Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Коледа и Нова година – как да се справим със стреса и да извлечем полза от празниците?

Коледа и Нова година идват и със стрес от подготовката и проблеми от обилните похапвания на празничните трапези. Изненадващо обаче се оказва, че продължителните декемврийски почивни дни в семейна обстановка може да не са толкова вредни за здравето ни. Ето плюсовете, от които да се възползвате!

Коледа и Нова година – здравословни празници

Тичането по задачи около Коледа и Нова година

През този период се движим по-активно, или поне прекарваме повече време прави, отколкото седнали – независимо дали край печката в кухнята, или на коледния коктейл в офиса. Изследвания показват, че продължителното стоене засилва горенето на калории. Дори носенето на торбите с празничните покупки е полезно – това е упражнение за мускулна сила и подобряване на баланса.

Как да извлечете най-голяма полза

Вместо с кола, ходете пеша (с удобни обувки) на голямото предпразнично пазаруване за храни, напитки и подаръци. Докато тичате насам-натам по магазините, не забравяйте да пиете достатъчно вода.

Следобедната дрямка

Краткият 30-минутен сън след коледния обяд подсилва сърцето и кръвоносната система, намалява стреса и освежава паметта и вниманието, според изследване на испански лекари. Допълни­телно доказателство е проучване на НАСА, което показва, че след 26-минутна дрямка пилотите работят по-ефективно.

Как да извлечете най-голяма полза

След апетитния обяд си подремнете в удобно кресло 30 минути. Не си лягайте в леглото и не изпадайте в дълбок сън, защото може да имате проблеми със заспиването вечерта. Ако по принцип спите зле, заменете дрямката с кратка разходка на чист въздух.

Препоръчваме ви НевроХелт (NeuroHealth). Той действа благоприятно при стрес и безсъние. Допринася за здрава нервна система. За повече подробности последвайте линка.

НЕВРОХЕЛТ / NEUROHEALTH

Проявете щедрост по време на Коледа и Нова година

Жестът да радвате другите, активира зони в мозъка, които са свързани с удоволствието, социалните връзки и доверието, показва изследване на Харвардския университет. Даването и приемането освобождават хормоните на щастието – допамин и окситоцин, които са естествени антистресори. Те могат да намалят дори белезите на напредване­то на годините, твърдят учените. Така че, бъдете щедри и ще се чувствате отлично.

Как да извлечете най-голяма полза

Не е необходимо да изхарчите цяло състояние, за да се радвате на облагите от щедростта си. Любезността е един от най-ценните дарове, които можете да предложите – проявете внимание, направете нещо мило или позитивно (не само по празниците, а всеки ден) – например пратете окуражителен мейл на приятел в беда, донесете кафе на зает колега, дарете одеяла за бездомните в студа, пише Журнал за жената.

Храненето заедно

Семейства, които ядат заедно, имат по-здравословен хранителен режим и по-щастлива връзка, показва американско изследване. Статистиката в това отношение е добра новина – според нея 88% от хората планират да седнат семейно на коледната трапеза. Чувството за празничен обяд, когато не бързаме да се нахраним, а разговаряме и се наслаждаваме на храната, намалява риска от получаване на киселини, нарушено храносмилане и подуване на стомаха, твърдят учените.

Как да извлечете най-голяма полза

Имайте предвид, че в приятна компания дори хапвате по-малко, защото мозъкът ви има време да приеме сигналите за наси­щане на глада и спирате да ядете.

Препоръчваме ви АВЕНА – това е уникален хранителен продукт, който е произведен от зелената част на тревистото растение овес. Редовният му прием осигурява естествена защита на храносмилателната, костно-ставната и нервната система. За повече подробности последвайте линка.

АВЕНА – 100% фин зелен овес за храносмилателната, костно-ставната и нервната система

Помислете и за алкохола – предпочетете вино вместо концентрати и не забравяйте да пиете вода, за да не се дехидратирате.

Препоръчваме ви АЛКОГАРД – Високото съдържание на изофлавони,  гликозиди, ензими, витамини и други биологично активни вещества съдействат за поддържане на нормалните функции на черния дроб, сърдечно-съдовата система и цялостната жизненост на организма. Намалява желанието за употреба на алкохол.

Времето за срещи с роднини и приятели

Събиранията с близки хора ни помагат да се чувстваме свързани и щастливи, повишава самооценката ни. Според изследвания обаче типичното семейство прекарва по-малко от осем часа заедно седмично, така че Коледа и Нова година предоставят чудесна възможност да увеличим това време.

Нека да не прекарвате тези ценни часове само край трапезата – спомнете си за старомодните игри на дъска като табла, шах, или пък на маса като карти, монополи. Споделете спомени, създайте нови, свържете поколенията в семейството си с общи забавления, устано­вете своя традиция за празника.

Как да извлечете най-голяма полза

Ако не е възможно дa сте със семейството или приятелите си на живо, възползвайте се от съвременните технологии – бъдете онлайн, за да сте във връзка с най-близките си.

Творческите изяви

Избирането на подарък или украсата на коледния сладкиш са истин­ски творчески прояви, а те са балсам за умственото и физическото ви състояние, обясняват психолозите. Те прилагат арт терапията като лечебен метод, който ви откъсва от всекидневния стрес и ви носи чувство на спокойствие и удовлетвореност. Неща, които изработ­вате със собствените си ръце, изискват цялото ви внимание и сръч­ност, така че не допускат никакви негативни мисли да ви разсейват.

Как да извлечете най-голяма полза

Опитайте плетене или бродиране – седите на едно място, повтаряте едни движения, сякаш медитирате. Ако ви хареса, може да го превърнете в постоянно хоби. Ако не е вашият начин за релакс, направете ръчни поздравителни картички, украси за елхата и дома

Новогодишните решения

Традиционните са свързани с по-здравословния начин на живот – от Нова година започвате да се храните по-балансирано, спирате да пушите, тръгвате на фитнес… Решенията за бъдещето ни правят по-амбицирани и мотивирани, но ключът към успеха е да ги превърнете в реалност. Затова взимайте решения, които са по силите ви.

Как да извлачете най-голяма полза

Определете целите си точно и поставете срокове – вместо да си каз­вате „започвам да спортувам повече“, решете „от 8 януари тръгвам два пъти седмично на плуване“.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Коледа и Нова година – как да се справим със стреса и да извлечем полза от празниците?

  1. Коледни пожелания каза:

    За още по-голямо щастие зарадвайте своите близки и приятели с персонализирано пожелание или уникална картичка за Коледа. Това е неописуемо щастие, което можете да им доставите. Бъдете здрави и щастливи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *