Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Колко и какво месо да ядем при риск от сърдечни заболявания

Американски специ­алисти изчислили колко месо трябва да яде човек, за да понижи риска от сър­дечни заболявания.

Това, че червеното месо може да предизвика проблеми със сърцето, е известно отдавна. Но досега не беше ясно какви именно дози се смятат за действително опасни.

Ново изследване на американските медици успокоява, че съвсем не е задължително изцяло да се изключат от менюто свин­ското и телешкото. Ако чо­век яде всекидневно месо, то нека е поне по веднъж на ден. Така рискът от сър­дечен пристъп съществено се понижава. Ако заместите червеното месо с по-мал­ко мазни източници на протеини – например риба и ядки – това още повече ще понижи риска, твърдят изследователите.

Но да се върнем към говеждото, свинското и агнешкото. Тези, които оби­чат по два пъти на ден на похапват месо, рискуват с 30% повече от тези, които изяждат само по половин порция – пак на ден.

Оказва се, че някои червени меса са по-опасни от други. Любителите на един бифтек на ден например рискуват с 8% повече, отколкото тези, които рядко си позволяват такава храна или никога не ядат от нея. Но много по-вредно се оказва, ако хапвате по
един хамбургер, бекон или хот-дог на ден. Така рискът за сърцето се повишава съответно с цели 42%, 41% и 35%. При това наситените мазнини тук са виновни наполовина. Желязото и другите минерали, които ги има в червеното месо, носят своята отговорност за болното сърце.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *