Често уриниране – как да се справим лесно с този проблем?

На всеки 50 километра имате нужда да спрете колата. Докато сте в мола, прекъсвате пазаруването, за да изтичате до тоалетната. И ако се притеснявате, че не можете да отидете някъде за по-дълго, без да се налага да търсите място за пишкане, успокойте се. Това е слабост на всяка пета жена.

Жените не са еднакви и тук – едни могат дълго да издържат, като часове нямат необходимост да ходят до тоалетната по малка нужда, а други го правят на всеки половин час.

Нека направим малко уточнение – нормално е да пишкате в денонощието 8 пъти, включително и през нощта (не повече от 1 път).

често уриниране
Често уриниране – разберете на какво се дължи!

Ако ходите по-често в тоалетната, особено ако не сте се наливали с много течности, значи имате твърде активен пикочен мехур. Сега ще разберете как можете да възпрете постоянното желание да ходите по малка нужда и болест ли е това или лош навик?

Постоянно ходя и то за 3 капки

„Навярно имам малък пикочен мехур“, оправдавате се за това, че постоянно имате потребност да тичате до тоалетната. Всъщност грешите! Изключение са хората с мехур с по-малка вместимост. Нормално е той да побира от 300 до 500 мл. Ако имате потребност да пишкате по-често, причината е, че притежавате погрешно усещането за пълнотата на мехура – получавате сигнал, много преди той да е пълен.

Ако наистина изпускате само няколко капчици, това е поредното доказателство, че той изобщо не е пълен и не би трябвало да ви се пишка.

Рефлексно желание, свързано с лоши навици. Обичайно пикочният мехур функционира нормално без никакви физиологични проблеми. Сигналът кога да се ходи по малка нужда се определя от мозъка, който изпраща сигнал „пълен пикочен мехур“. Грешните послания могат да се дължат на силна чувствителност или стрес, но най-вероятната причина е лош навик.

Как се създава? Със систематично презастраховане – отивате да пишкате превантивно, за да издържите по-дълго след това. Вашият мозък задържа информацията и запомня асоциацията, че преди качване в кола, трябва да пишкате.

По този начин мозъкът си прави своя програма и автоматично дава сигнал, че ви се пишка, щом отворите вратата, за да пътувате.

Малко упражнения. За щастие има няколко хитринки, които можете да прилагате, за да елиминирате бързо този рефлекс. Забранете си да ходите до тоалетна преди пътуване с кола… Естествено, че ще започнете да чувствате напън в долната част на корема, но се направете, че не я усещате и започнете да си мислите за нещо хубаво. В 70% от случаите намерението намалява или изчезва.

Периодично, когато ви се пишка, отправете молба към вашия мозък да не изпитвате болезнена нужда да уринирате, пише „Журнал“. Преглътнете 2-3 пъти. Така рефлексът намалява и автоматично спира да ви се пишка. Правейки тези упражнения, бавно и с времето нещата се нормализират. Ако при вас нямат ефект, не се тревожете.

Трудно се удържам

Ставате невъздържана. Напъните стават все по-чести и се боите, че няма да успеете да устискате. Не се паникьосвайте! Нормално е с напредването на възрастта рецепторите, които се намират по повърхността на пикочния мехур, да стават по-чувствителни. Но лошото е, че те са способни да провокират физиологичен проблем – инфекции, свръхтегло…

Как да задържате напъните. Освен упражненията за превъзпитание, намалете диуретичните храни – чай,алкохол, суровите зеленчуци и възбуждащите напитки – бяло вино, кофеин и други. Не е нужно да ограничавате течностите, но не приемайте наведнъж голямо количество от тях, а повече пъти по малко.

Погрижете се за перинеума – подсилете мускулите, които поддържат пикочния мехур, което помага по-добре да контролирате физиологическите си нужди. Забравете за метода „спиране на пишкането“, при което спирате и отпускате излизането на урината.

По-правилно е да правите упражнения с вдигане на таза нагоре и укрепване на коремната мускулатура. Консултирайте се с уролог, който може да ви препоръча антихолинергици – медикаменти, които повлияват контракциите на пикочния мехур.

Оценете статията
Оценка 5 от 2 гласували

Това ще ви помогне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.