Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Уртикарията е много упорито заболяване

Здравейте, преди около година получих алергия или по-точно започнах да получавам обриви, които ту се появяваха, ту изчезваха. Веднага отидох на дерматолог и се оказа, че имам уртикария. Лошото е, че трудно може да се разбере от какво съм я получила. Направих си много изследвания и всички бяха отрицателни. Ходих и при алерголог, там също си направих различни хранителни тестове, но отново нищо. Вече цяла година съм на антиахистаминови хапчета. Когато ги пия, всичко е наред, но като спра, обривите отново се появяват. Моля ви да ме посъветвате как да постъпя? Какво заболяване е уртикарията? Лекува ли сви как?

Искра Радева Петрова, Велико Търново

Копривната треска (уртикария) е едно от най-често срещаните алергични заболя­вания на кожата. Засяга хора от Всички въз­расти, които имат повишена чувствител­ност към дразнители от най-разнообразно естество. Заболяването започва с внезапна поява на силен сърбеж, нерядко придружен от втрисане и повишаване на температура­та – оттук и названието копривна треска. Болестта се проявява с характерни обриви, наречени уртики или кабари. Те представля­ват плоско надигнати над нивото на кожата изменения, силно сърбящи, траещи от ня­колко минути до няколко часа. Разполагат се по гърба, гърдите, крайниците и лицето. Могат да засегнат и клепачите, устните, половите органи, а така също и лигавицата на устата, ларинкса и фаринкса. При послед­ните локализации, ако не се вземат навреме мерки, може да се получи задушаване.

Протичането на копривната трес­ка може да бъде остро и хронично. При острата форма обривът се явява вне­запно, трае няколко часа или дни (до 1-2 месеца) и изчезва, без да оставя следи. Хроничната форма се характеризира с дълготрайно (често продължаващо го­дини) появяване на обриви и склонност към постоянни повторения. Най-чести алергени, причиняващи копривна трес­ка, са хранителните продукти – яйца, месо, риба, ягоди, шоколад и др. На Второ място по честота се нареждат лекарствените средства. Повторно­то инжектиране на различни серуми с лечебна цел може да причини серумна болест и копривна треска. Нерядко различни чревни паразити играят съ­щата роля. От голямо значение е също състоянието на нервната система, на вътрешните органи.

При лечението на копривната треска от най-голямо значение е да се открие и отстрани причината на заболяването – храни, лекарства и др. За тази цел пациентът трябва да се самонаблюдава много внимателно.

Първата помощ, която трябва да се окаже на болния до идването на лекаря, е да му се даде някакво слабително средство (рициново масло, английска сол и др.), за да се намали интоксикацията. През първите 2-3 дни се остава на лека храна – чай със сухар и ябълки. Не трябва да се приемат никакви лекарства. За успокояване на сърбе­жа се препоръчва мазане с ментолов спирт, разреден оцет и др. Хроничните форми на уртикарията се влияят много добре от пребиваване във висока планина (над 1600 м), както и от балнеолечение (Банкя, Вършец, Наречен).

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 3 до “Уртикарията е много упорито заболяване

  1. Pingback: Кои храни облекчават уртикарията?

  2. Pingback: Уртикарията е неприятен кожен обрив

  3. Pingback: Какви неприятности ни дебнат в студовете? | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *