАНИЛИСТ

Приготвя се отвара от 1 супена лъжица смлени стръкове и корени от ранилист и 1/2 л вряща вода. Вари се 5 минути, след което се прецежда. Пие се по 1 винена чаша 2-3 пъти дневно.

ЦЕЛИНА

Три пъти на ден преди хранене се приема по 1 чаена лъжичка прясно изцеден сок от целина. Могат да се използват както корените, така и листата. В по-големи дози целината дразни стомаха и червата.

ЧУБРИЦА

Една-две супени лъжици стрити стръкове и корени от чубрица се заливат с 1/2 л вода. След 3-4 часа сместа се кипва за 15 минути в добре затворен съд, прецежда се. Разделя се на 3 части и се приема преди хранене сутрин, обед и вечер.

Хранителните добавки са задължителни

Препоръчителни хранителни добавки при прочистване от токсини

Препоръчват се хранителни добавки, които подобряват обмяната на веществата, подпомагат възстановяването на организма и подобряват дейността на имунната система. За повече подробности последвайте линка.

Царски билки Детоксин за очистване на организма!

Умело комбинираният състав на продукта има високоефикасно противопаразитно, антимикробно, антивирусно и регенеративно действие.

Оказва подкрепа на черния дроб от който зависи изхвърлянето на продуктите от мъртвите паразити. Има гарантирано тинизиращо и общоукрепващо действие. Съдържа: Висококачествен пчелен мед и екстракти от: изсипливче, бял оман, магарешки бодил, конски кестен, хвойна, бял хрян, глухарче, джинджифил кудзу и лапачо.

Спирулина Актив 3, код: 30433

Антиоксидант, чийто прием подобрява обмяната на веществата и работата на кръвоносната и нервната система.

БЯЛ ТРЪН, код: 30431

Екстрактът от плодовете на белия трън съдържа биологически активното вещество силимарин – то блокира проникването на отровни вещества в клетките на черния дроб, предотвратява токсичното им действие.

ДАЙДЖЕСТИВ КОМПЛЕКС ПЛЮС За идеално изчистване! код30803

Дайджестив комплекс е специално разработена формула предназначена за изцялостно вътрешно изчистване на организма. Съдържа – папая, органично алое вера, органично ленено семе, фибри (псилиум хуск), юка шидигера, пребиотик (фруктоолигозахариди).

ДРЕНА ЛИНЕА За детоксикация и дренаж! код30225

Дрена Линеа активира изхвърлянето на токсини и тежки метали, цялостно детоксикира и пречиства човешкия организъм. Пречиства храносмилателната система, бъбреците и черния дроб от токсини. Има диуретичен ефект. Не позволява натрупването на шлаки и лош холестерол, заздравява еластичността на съдовете и гладката мускулатура.

ЗЕЛЕН ЧАЙ Мощно антиоксидантно действие! код30210

В зеления чай се съдържат голямо количество антиоксиданти (полифеноли). Те засилват метаболизма и спомагат за по-голямото количество изгорени калории.

КОПРИВА ПЛЮС При камъни, възпаления в бъбреците!код30521

Копривата се използва от векове и е позната със своите пречистващи свойства. Има диуретично действие, пречиства кръвта и намалява риска от образуване на камъни в бъбреците.

ПСИЛИУМ ФИБРИ За детоксикация! код30230

Фибрите от псилиум (живовляк) улесняват и подобряват ефикасността на преминаване на храната през стомашно-чревния тракт. Значително подобряват перисталтиката на червата, като попаднат във водна среда, набъбнат и се преобразуват под формата на гел. Улесняват изхвърлянето на отпадните и токсични продукти, натрупани в микрогънките на червата, преди да са преминали в тъканите.

ТОП ФЕГАТО течна формула от Equilibra, код 30266

Билковите екстракти от глухарче, куркума, артишок и бял трън създават мощна антиоксидантна защита на организма, като насърчават бързото извеждане на токсини и шлаки и подкрепят възстановяването на функциите в черния дроб и храносмилателния тракт.

Ябълков оцет, код: 30481

Ябълковият оцет освобождава организма от излишните мазнини, подобрява функциите на бъбреците, пикочния мехур и черния дроб. Подпомага отделянето на токсини, нормализира храносмилането.

ХЛОРОФИЛ За здраве, сила и енергия! код30813

Мощното биологично действие на течния хлорофил стимулира имунната система на организма, активира и поддържа кръвоносната система, действа детоксикиращо, помага за по-бързото зарастване на раните и регенерирането на тъканите.

Коприва плюс с диуретично и детоксикиращо действие против камъни в бъбреците и възпаления!

Копривата се използва от векове и е позната със своите пречистващи свойства. Има диуретично действие, пречиства кръвта и намалява риска от образуване на камъни в бъбреците. Съдържа: Витамин С 10 мг и сухи екстракти от: листа на коприва (200 мг), бяла бреза (100 мг), полски хвощ (100 мг).

Аминолив поддържа нормални чернодробни функции

Активните съставки се подсилват детоксикиращите функции на черния дроб чрез образуването на функционални и структурни белтъци, фосфолипиди и синтеза на глутатоин. Образуване на жлъчни киселини и жлъчни сокове засилва жлъчкоотделянето.

Изход от детокса – прочистване от токсини

Имайте предвид, че излизането от детокс режима трябва да бъде също толкова плавно, както и влизането. След края на детоксикацията постепенно добавяйте към менюто си немазни протеинови проду­кти, минимални количества сол и подправки, след това увеличете количеството на въглехидратната храна и постепенно се върнете към обичайното си меню.

Противопоказания за прочистване от токсини

Преди да започнете детокс програма, най-добре се консултирайте с лекар. Детоксикиращите диети са противопоказни за бременни и кърмещи жени. С особено внимание трябва да подхождат хората с повишена киселинност на стомашния сок, с нарушения в храносмилателната, ендокринната или сърдечносъдовата система, с диабет, заболявания на сърцето и бъбреците

Източници: globalhealingcenter.com; modernherbalmedicine.com; otravlen.ru; nutrinews.ru

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *