БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Ангиом: какво означават тези червени точки по кожата?

Ако изведнъж откриете върху кожата си подобни червени точки, не се тревожете напразно

червени точки

Понякога се случва така, че случайно откривате върху тялото си червени точки с неясен произход. Те са подобни на бенки, но не съвсем. Тези образувания се наричат ангиоми. Днес ще ви разкажем накратко от къде идват и как да се предотврати по-нататъшното им разпространение.

Ангиомите, разположени върху кожата, не би трябвало да създават тревоги.

Какво е ангиом?

Ангиом – това е общото наименование на васкуларни тумори, произхождащи от кръвта или лимфните съдове. Локализацията на ангиомите може да бъде повърхностна (кожата и лигавиците). Но те, също така, може да са разположени в мускулите, вътрешните органи (сърце, бял дроб, матка, черен дроб, далак, и т.н.). Понякога ангиомите са придружени от кървене с различна интензивност.

Терминът „ангиом“ в съдовата хирургия комбинира в себе си различни видове промени в кръвната картина (хемангиом) или лимфните съдове (лимфангиом). Според някои изследователи, ангиомите са посредник между тумора и малформацията.

Ангиомите се появяват еднократно и изчезват, или се появяват и остават завинаги. Както вече казахме – локализацията им е различна. Откриват се предимно в горната половина на тялото, включително на главата и шията (до 80% от случаите). По-рядко срещани са ангиома в гърлото, белите дробове, клепачите и очните кухини, черния дроб, костите, външните гениталии, и така нататък. На цвят може да са червени, пурпурни, сини или безцветни. Големината също варира.

Причини за възникване на ангиома

В повечето случаи, ангиомите са вродени. Смята се, че източникът на ангиома са устойчиви анастомози между артериите и вените. Увеличението на ангиомата се дължи на съдова пролиферация на тумора. Той започва да расте и да унищожава околните тъкани. Причините за вродения ангиом не са известни.

Ако забележите, че вече познатото червеникаво петно ​​изведнъж промени размера си, формата или започне да кърви, се препоръчва да се консултирате с лекар. В други случаи, ангиомите обикновено не са причина да се посещава специалист по кожни болести. И все пак, добре е да споменете този проблем при следващото посещение при лекар.

Абсолютни индикации за спешно лечение на ангиома са: бързото нарастване на тумора, обширни лезии, локализация на главата и шията, язва или кървене, нарушаване на функционирането на засегнатия орган. Спешното премахване е оправдано, когато има признаци на спонтанна регресия на туморните съдове.

За премахването на ангиоми може да се използва електрокоагулация, отстраняване с лазер, криотерапия. За малка, но дълбок ангиом се използва склеротерапия – локално инжекция от 70% етанол, което води до асептично възпаление и образуване на белези на туморните съдове.

Източник: dermatolog.guru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *