ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Пазарувате ли здравословно в магазините за дрехи втора употреба?

Неприятната миризма на дрехите, дерматологични заболявания и алергии – всичко това пречи на много хора купуват дрехи втора употреба

втора употреба

Дали наистина пазаруването на дрехи втора употреба е опасно за здравето? Ето какво е мнението на лекарите-алеголози.

Всички дрехи, които се предлагат в магазините за дрехи втора употреба би трябвало да минават през химическа обработка. По този начин се унищожават вегетативни форми на инфекциозни болести и наличието на яйца от насекоми.

Освен това, голяма част от тези дрехи, макар и обработени веднъж, често залежават по складовете. Ето защо те трябва да бъдат обработени химично повторно.

Когато става дума за формалдехид, трябва да знаем, че той се съдържа и в много от шампоаните за коса, както и в други средства за лична хигиена. Ако човек има много чувствителна кожа, леко дразнене от дрехи втора употреба може да се появи когато формалдехида се абсорбира в тялото чрез вдишване или при контакт с повърхността на кожата. След като попадне в организма, той се разгражда и отстранява чрез урината или в процеса на дишане.

От горното може да се заключи, че острият и често неприятен аромат на дрехите втора употреба е знак за тяхната обработка с високо качество. Трябва да бъдем предпазливи при пазаруването на дрехи втора ръка в магазини, където тази миризма липса.

Тук трябва да отворим една скоба и да кажем, че голяма част от собствениците на магазини за дрехи втора употреба допълнително изпират и гладят дрехите, за да им предадат по-добър търговски вид.

И все пак!

В никакъв случай не е възможно да се носят дрехи от втора ръка, без предварително изпиране! Също така, лекарите съветват преди пране да поставите дрехите за няколко часа във фризера. Това ще гарантира, че всички бактерии ще бъдат унищожени.

Как да дезинфекцираме дрехите втора употреба, за да сме сигурни, че ще са безопасни за здравето?

За да бъдете сигурни, че ще се отървете от неприятната миризма на дрехите втора ръка, както и за да ликвидирате уханието на формалдехида, сложете във водата амоняк. Блузи, поли и панталони се накисват в 5 литра вода с добавка на 20 мл течен амоняк. Горните дрехи, одеяла, завивки и екипировка за ски трябва да се киснат предварително в разтвор от 10 литра вода и 100 мл амоняк.

Памучните дрехи често се изчистват за около 30-40 минути, а синтетичните материи и кожата изискват по-дълго накисване (5-6 часа). След това изпирате дрехите, и те са готови за носене.

Вие какво мислите за дрехите втора употреба? Здравословно ли е, според вас, пазаруването в магазини за втора ръка? Всеки път ли изпирате онова, което сте купили от там? Не забравяйте да споделите своето мнение в коментарите под статията.

Източник: assol-club.net

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *