ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лекари обясняват: Как минусовите температури влияят на кръвното?

Прибирайки се от работа изморени и премръзнали, копнеем да се стоплим у дома. Вкочаненото ни тяло обаче може да преживее шок, ако го стресираме прекалено.

Лекари предупреждават, че резките температурни промени са опасни и могат да докарат проблеми, за които не сме и предполагали.

Мнозина от нас бързат да се напарят в банята, след като са пътували с часове до дома в студа. Ефектът е мигновен, но крие рискове. Рязкото затопляне на тялото ни може да го изненада неприятно, предупреждават специалисти по оказване на първа помощ.

минусови температури
Резките температурни промени са опасни

Прекалено високата температура на водата може да създаде проблеми със сърцето или да доведе до промени в кръвното налягане. Същото важи и за парното.

Не е полезно, след като доскоро сме зъзнали, да се присламчим плътно до горещия радиатор, твърдят лекари.

Много по-полезно и безопасно за нашето здраве, а и по-приятно е да се завием с топло одеяло. В желанието си да се стоплим понякога забравяме да се погрижим за кожата си.

Дерматолозите препоръчват да не излизаме, без да сме намазали лицето си с крем, а устните с балсам. Освен това, когато се приберем, трябва отново да се намажем с някакъв хидратиращ крем.

Забравете за модата, ако се налага да излизате на минус 20. В случай че останете нейни роби при тези ниски температури, рискувате здравето си. Най-добре е да си сложите термо чорапи, но ако нямате, можете да обуете два чифта.

Един пуловер също няма да ви стигне. Има хора, които мразят шапките. Но в студа те са задължителни. Качулката не върши същата работа, защото не пази достатъчно добре от силния вятър. Дали да слагаме шала на устата и носа, е въпрос, по който лекарите не са единодушни.

Със сигурност ако го направим, рискът от измръзване ще е по-малък. От друга страна, вдишаният през дебелия шал въздух светкавично замръзва и се превръща в ледена кора. Така новият въздух, който дишаме, става още по-студен и носоглътката не успява да го затопли до необходимата температура. При излизане навън за кратко не е нужно шалът да се връзва през устата.

Когато обаче ни се налага да прекараме дълго време на студа, не е зле да имаме втори шал и при първа възможност да сменим мокрия със сух. В сибирския студ е важно да не дишаме през устата, а само през носа. Иначе рискуваме да си докараме болки в гърлото.

Студеното време ни действа демотивиращо по отношение на спорта и всякаква друга активност. Иска ни се колкото може повече да стоим на закрито. Отлагаме сутрешния фитнес за утре. Дългият престой в затворени помещения е не по-малко вреден от продължителното стоене навън на студа.

Често забравяме да проветряваме, а застоялият въздух, освен че действа зле върху кондицията ни, предразполага и към разпространение на вирусите. Разходките за кратко навън, колкото и да е студено, са полезни, категорични са лекарите.

Не се отказвайте от спорта. Сменете басейна с нещо друго, например пилатес или йога. Добър сън и силна храна са други две важни неща, които ни помагат да издържим на сибирския студ. Това, разбира се, не означава да спим до обяд и да се тъпчем с бургери. Освен ако не са с еленско месо. То е богато на витамини РР, А, В1 и В2. Има още желязо, калий, фосфор, калций, селен, натрий, магнезий, лизин, аспарагинова и глутаминова киселина, наситени мастни киселини.

Източник:Телеграф

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *