Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Доц. Михайлова: 3 са етапите за планиране на лъчетерапия

Лъчелечение – същност на лъчетерапията. Стъпки при подготовката на пациента за провеждане на лъчелечение – клиникобиологично планиране (проучване на хистологията и вида на тумора, неговата локализация); лекарите казват дали може да се приложи лъчетерапия; анатомотопографско планиране –  на пациента се прави скенер с определена дебелина на срезовете; информацията се изпраща в планиращата система; дозиметрично планиране – физици определят на коя терапевтична машина ще бъде облъчен пациентът, с какво количество енергия; подготвят алгуритъм за обратно планиране.

Пред камерата на Credoweb Bg застават доц. Иглика Михайлова и д-р Димчо Георгиев, заедно с инж. физик Нели Гешева, за да обяснят как се извършва планирането на една лъчетерапия.

лъчетерапия
За първия етап на лъчетерапия говори д-р Георгиев

Подготовката за лъчетерапия се извършва на няколко етапа. Първият е клиникобиологично планиране. Той е свързан с преценка на специалистите дали пациентът може да бъде подложен на лъчелечение, или не. На този етап се прави проучване на хистологията и вида на тумора, неговата локализация.

Вторият етап е анатомотопографско планиране. Същинската лъчетерапия се извършва посредством свръх модерна апаратура. Ако туморът се намира на главата или на шията на пациента, лекарите поставят на главата му пластична маска.

Прави се скенер на пациента с определена дебелина на срезовете. Информацията се изпраща в планиращата система, продължава обясненията доц. Михайлова. Там се оформят контурите на тумора, който трябва да бъде облъчен.  Облъчването се извършва единствено и само върху болната тъкан, а здравата се запазва невредима. Здравата тъкан се съхранява на околните кости и на кръвоносните съдове. Тази прецизност е възможна благодарение на свръх модерната медицинска техника.

лъчетерапия
За втория етап на лъчетерапия обяснява доц. Михайлова
лъчетерапия
Инж. физик Нели Гешева дава пояснение какво се прави при третия етап на лъчетерапия

Лъчелечението се прилага успешно не само при рак на мозъка или на шията, а също така на ануса, на дебелото черво и други. В съчетание с химиотерапия, резултатите се отлични. Специално при тумори на ануса и на дебелото черво чрез лъчетерапия не се налага хирургическа операция и поставяне на изкуствен анус.

Дозиметрично планиране – инж. физик Нели Гешева обяснява, че с този етап на планиране се занимават предимно физици. Те определят на коя терапевтична машина ще бъде облъчен пациентът, с какво количество енергия и други. Използва се и алгуритъм за обратно планиране. По този начин се получава най-добрият план за провеждане на лъчетерапия за пациента.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *