ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Изхвърлете тази гъба веднага, съветват лекари!

Има един вид гъба, която голяма част от жените обичат да ползват в банята, но лекарите съветват тя веднага да бъде изхвърлена

gaba

Всеки ползва гъба в банята. Защото – какъв по хубав начин за релакс от една топла вана или топъл душ. И какво по-приятно усещане за тялото от лекия масаж с гъба и уханен гел за тяло…

Единствено дерматолозите не са много съгласни с тази теза. Тяхното мнение е, че ползването на един определен и много популярен вид гъба за тяло има повече вреди, отколкото ползи. Ето какво пише сайта www.medicaldaily.com.

Обърнете внимание на гъбите за баня, които ползвате. Ако имате възможност, сменете гъбите тип луфа. Тук няма значение дали луфата е естествена или представлява пластмасова мрежа, оформена като роза.

Гъбата тип луфа разпространява вчерашната мръсотия отново по тялото ви

Време е да сложите край на рутината, защото гъбите от този вид не само добре ексфолират кожата на тялото, но всъщност са и перфектен дом за бактериите. Едно скорошно проучване, публикувано в Journal of Clinical Microbiology (JCM) показа, че популярния аксесоар за красота може да бъде домакин и да предава Pseudomonas Aeruginosa. Това е бактерия, която може да доведе до някои не особено приятни кожни заболявания, казва доктор Естер Лоуд – ръководител на изследването. Доктор Лоуд е доцент в катедрата по микробиология в университета Корнел.

gaba-za-banya

Вашата гъба луфа ексфолира мъртвите клетки от кожата, но това дава шанс на мъртвите клетки “да попаднат във всички кътчета на влакнестата матрица на луфата,” обяснява тя. Когато сте готови и излезете от банята, шансовете гъбата да остане там са много големи. Това е удобен момент за бактериите да се култивират. “Средата на банята е хубава, влажна среда. Там няма кой знае каква циркулация на въздуха, и това е едно чудесно място за бактериите да се разможават”, допълва доцентката.

Бактериите се хранят с всякаква органична материя – като тази от изтърканите кожни клетки, попаднали в луфата.

Всеки път, когато гъбата се намокри и не изсъхва добре, организмите се развиват и растат.

“Вие отново разпространявате бактериите, които предният път сте отмили“, казва д-р Мишел Грийн, дерматолог от Ню Йорк.

“Гъбата тип луфа се разпространява вчерашната мръсотия обратно върху тялото ви.“, категорична е тя.

Това може да доведе до появата и разпространението на стафилококи. Представете си какво ще се случи, ако имате малка раничка и минете върху нея с гъбата, която е пълна с какви ли не микроби. Затова – изхвърлете я веднага!

Ако все пак много обичате да се миете с гъба луфа, или с каквато и да е гъба, ето няколко кратки съвета:

– ако е пожълтяла и мирише – изхвърлете я.

– по възможност дръжте гъбите извън банята и пак по възможност – сухи.

– направете бърза дезинфекция на гъбите като ги врътнете за около половин минута в микровълновата фурна.

– дезинфекция с белина поне два пъти в месеца.

И накрая – вместо гъба използвайте сода за хляб или утайка от кафе. Търкайте тялото си със собствените си ръце. Наслаждавайте се на допира. Нека само кожата ви да ухае на лавандула, а не и бактериите върху нея.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *