ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да се опазим от хранително отравяне?

Причините за хранително отравяне могат да са най-различни: консумиране на отровни гъби; зеленчуци и плодове, които съдържат остатъци от пестициди; продукти, заразени с различни микроби (най-разпространените са стафилококите, ешерихия коли, ентерококи, агенти на ботулизъм). Хранителните продукти са най-благоприятната среда за размножаване на микроби, които пък попадат в храната чрез мръсни ръце, понякога и с праха. Микробите се пренасят и от насекоми и домашни животни.

Хранително отравяне

На фона на отслабен имунитет, какъвто немалко хора имат през зимния сезон, изброените фактори могат да сработят особено активно. Затова, ако усещате, че защитните сили на вашия организъм са много отслабени, бъдете два пъти по-бдителни по отношение на личната си хигиена, хигиената на вашия хладилник и подбора на храни за вас и вашето семейство.

Правила за профилактика на хранително отравяне

Мийте си ръцете не само преди хранене, но и след излизане навън, посещение на обществени места, пътуване в градския транспорт.

Съхранявайте правилно хранителните продукти в хладилника:

  • плодовете и зеленчуците поставяйте отделно от другите продукти (чекмедже например), като не е лошо да ги увивате в хартиен или найлонов плик (в зависимост от продукта);
  • задължително прибирайте готовите блюда с капаци;
  • не съхранявайте на едно място сурови и приготвени продукти, свежо месо (риба) и замразени зеленчуци и плодове, а ги разпределяйте в различни секции;
  • редовно правете ревизия на хладилника и изхвърляйте залежалите продукти, особено ако е изтекъл срокът им на годност – не правете компромиси.

Срокове за съхранение на основни продукти в хладилника:

  • Месен бульон – 4 дни Сметана – 3 дни
  • Извара и масло – 1 седмица
  • Кайма – 6 часа
  • Печени пържоли – 1 денонощие
  • Варено месо – 2 денонощия
  • Подправени салати – 12 часа
  • Малотрайни колбаси – 2 денонощия
  • Сирене – 1 седмица
Съхраняване на храната

Най-добре е още след купуването да разделяте рибата и прясното месо на порции, да ги разпределяте по пакети и да ги замразявате, за да не се налага, когато решите да готвите, да размразявате цялото количество – и никога не замразявайте повторно.

Ако ви предстои купуване на хладилник, изберете такъв, който има антибактериално покритие.

Редовно сменяйте гъбата за чинии. С времето в нея се струпват повече бактерии, отколкото… под ръба на тоалетната чиния. Затова я сменяйте често или я дезинфекцирайте за минута в микровълновата фурна.

Поддържайте достатъчно ножове и дъски за рязане. Най-добре е да имате отделни дъски и ножове (особено ако са с дървени дръжки) за месо, салати, хляб и др.

Следете за хигиената на домашните си любимци. Котките, кучетата, папагалите, морските свинчета и всякакви други любимци, за съжаление, са идеални преносители на болестотворни бактерии, защото може да имат контакт с нашите обувки в коридора, сами излизат навън (например кучетата), ядат сурови продукти (някои от тях). Всичко това може да се окаже опасно за вас. Така че изолирайте домашните любимци от вашата маса, не занемарявайте хигиената на животинките и редовно посещавайте с тях ветеринар.

Не спестявайте термичната обработка на месото и рибата. За да се убедите в готовността на месото и рибата, прободете с вилица: изтичащата течност трябва да е прозрачна и да не съдържа кръв.

Мийте яйцата с гореща вода. Направете го в момента, преди да сложите яйцето да се вари/готви. Може да използвате и сапун. Всичко това цели да премахне от черупката на яйцата бактериите салмонела. Със същата цел е добре да варите яйцата не по-малко от 7 минути. И по-добре не яжте сурови яйца.

Не консумирайте храна от консерви с издут капак. Ако капакът на консервата не е вдлъбнат, това може да означава наличие в продукта на агенти на ботулизма, който е опасен за живота ви.

Не консумирайте гъби с неясен произход. Купувайте ги само от сигурни места, събирайте само познати видове. Никога не се доверявайте сляпо на домашни консерви с гъби, които някой ви предлага. Не правете компромиси с това.

Съхранявайте правилно макарони, подправки, чай, кафе… Най-подходящи са стъклените съдове. Най-добре не се презапасявайте с такива продукти за повече от три месеца. Ако забележите, че продуктът е поразен от плесен, не мислете, че като махате видимия слой, премахвате напълно плесента – най-вероятно тя е поразила целия продукт.

Старателно миене на плодове и зеленчуци

Белете/мийте добре плодовете и зеленчуците. Особено важно е, когато става дума за по-екзотични продукти, които пре­търпяват сериозна химическа преработка за

съхраняване на добър външен вид. Сезонните плодове и зеленчуци мийте добре с четка.

Не яжте гнили плодове и зеленчуци.

Дори да отстраните видимо засегнатите части, процесът е обхванал целия продукт.

Не яжте позеленели картофи. Те съдържат истинска отрова – соланин. Той може да предизвика умора, апатия, сънливост и в някои случаи – сериозно натравяне.

Не се увличайте по остатъци от празнична храна. Когато приготвяме храна за гости, често прекаляваме с количеството и после остават разни салати, гозби. На следващия ден някои от тях ни се струват още по-вкусни, а обикновено са с малотрайни продукти (майонеза, месо, сметана и т.н.).

„Не“ на съдовете с пукнатини. Особено когато е нарушен емайлът. Продуктите с голяма киселинност (например киселото зеле) могат да си взаимодействат опасно с материала на обелените места, пише Здравен журнал.

Препоръчителни хранителни добавки

При хранително отравяне се препоръчват хранителни добавки, които имат ефект на детоксикация. За повече подробности последвайте линка, който е поставен върху името на продукта.

ПРОБИОТИК КОМПЛЕКС За баланс на чревната микрофлора!

ЛАКТИК ФЕРМЕНТС ПРОБИОТИК И ПРЕБИОТИК код30242

Лакто Про (LACTO PRO) Пробиотик, код: 30451

ДРЕНА ЛИНЕА За детоксикация и дренаж! код30225

Представлява концентрирана формула за детоксикация и дренаж на човешкия организъм. Синергичното действие на активните съставки на продукта гарантират тотално пречистване на организма. В този състав са включени най-ефективните и широко използвани съставки от съвременната природна медицина.

ЦАРСКИ БИЛКИ ДЕТОКСИН код 30115

Умело комбинираният състав на продукта има високоефикасно противопаразитно, антимикробно, антивирусно и регенеративно действие.

ПСИЛИУМ ФИБРИ За отслабване и детоксикация! код30230

Фибрите от псилиум (живовляк) улесняват и подобряват ефикасността на преминаване на храната през стомашно-чревния тракт.

ДАЙДЖЕСТИВ КОМПЛЕКС ПЛЮС За идеално изчистване! код30803

Това е перфектна формула за идеално вътрешно изчистване! Той е създаден съобразено със съвременният начин на живот, който включва замърсена храна, въздух, вода, цигари, алкохол, прекалена употреба на лекарствени средства и битова химия, които вдоят до непрекъснато увеличаване на степента на токсичност на организма.

ТОП ФЕГАТО течна формула от Equilibra, код 30266

Ускорява детоксикацията, регенерирането на чернодробните клетки, подкрепя баланса на мастната обмяна. Има бърз оздравителен ефект, чрез контрол върху холестерина действа профилактично срещу появата на атеросклероза.

РАСТИТЕЛЕН ВЪГЛЕН За плосък корем без подуване и газове! код30227

Растителният въглен адсорбира токсичните вещества, отрови, газове, разпадни продукти на метаболизма с голяма ефективност  благодарение на силно развитата си вътрешна повърхност и помага на организма да се освободи от тях.

Прочетете и статията „Как да използвате активен въглен за детоксикация“ като последвате линка.

Ако спазвате тези прости правила, рискът от хранително отравяне е минимален. Когато все пак се случи и имате дискомфорт в стомаха, спазми, виене на свят, до час-два можете и сами да туширате проблема, ако е по-лек, с активен въглен – той абсорбира и неутрализира токсините. Но ако симптомите се задълбочат, потърсете лекар.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *