ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да си помогнем при лошо кръвообращение?

Пръстите на ръцете и краката ви са вечно студени? В много случаи това не е тревожно, но вижте дали и при вас е така. Ето какви може да са причините за тези симптоми и как да оптимизирате притока на кръв до крайниците си.

Когато става дума за силно изразена реакция на върховете на пръстите при студ (до побеляване), може да става дума за т. нар. феномен на Рейно. Той се характеризира от спазми на малките кръвоносни съдове (артериоли), намиращи се в кожата. Свиването на артериолите възпира притока на кръв до някои части от тялото. Най-често потърпевши са крайниците и по-конкретно пръстите на ръцете и краката, носа и ушите.

лошо кръвообращение
Да си помогнем сами при лошо кръвообращение

Засегнатите зони внезапно побеляват и стават много студени, след това посиняват и изтръпват или има усещане за пробождане, тъй като тъканите страдат от недостиг на кислород. След като спазъмът се отпусне и притокът на кръв се възстанови, кожата придобива нормалния си цвят и топлина. Обикновено няма странични ефекти, но в по-тежки случаи може да се стигне до образуване на рани и гангрени.

На какво се дължи?

От феномена на Рейно страдат 20% от жените, мъжете рядко са засегнати. При 90% от случаите няма видима причина за нарушението и тогава се нарича болест на Рейно. Обикновено тя започва още в млади години и може да се предава по наследство. Провокира се най-често от стрес и студ, но фактори за появата й са още хормонът естроген и цигарите.

При 10% от засегнатите обаче има конкретна причина, скрита зад тези симптоми: тя може да е възпалителен процес или автоимунни заболявания като лупус, ревматоиден артрит или склеродермия (прогресивно заболяване, характеризиращо се с фиброзиране на кожата и вътрешните органи), също и диабет, хипофункция на щитовидната жлеза, рак, заболявания на кръвта и др. В тези случаи става дума за синдром на Рейно.

Много медикаменти също провокират появата на синдрома на Рейно, особено бета-блокерите, съдържащите кофеин, както и някои лекарства за мигрена, противозачатъчни таблетки, химиотерапия и др.

Диагностициране и лечение

Ако нарушенията в кръвообращението ви са започнали да се проявяват, докато сте били още млади и цялостното ви състояние е добро, може лекарите да преценят, че става дума за случай на болестта на Рейно и да не се назначат допълнителни тестове. Ако обаче има съмнение за синдром на Рейно, могат да ви назначат кръвни изследвания, рентген или скенер и тест за проверка на циркулацията на кръвта.

При нужда се предписват медикаменти за отпускане на свитите артериоли, пише „Журнал“. При много сериозни случаи решението е единствено чрез оперативно разширяване на кръвоносните съдове.

5 начина да си помогнете сами

Ако искате да намалите неприятните усещания от това нарушение, ето как да засилите притока на кръв до всички части на тялото си:

1. Ако пушите, спрете цигарите, защото те вредят на кръвоносните съдове. Добре е да се откажете и от кофеина и да обсъдите с лекуващия ви лекар приема на медикаменти, които провокират феномена на Рейно.

2. Спортувайте редовно, защото упражненията ще подпомогнат притока на кръв до всяка част от тялото ви.

3. В студеното време не излизайте навън без ръкавици, шапка и шал. Носете термобельо, дебело яке и вълнени чорапи.

4. Не докосвайте с голи ръце студени предмети като извадени от камерата на хладилника напитки, лед, сняг и др. Слагайте ръкавици, когато бъркате във фризера.

5. Ако имате пристъп на Рейно, сложете краката и ръцете си в топла вода (но нека не е гореща, защото това може да предизвика подувания като от измръзване).

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *