ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Богоявление: бъдете здрави със светена вода, обреден хляб и лечебна молитва!

Един от най-големите празници – Богоявление, предстои. Ето какво трябва да знае всеки добър християнин за онова, което се прави на този ден

богоявление

Богоявление е празник, който свързваме с кръщаването на Иисус Христос във водите на река Йордан от св. Йоан Кръстител. Това е празник и на водата, на нейната сила и лечебна мощ. Известно е, че освещаването на къщи, битови предмети, храна, а понякога и използваните транспортни средства, се прави със светена вода. Светената вода е божественото докосване, което дарява душата с покой, а тялото – със сила и здраве.

Защо водата притежава такава животворна сила? На този въпрос отговаря св. Кирил Йерусалимски, който пише: „В началото на света е водата, а в началото на Евангелието – свещената река Йордан. От водата излиза Божият Дух, който е казал на светлината да изгрее от тъмнината „.

За особеностите на светената вода и нейното прилагане четем в старите книги, написаното от отец Тихон. Той смята, че Богоявленската вода е способна на специално лечение. Яжте от от нея на празен стомах, пише отецът.

Спрете, поклонете се на водата и се прекръстете. Потърсете благословията на Господ, за да започнете деня, измийте се, помолете се и вземете от голямо светилище (чаена лъжичка от кръщелната вода и парче хляб от църквата).

Всеки добър християнин трябва да си тръгне от църквата със светена богоявленска вода. Давайте по една лъжичка на детето – то ще бъде послушно и здраво. Измийте лицето на болния – ще се ободри и бързо ще се възстанови.

Също така, отец Тихон призова вярващите да не взимат светена вода в големи съдове. Църковните отци казват: капка свята вода благославя морето. Можете да добавите съвсем малко богоявленска светена вода към обикновена или минерална вода, и тя пак ще има силата на светена вода.

За много вярващи светената вода е най-добро средство срещу духовните заболявания

Богоявленската вода ще ви избави и от телесните болки. Йеромонах Тихон също така вярва в силата на кръщелната вода: „Има десетки, дори стотици случаи, когато болни стават здрави след редовно приложение на кръщелна богоявленска вода“.

Може би се чудите откъде е произлязъл израза „на час по лъжичка„. Този израз е свързан с Богоявление. Някога изповедниците казвали на майките, ако искат децата им да са здрави, да им дават на час по лъжичка от богоявленската вода. Отец Тихон подчертава, че без вяра тази вода е безполезна. С тази вода може да измиете болния, както и да напръскате леглото му.

Дръжте светената вода близо до иконите, съветва отец Тихон. По възможност в стъклено или керамично шише.

Богоявленска молитва

Господи Иисусе Христе,
Единороден Син на Бога,
от Отца преди всички векове роден,
Светлина от Светлината,
въплътение на спасението,
име на изцелението,
излей своята благодат върху мен,
така както водите на  свещен Йордан,
спомен от Божествените разпоредби,
се изляха върху теб!

Амин

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *